PD il va propune pe presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici (PD), pentru functia de vicepremier. Seculici il va inlocui pe Adriean Videanu, care a demisionat din Executiv pentru a intra in competitia pentru functia de primar al Capitalei. Fiica lui Gheorghe Seculici este casatorita cu actualul primar al Aradului, Gheorghe Falca, nasul celor doi fiind Traian Basescu.

Potrivit declaratiei de avere a viitorului vicepremier, acesta detine actiuni in valoare de 320.000 de euro la SC Proiect Arad, precum si o casa in Statele Unite, in localitatea Lawrenceville din Georgia. Seculici mai este si proprietarul a 24 de hectare de teren agricol. Acesta este al doilea cumatru al lui Basescu numit intr-un post guvernamental, dupa Ion Carstoiu, prefectul de Arges.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, ca a acceptat propunerea PD de a-l inlocui pe vicepremierul Adriean Videanu cu Gheorghe Seculici. Tariceanu a spus ca il stie bine pe Seculici si ca are toata increderea ca acesta se va achita cu bine de misiunea de vicepremier.

Intrebat daca i se pare normal ca in aceasta functie importanta sa fie numit un necunoscut, prim-ministrul a raspuns: "Toti am fost, la un moment dat niste no-name (necunoscuti - n.red.). Seculici are experienta administrativa, are cunostinte economice.

Gestioneaza un consiliu judetean si sa stiti ca un consiliu judetean este, de multe ori, probabil la fel de greu de condus si de important ca si un minister". Spre deosebire de predecesorul sau Videanu, Gheorghe Seculici nu va mai coordona negocierile cu Fondul Monetar International. "In mod normal, in toate tarile, sarcina negocierilor cu FMI o are Ministerul de Finante.

Doresc sa dam Ministerului de Finante, in Romania, un rol important in definirea politicilor economice, in raport cu ce inseamna practica europeana si cu ponderea a ceea ce inseamna ministrul de Finante in cadrul Guvernului. Ca atare, in viitor, cel care va purta responsabilitatea negocierilor cu FMI va trebui sa fie ministrul de Finante".

Gheorghe Seculici a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Arad, ca este "total surprins" de numirea sa in functia de ministru de stat, in locul lui Adriean Videanu, afirmand ca a aflat vestea abia vineri, in jurul amiezii, transmite corespondentul Mediafax.

"Nici nu stiam ca am fost luat in vizor de Biroul Permanent National, iar surpriza a fost foarte mare cand mi s-a comunicat ca am fost numit vicepremier. Urmeaza ca maine (sambata - n.r.) sa ma aflu la Bucuresti pentru a depune juramantul", a spus Seculici. Totodata, el a sustinut ca Basescu nu a avut nici o influenta asupra membrilor BPN, desi este nasul de casatorie al fiicei sale.

"Relatia mea cu presedintele Traian Basescu a fost una foarte buna si inainte ca acesta sa devina nasul de casatorie al fiicei mele si nu cred ca dumnealui ar fi putut influenta peste 50 de membri ai BPN", a spus Seculici.

Liliana RUSE, M.V.M., Adevarul - 19 martie 2005