Senatorul PSD Serban Nicolae a criticat ieri in termeni duri Raportul Freedom House, referitor la strategia anticoruptie a Romaniei. Senatorul nu s-a sfiit sa lanseze acuze murdare la adresa ministrului Justitiei, Monica Macovei.

El a declarat in plen ca Freedom House ar fi sponsorizat actiunile ONG-ului condus de actualul ministru pana in 2005, iar "acum se intoarce plata" si Monica Macovei ar plati Freedom House. Pesedistul Serban Nicolae a insinuat ca Raportul ar fi comandat politic si ca scopul sau n-ar fi altul decat de a justifica actiunile ministrului.

Senatorul a reluat cu aceasta ocazie recuzita obisnuita impotriva Monicai Macovei, pe care a acuzat-o ca vrea sa-si subordoneze politic PNA.

De asemenea, senatorul - fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu - considera ca practicile ministrului ne-ar intoarce in perioada comunista, afirmatie paradoxala daca avem in vedere ca pe de alta parte el acuza Raportul Freedom House ca fiind de inspiratie americana.

Si desigur aceasta sorginte ar veni in contradictie cu prevederile europene, de la care se reclama strategia de a nu-i face nimic coruptiei practicate de Adrian Nastase. "Se reinstaleaza delatiunea ca politica de stat", se teme si bazaie Serban Nicolae, exprimand spaima pesedistilor de a nu le fi dezvaluite faptele din timpul fostei guvernari.

"Nu exista pagina in Raport, a mai declarat senatorul PSD, care sa nu contina formulari absurde, antidemocratice". El a anuntat public ca PSD va cere verificarea modului in care a fost contractat auditul Freedom House si, fireste, a cerut demisia ministrului.

Atacul dezlantuit al senatorului a dat nastere comentariilor ironice ale reprezentantilor Aliantei, care l-au intrebat pe Serban Nicolae de unde stie atat de bine cum se desfasura delatiunea in sistemul comunist?

Si aspirantul la sefia PSD Ion Iliescu a criticat dur Freedom House, permitandu-si sa catalogheze institutia drept una "neprofesionista", in timp ce despre raportul acesteia zice ca este "un material preconceput". "S-a apelat la o institutie neprofesionista si neeuropeana...

In loc sa se apeleze la cei care au abilitatea corespunzatoare si profesionalism, precum organe europene, s-a apelat la un ONG american, care nu are nici o legatura...", a declarat Iliescu. In acelasi timp, acesta ataca si auditul efectuat de Freedom House la cererea ministrului Monica Macovei.

"Acest material este preconceput si se bazeaza pe toata campania electorala, politica, a societatii civile", a mai spus Iliescu, facand referire la societatea civila romaneasca, care in timpul guvernarii PSD a atras atentia in nenumarate randuri asupra coruptiei institutionalizate.

De gura rea a fostului presedinte nu a scapat nici Monica Macovei, actulul ministru al Justitiei. "Cand doamna Macovei vorbea in numele societatii civile, critica orice posibilitate de implicare a Executivului in sistemul judiciar.

Dar vine acum, fiind ministru al Justitiei, si face ce nu s-a facut niciodata in cei 15 ani: o interventie brutala a Ministerului Justitiei", a replicat Iliescu, iritat de aratarea cu degetul a coruptiei pesediste pe care a patronat-o.

Replica din partea Aliantei D.A. a fost data de senatorul PD Maria Petre, care a sustinut necesitatea si importanta Raportului, citind in plen o parte din concluziile dureroase pentru PSD ale acestuia. Maria Petre a declarat "toti elefantii din institutiile cheie", pentru combaterea coruptiei ar trebui sa-si dea demisia.