Ministerul Justitiei a facut public, ieri, raportul referitor la auditarea independenta asupra Strategiei Nationale Anticoruptie 2001-2004, realizat de Freedom House, in care sunt semnalate neregurile din sistemul judiciar romanesc. Auditul a fost platit de ministerul Justitiei cu suma de 38.000 de euro.

Astfel, reprezentantii Freedom House critica, in termeni duri, atitudinea autoritatilor fata de fenomenul coruptiei, considerand ca instrumentele administrative de combatere a acestui fenomen sunt practic neutilizate.

De asemenea, au fost analizate legaturile dintre organismele de control si Parchet, care sunt catalogate foarte slabe, rezultand, de aici, o calitate defectuoasa a managementului informatiilor si o slaba coordonare a implementarii strategiei la nivel general.

Reprezentantii Freedom House sunt de parere ca Parchetul National Anticoruptie este prea putin sprijinit de celelalte institutii abilitate, printre acestea numarandu-se si serviciile secrete, fiind necesara o reorganizare a acestuia.