Conducerea Aliantei PNL-PD se pregateste sa puna in practica amenintarile privind debarcarea lui Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor. Aliatii au stabilit modificarea regulamentelor forului legislativ, astfel incat conducerea sa reflecte majoritatea parlamentara.

Dupa ce s-au intrecut in declaratii de intentie referitoare la schimbarea actualei conduceri pesediste a forului legislativ, aliatii au ajuns la un acord politic asupra proiectelor de modificare a regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului.

Problema delicata a revocarii lui Nastase din functia de presedinte al deputatilor a fost discutata in ultima sedinta a Consiliului National de Conducere al Aliantei PNL-PD, dupa ce, in prealabil, liberalii si democratii s-au consultat si cu ceilalti lideri de grup din cadrul coalitiei guvernamentale.

Fiind in joc chestiuni de ordin constitutional, aliatii au cerut prelungirea termenului de depunere a propunerilor de modificare, cautand o solutie care sa nu mai lase loc de interpretari si care sa nu mai poata fi contestata.

Nastase, revocat cu votul majoritatii

Deocamdata, aliatii au convenit asupra principiilor care vor sta la baza modificarii controversatului articol 25 din regulamentul Camerei Deputatilor, articol care prevede ca oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din

minimum trei grupuri parlamentare. Liberalii si democratii au decis sa propuna ca revocarea sa fie facuta cu votul majoritatii deputatilor.

Liderul grupului PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a sustinut ca este regulamentar si moral ca presedintele Camerei Deputatilor sa reflecte majoritatea parlamentara, din punct de vedere politic inregistrandu-se deja situatii in care Nastase ar fi incalcat regulamentul si vointa politica a majoritatii pentru a da castig de cauza unei ordonante emise de fosta putere, act normativ ce prevedea

trecerea unui teren din administratia Companiei Maritime in administrarea primariei Constanta.

Aliatii acuza Curtea Consitutionala ca face jocuri politice

Aliatii au cerut prelungirea termenului de depunere a propunerilor de modificare a regulamentului de la 19 la 31 martie ca sa aiba ragazul necesar gasirii unei formule constitutionale.

Potrivit lui Nicolaescu, liberalii si democratii se consulta cu specialisti in drept constitutional, discutiile avand loc in conditiile in care Curtea Constitutionala a declarat articolul 25 drept neconstitutional pe motiv ca presedintele Camerei Deputatilor nu poate fi revocat decat de grupul parlamentar care l-a propus.

Decizia Curtii ar urma sa intre in vigoare la 19 martie, daca pana atunci nu se pronunta forul legislativ. Chiar si asa, asta nu i-ar impiedica pe aliati sa propuna modificarea regulamentului actual. De altfel, Nicolaescu a criticat decizia Curtii Constitutionale, sugerand ca unii judecatori au anumite simpatii politice.

Liderul grupului PUR, deputatul Bogdan Pascu, a precizat ca intr-adevar au loc consultari la nivelul coalitiei pentru a se gasi varianta potrivita, umanistii fiind interesati ca aceasta propunere sa fie in acord cu legea fundamentala.

Nastase: "O idee aberanta"

Presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Adrian Nastase, a comentat, ieri, intentia Aliantei PNL-PD de a propune revocarea sa din aceasta functie prin modificarea Regulamentului, apreciind ca "ideea este aberanta". "Presedintele Camerei, spre deosebire de ceilalti membri ai Biroului Permanent, este ales pentru un mandat de patru ani.

In situatii cu totul exceptionale, cum ar fi decesul, se poate pune problema schimbarii lui din functie", a declarat Nastase, incercand sa-i ridiculizeze pe reprezentantii Aliantei, care au inaintat aceasta propunere. "Una este revocarea ca sanctiune si alta este revocarea politica", a adaugat liderul PSD.

In opinia sa, "aceasta idee aberanta" se coreleaza foarte bine cu "actiunea de epurare din teritoriu" a puterii. Nastase a acuzat Alianta ca nu cunoaste regulile jocului democratic, aratand ca, prin aplicarea propunerii inaintate, "indeplinirea criteriilor politice pentru integrarea Romaniei este pusa sub semnul intrebarii".