Date afara din lotul olimpic in urma unei decizii a Comitetului Executiv al Federatiei, gimnastele s-au revoltat. Sustinute de antrenori, acestea s-au antrenat ieri pe gazonul din fata hotelului Sport, sub privirile trecatorilor.

Linistea din gimnastica a durat numai citeva ore. Nici nu s-a incheiat bine procesul dintre Octavian Belu si Oana Petrovschi, ca a izbucnit un nou scandal. Date afara de la lotul olimpic, din cauza surplusului de greutate, gimnastele s-au revoltat ieri, sportul care a adus Romaniei cele mai multe medalii transformindu-se in telenovela.

Mai bine de patru ore, gimnastele, impreuna cu antrenorii, s-au baricadat in camerele lor de la hotelul Sport, comandind masa de prinz in camere. Pentru a forta evacuarea, presedintele FRG a amenintat cu intreruperea curentului electric si anularea bonurilor de masa.

Antrenamente in fata hotelului

Abia dupa discutiile purtate de cei doi tehnicieni cu vicepresedintele ANS, Constantin Cepoi, si cu secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, fetele au parasit hotelul, pentru antrenamente. Cum federatia le-a interzis accesul in sala, ele s-au pregatit in aer liber la CSN „Lia Manoliu" si la bazinul de inot. „Nu vreau sa sar peste decizia federatiei.

Dimineata am sunat-o pe doamna Anca Grigoras (n.r.: director tehnic la FRG) sa o intreb daca pot intra cu fetele in sala pentru pregatire si mi-a raspuns ca ele trebuiau sa fie deja la cluburi", a declarat Bitang. „Eu am informat federatia ca sint probleme de greutate, dar nu m-am gindit niciodata la o astfel de decizie radicala. Nu mai stiu de cine trebuie sa ascult.

Hotarirea federatiei ramine valabila. Cu toate acestea, conducerile ANS si COSR mi-au cerut sa improvizez o oarecare pregatire pentru fete, care vor ramine in Bucuresti. Noi am tinut cont si de opinia sportivelor. Pentru marea majoritate, intoarcerea la cluburi ar fi insemnat incheierea carierei." Si Octavian Belu considera ca masura adoptata de federatie nu este cea mai buna.

„Probabil in luarea acestei decizii a cintarit si precedentul 2002, cind gestul radical a functionat. Acum datele problemei sint diferite", a spus Belu, care a anuntat ca doreste sa revina la lotul olimpic.

Conflict intre federatie si COSR

Nemultumita de actiunea totalitara a federatiei, conducerea COSR a intervenit, ieri, pentru aplanarea conflictului, anuntind ca vor suporta cheltuilelile cu cazarea si masa pina la rezolvarea situatiei.

Interventia nu l-a speriat pe presedintele FRG, Nicolae Vieru: „Este decizia federatiei, iar cei de la COSR si ANS sa-si vada de treaba lor si sa nu se amestece. Am vorbit cu domnul Florian Gheorghe si a fost de acord cu hotarirea noastra".

Si pentru prezenta antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang in tabara adversa, presedintele FRG are o explicatie: „Sint impotriva pentru ca se tem sa nu-si piarda piinea".

Cotidianul - 19 martie 2005