Lotul national de gimnastica, pare-se, calca pe urmele fotbalistilor.

Conform unor martori credibili, Catalina Ponor, Monica Rosu, Alexandra Eremia si Floarea Leonida au "evadat" din cantonamentul de la Bucuresti in noaptea de 26 spre 27 februarie! Cele patru sportive, trei dintre ele aureolate cu titlul olimpic pe echipe la Olimpiada de la Atena si cu multe alte de medalii, dar acuzate astazi ca sunt prea "grase", au disparut timp de cateva ore din Hotelul

Sport al Complexului Lia Manoliu. "Cei din federatie, presedintele Nicolae Vieru si secretarul general Adrian Stoica, au fost alertati imediat. Au facut o ancheta interna si au aflat, ulterior, ca fetele au initiat o escapada in oras, fiind vazute la cateva petreceri de striptease masculin.

Se spune ca pareau destul de "afumate"", a dezvaluit pentru Libertatea unul dintre apropiatii lotului "tricolor". Dupa ce povestea s-a aflat, sefii FR de Gimnastica au intrat in sedinta de urgenta in saptamana imediat urmatoare. Se pare ca excluderea titratelor sportive din lotul de elita, - lucru decis inca de la acea reuniune - s-a vrut a fi un semnal de alarma pentru ele.

La aceste motive disciplinare s-au adaugat si problemele cu surplusul de greutate si forma slaba aratata la verificari. De altfel, insusi presedintele FRG, Nicolae Vieru, a spus ieri ca "aceasta excludere a lor poate fi si pentru trei zile. Eu cred ca ele au inteles mesajul nostru! Lotul nu s-a desfiintat, ele vor reveni la echipa".

Carmen Ponor: "Au fugit, dar la discoteca"

Mama triplei campioane olimpice afirma ca fetei sale nu-i place striptease-ul masculin, sustinand ca fata a plecat din cantonament cu baietii din lotul masculin. Carmen Ponor, mama Catalinei, era aseara plina de nervi, din cauza situatiei neclare a echipei olimpice de gimnastica. stia, insa, de fuga fetelor: "E drept, au plecat o data din cantonament.

Dar a fost prima si va fi si ultima abatere a lor. Au trecut printr-o stare de tensiune din cauza convulsiilor de la lot si au vrut sa se "elibereze" si ele. Nu e ceva frecvent si au si recunoscut ca au gresit. E o aberatie sa fie trimise acasa din cauza unei singure greseli".

Doamna Ponor a negat informatia ca sportivele ar fi fost la un club de striptease in noaptea de 26 spre 27 februarie: "Da' de unde? Au mers la discoteca, impreuna cu baietii de la lot. si stiti ceva? Catalinei nu-i place striptease-ul masculin! Chiar eu am mers cu ea la un astfel de spectacol si nu i-a placut, a plecat din sala!".

in ceea ce priveste relatia cu presedintele Nicolae Vieru, care le-a interzis fetelor sa se antreneze ieri in sala de la Bucuresti, parintele a explodat: "Domnul Vieru are 74 de ani si apucaturi din "epoca de aur". Transmiteti-i ca am intrat in mileniul trei, daca nu stie! Ne-a avertizat sa venim sa ne luam copiii acasa.

Nici de tampita n-as fi venit! Mai ales ca am vorbit cu domnul Dobrescu, de la COSR, care m-a linistit, ca se ocupa forul olimpic de tot. Decat sa-mi iau copilul acasa, mai bine ma aruncam in mare! Sa le fie clar persoanelor din federatie: traiesc pe spinarea copiilor nostri, care sunt chiar mari campioni, olimpici si mondiali!".

* Unde s-ar fi putut duce la striptease? Putinele locuri pe care le-a oferit Bucurestiul amatoarelor de striptease masculin in acel weekend au fost Bavaria Club &Pub (in care au evoluat cativa din trupa Flamingo Boys) si Dummars, ambele in Complexul Studentesc Regie, dar si Why Not?, in apropierea Pietei Alba Iulia. (Mihai Toma)

"Daca-s campioane, cred ca li se permite orice!"

Libertatea: S-a terminat cu gimnastica romaneasca? Nicolae Vieru: Nici vorba! insa se va termina, daca unii nu vor intelege ca in sportul de performanta regulile sunt clare. Cine le incalca, este penalizat! Eu iau decizia Comitetului Executiv ca pe o masura de natura sa le avertizeze pe fete.

Pai, daca respecta programul de la cluburi si revin la greutatea normala si la o forma sportiva buna, se pot intoarce oricand la lot. Lotul nu s-a desfiintat, asta sa fie clar! Teoretic, fetele pot fi chemate inapoi si in trei zile! "Regulile incalcate" inseamna doar ca gimnastele sunt "grase"? Nu, regulile sunt mai multe.

Ele nu au fost trimise la cluburi doar din cauza surplusului de greutate. Da, este adevarat, au contat si alte motive. Unul din ele este indisciplina. Este corect! stiti ca au fugit din cantonament? Dom'le, v-am zis, a fost vorba si de indisciplina. Comitetul Executiv a tinut cont si de asta cand a luat decizia.

Din pacate, fetele au ajuns la momentul in care se cred marile campioane carora li se poate permite orice! Uite, nu e chiar asa! Ca au fugit, ca n-au fugit, ca au fost la striptease sau nu - nu mai conteaza. Mergem la Europene? Dar la Mondialele din noiembrie? O sa mergem, asta e sigur.

Mai sunt fete, din cele 17 care se pregatesc cu Mariana Bitang, care au disponibilitatea sa mearga la competitii importante. Eu sper, insa, ca lucrurile sa revina la normal.

Ponor, Rosu, Eremia si Leonida au valoare! Numai ca, daca nu pui putin biciul pe ele, nu poti face performanta! Acum se dovedeste de ce sunt bune metodele cuplului Belu - Bitang! Eu astept, ca sa zic asa, indreptarea pacatosilor! Fetele stiu de ce! Doamna Bitang spunea ca nu ea a propus trimiterea gimnastelor la cluburi...

N-a spus, n-a propus, doar a sugerat, ce sa ne mai ascundem dupa deget! Apropo, e posibil sa se intoarca domnul Belu? Pe mine ma intrebati? Usile noastre sunt deschise, daca domnia-sa vrea sa revina in fruntea echipei, este asteptat, dar in limita de timp a bunului simt! Alte ganduri? Sa fim lasati sa ne facem treaba.

Stati linistit, ca tezaurul de medalii tot noi, adica gimnastica romaneasca, il aducem in tara!

Articol de: Mihai Toma, Libertatea - 19 martie 2005