articol preluat din Romania Libera

Basescu, martor -surpriza la o cununie din Timisoara

Traian Basescu s-a aflat, sambata, pentru cateva ore, in capitala Banatului, pentru a participa la aniversarea a 15 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara, ocazie cu care a tinut sa vada (nostalgic probabil la vremurile nu tocmai indepartate cand ocupa fotoliul de primar general al Capitalei) biroul primarului Gheorghe Ciuhandu. Traian Basescu le-a dat astfel serios de furca SPP-istilor.

In drumul de la Aeroportul din Timisoara spre Opera, Basescu s-a razgandit brusc si a adeturnat" coloana oficiala spre o alta destinatie, care nu era in programul prestabilit: Primaria. Dupa circa 20-25 de minute de discutii la o cafea cu Ciuhandu, ca de la edil la fost edil, Basescu a dat sa plece, dar s-a razgandit.

Un cuplu de timisoreni care tocmai isi oficia sambata dimineata cununia civila la Primaria din orasul de pe Bega s-a trezit in toiul ceremoniei cu un...

"martor" surpriza: presedintele Romaniei, Traian Basescu, in persoana! Dupa cateva momente de uimire nedisimulata - nuntasilor venindu-le greu sa-si creada ochilor ca il au in fata lor pe seful statului in carne si oase - au urmat strangeri de maini, pupaturi si felicitarile de rigoare adresate mirilor, dupa care Basescu s-a aevaporat" asa cum a venit.

El le-a tras din nou clapa SPP-istilor, deturnand iar si traseul. In loc sa se urce in masina prezidentiala care-l astepta in fata Primariei Timisoara presedintele a preferat sa faca o... "baie" de multime.

aO sa inving vechile structuri, acolo unde mai exista"

Presedintele Basescu a afirmat ca pana in momentul in care tara nu va reusi sa scape de structurile vechiului sistem Romania merge inainte, dar cu franele trase. "Cu certitudine, una din marile probleme ale societatii romanesti a fost ca nu a avut forta, nu a avut poate nici dorinta, si nu a avut nici capacitatea ca o data cu Revolutia sa termine total cu vechiul sistem.

Este un cost pe care il platim toti, intarzieri in deciziile noastre, intarzieri de care, in nici un caz, nu pot fi facuti responsabili cei multi, ci tot clasa politica actuala. Asa cum spunea un fost presedinte al Romaniei la sfarsit de mandat (n.r. - Emil Constantinescu) ca l-au invins vechile structuri, sunt convins ca a avut dreptate.

Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca eu o sa le inving acolo unde mai exista. Nu as vrea sa vin in fata dumneavoastra spunandu-va, de la A la Z, ce va trebui facut - a spus seful statului, asigurand asistenta ca la sfarsitul mandatului sau va fi un moment al bilantului pozitiv privind reusita la exercitarea vointei politice de a lasa societatea romaneasca sa fie libera.

Presedintele a subliniat ca societatea romaneasca are nevoie de o evolutie mentala, care sa fie motorul real al evolutiei rapide catre civilizatie si catre o democratie profunda, "o democratie care sa fie in fiecare dintre noi".

Proclamatia - "busola generatiilor de maine"

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a subliniat ca Proclamatia de la Timisoara a fost si ramane punctul de referinta, "busola generatiilor de maine".

Fostul suveran a aratat ca, desi unii privesc documentul ca fiind unul scris de o mana de oameni entuziasmati de evenimentele Revolutiei din decembrie 1989, iar altii ca pe o initiativa "romantica, generoasa, dar fara sanse reale de a fi pusa in practica", documentul recuza "orice posibila reinterpretare sau falsificare a semnificatiei Revolutiei.

Regele a subliniat ca obiectivele documentului istoric au fost atinse in cele din urma si ca atare Proclamatia de la Timisoara "a triumfat, indirect, incet, dar sigur", devenind "un document care da glas aspiratiilor unei generatii".

Un deziderat

Liderul PPCD, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, considera ca Proclamatia de la Timisoara a fost si ramane un deziderat.

Referindu-se la punctele 7 si 8 ale Proclamatiei referitoare la interzicerea dreptului la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate, liderul PPCD a atras atentia ca era cel mai normal lucru cu putinta care putea fi cerut in acele zile si, daca s-ar fi tinut cont de ele, tara noastra ar fi aratat cu totul si cu totul altfel in prezent.

Ciuhandu a evocat memoria lui George Serban, cel care a citit Proclamatia de la Timisoara, precizand ca are incredere ca va veni o zi cand vor putea fi sarbatorite cele 13 puncte ale documentului ca pe un fapt implinit. Ciuhandu a atras atentia ca este nevoie de o noua Proclamatie de la Timisoara care sa cuprinda aceleasi idei de acum 15 ani, insa adaptata realitatilor prezente.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu, a reinnoit cererea adresata seful statului ca acesta sa prezinte o declaratie solemna in fata Parlamentului in care sa fie asumate crimele comise de comunisti si sa se ceara scuze in numele statului roman familiilor care si-au pierdut pe cei dragi.

Cred ca presedintele Basescu, dupa ce a avut curajul sa ne vorbeasca de blestemul poporului roman de a fi fost pus sa aleaga presedintele tarii, tot dintre fosti comunisti, sa fie in sfarsit presedintele fost comunist care va indrazni totul, adica adevarul chiar impotriva generalilor de Securitate aflati astazi in diferite posturi din serviciile secrete de informatii, incepand cu SRI.

Il mai rog pe presedinte ca unul din cei care a facut parte din fosta putere din 1997-2000 sa continue tot ce a fost bun atunci si in nici un caz sa nu repete greselile de atunci", a mai aratat presedintele AFDPR.

Citandu-l pe Traian Basescu, care a afirmat ca nu va fi biruit de fosta Securitate asa cum a fost invins Emil Constantinescu, Ticu Dumitrescu i-a atras atentia sefului statului sa nu se lase pacalit. De altfel, intre Traian Basescu si Constantin Ticu Dumitrescu a avut loc o discutie mai aprinsa in care acesta din urma a replicat taios: "Nu primesc lectii de la nimeni!".

Lucia Hossu Longin a indemnat fostii securisti sa pastreze tacerea, apreciind ca legea lustratiei trebuie sa cuprinda atat o lista cu asasinii din decembrie 89, cat si o anexa la "lichele". In ciuda faptului ca presedintele Basescu a evitat sa faca vreo referire in discursul sau la necesitatea promovarii unei legi a lustratiei, membrii Societatii Timisoara sunt totusi optimisti.

"Insasi prezenta presedintelui Traian Basescu la aniversarea Proclamatiei de la Timisoara reprezinta pentru noi o confirmare a pozitiei pe care noi am sperat inca de la inceput ca o va avea fata de intentia noastra de a promova legea lustratiei.

Sunt convins ca vom avea tot sprijinul din partea presedintelui Traian Basescu si ar mai fi nevoie doar de sprijinul unei majoritati parlamentare", a conchis Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.

Vizita cu final neasteptat

Desi toata lumea era cu ochii pe Basescu si astepta, probabil, ca acesta sa faca vreo declaratie (si) in afara programului, spre stupoarea tuturor, seful statului a parasit intempestiv cladirea Operei din Timisoara chiar in timpul primei pauze a manifestarilor.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, PD-istul Constantin Ostaficiuc, ca si prefectul liberal Ovidiu Draganescu aproape ca si-au imbracat in fuga paltoanele pentru a tine pasul cu imprevizibilul Basescu. Desi in programul tiparit si pus la dispozitie presei de organizatorii evenimentului la ora 15.

30 ar fi trebuit sa aiba loc un cocteil in prezenta presedintelui tarii, a Majestatii Sale Regele Mihai si a fostului presedinte Emil Constantinescu, Basescu nu a dat curs invitatiei organizatorilor, preferand sa ia un pranz rece frugal, in cerc restrans, cu autoritatile locale la un restaurant select si discret din centrul orasului, coincidenta sau nu, situat in imediata apropiere a sediului...

PD local. Apoi, dupa ce a dat peste cap intregul program, Basescu si coloana prezidentiala au demarat in tromba direct spre Aeroportul "Traian Vuia" din Timisoara, aeronava decoland cu trei ore mai devreme decat era prevazut in programul initial.

Un articol de Laura M. Fortiu, Iulia Vaida, Romania Libera - 14 martie 2005