articol preluat din Jurnalul National

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a tinut de cuvant si a venit ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru procesul "Flota", in care este acuzat, alaturi de alti 79 de inculpati, ca ar fi vandut la un pret derizoriu 16 nave din flota comerciala.

Traian Basescu s-a tinut de cuvant si a venit ieri la procesul "Flota", in care este judecat alaturi de alti 79 de inculpati pentru vinderea paguboasa a 16 nave din flota comerciala. Presedintele Romaniei a declarat ca s-a aflat in fata instantei din respect pentru legile tarii.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat insa cu o luna procesul. Asta pentru ca doi dintre acuzatii trimisi in judecata au lipsit de la infatisare din motive medicale.

PRETEXTE. Instanta se va pronunta pana atunci privind si cateva probleme ridicate ieri de mai multi avocati. In opinia aparatorilor, dosarul ar trebui sa se intoarca pe masa procurorilor de la Parchetul General, din simplul motiv ca Parchetul National Anticoruptie nu era competent sa solutioneze un dosar in care sunt cercetate fapte petrecute inainte de anul 2000.

Mai mult, avocatii au sustinut ineficacitatea rechizitoriului care, potrivit legii, trebuia semnat chiar de procurorul general al PNA, Ioan Amarie, pentru a fi valabil, si nu de catre adjunctul sau Gheorghe Suhan.

FARA IMUNITATE. Dupa ce a iesit din sala de sedinta, presedintele Basescu a declarat ziaristilor ca se afla acolo din respect pentru lege si pentru ca Justitia trebuie sa-si faca datoria. "Respect legea si nu vreau sa beneficiez de imunitate", a sustinut Basescu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, cele 16 nave ar fi fost vandute unei companii straine la un pret derizoriu, iar tranzactia ar fi pagubit statul cu peste 11.000 de miliarde de lei.

Alaturi de Basescu au fost deferiti justitiei alti doi fosti ministri ai Transporturilor, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Ovidiu Sarbu, si mai multi secretari de stat si directori.

MIRUNA PASA, Jurnalul National - 17 martie 2005