Ministerul Justitiei a facut public ieri auditul realizat de Freedom House privind Strategia Nationala Anticoruptie. Scorul calculat pentru Romania s-a deteriorat incepand cu 1999 si pana in 2002. O scurta evolutie ascendenta a avut loc in 2003, dupa care a stagnat.

Infiintarea Parchetului National Anticoruptie s-a dorit un eveniment in lupta anticoruptie. Lucrurile nu au evoluat in acest sens. In audit se considera ca ar fi fost dificil sa se inregistreze prea multe succese in lupta anticoruptie in conditiile in care tara era guvernata de un singur partid care detinea controlul la nivel central si local (prin migratia primarilor la PSD).

Raportul Freedom House subliniaza ca schimbarea guvernarii a creat premise mai bune pentru lupta anticoruptie - sunt patru partide care guverneaza, iar opozitia este puternica. Au fost deschise investigatii privind coruptia la nivel inalt, firmele cu datorii au inceput sa fie urmarite, declaratiile de avere sunt mai cuprinzatoare. Trebuie insa sa apara si rezultate relevante.

Cele mai recente aspecte pozitive sunt decizia Guvernului de a suspenda imunitatea fostilor ministri si versiunea ampla a declaratiilor de avere. Se remarca din acest punct de vedere o noua atitudine politica.

Ministerul Justitiei, cel care a comandat auditul, si-a exprimat punctul de vedere in legatura cu acesta. Anume MJ va analiza foarte serios recomandarile facute in raportul Freedom House si isi va prezenta concluziile. Acestea vor fi cuprinse in Strategia Nationala Anticoruptie, document care va fi adoptat de Guvern la sfarsitul lunii martie.