Guvernul urma sa discute ieri, intr-o prima lectura, proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Legii privind Codul Fiscal. Actul normativ, care va intra in vigoare de la 1 aprilie, deci peste numai doua saptamani, propune introducerea unor noi impozite, precum cel pe dobanzi, a TVA pentru abonamentul la cablu, dar si majorarea unora existente, precum cel pe tranzactiile imobiliare.

La acestea se adauga majorarea accizelor la carburanti, alcool si tutun, mai devreme si la niveluri mai mari cu 13%, fata de cel stabilit in calendarul cu UE, care trebuia sa se aplice de la 1 iulie a.c.

Toate aceste masuri vor fi luate pentru a contrabalansa lipsa veniturilor la bugetul de stat aparuta in urma introducerii cotei unice de 16%, Guvernul vand sa demonstreze FMI faptul ca cele peste 30.000 miliarde de lei pot fi acoperite din aceste surse.

Cresterea accizelor la carburanti va antrena scumpirea in lant a produselor si serviciilor, analistii economici sustinand in acest context ca este posibila ca tinta de inflatie pe acest an sa fie atinsa astfel chiar la mijlocul anului. Calendarul stabilit cu UE se va aplica mai repede cu trei luni, cea mai mare scumpire urmand sa fie aplicata la alcool.

Pentru ca Executivul nu accepta majorarea TVA si nici a cotei unice, asa cum a cerut insistent FMI, este posibila introducerea unor noi impozite, precum cel pe mosteniri, sau cresterea unor taxe vamale la import.

Firmele care incheie contracte de vanzare cu plata in rate nu vor mai putea opta pentru impunerea veniturilor la data scadentei acestora, plata urmand sa fie facuta la data facturarii la plata a fiecarei rate. Totodata, se elimina scutirea de la plata a TVA pentru operatiunile privind impozitul pe spectacole si pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune.

Nu in ultimul rand, vor fi eliminate scutirile de TVA pentru licentele de filme sau programe, drepturi de difuzare, precum si pentru abonamentele la agentiile internationale de stiri destinate activitatii de radio si televiziune.

"Propunerile de modificare a Codului Fiscal sunt in linie cu ceea ce s-a discutat deja de peste o luna si jumatate - majorarile privind impozitele pe venituri din capital, ale impozitelor pe dobanzi. Exista si o planificare legata de nivelul acestor impozite incepand cu 1 ianuarie 2006, cand ele se vor alinia la cota de 16%", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a afirmat ca i-a cerut "insistent" ministrului Finantelor, Ionut Popescu, sa elimine scutirile de la plata accizelor si a TVA pentru "o gama extrem de larga de produse".

Luxul, taxat la sange

Benzina cu plumb, cu peste 75 euro/ 1.000 litri

Benzina fara plumb - 33,5 euro/1.000 litri

Motorina - cu 15 euro/tona

Accizele la alcool - cu 147 euro/ hectolitru

Tigarile - cu peste 5 euro la 1.000 de bucati.

Cu procente cuprinse intre 10% si 100% vor fi majorate accizele la unele produse considerate de lux, precum aparatele video, aparatele de aer conditionat (cu 20%), masini de lux, haine de blana (45%) si arme de vanatoare, bijuterii (25%), cristaluri (55%).

Noi impozite de la 1 aprilie

Tranzactii:

– imobiliare ale persoanelor fizice 10 % (cota de impozitare)

– imobiliare ale firmelor 16%

– Profiturile obtinute din dobanzi 10%

– Tranzactiile pe piata de capital 10%

– Veniturile din dobanzi ale nerezidentilor 5% -10%

– Castigurile la jocurile de noroc 20%, daca nu depasesc 100 de milioane lei si 25 % daca depasesc aceasta suma.