Intr-o conferinta de presa ad-hoc, tinuta ieri in redactia Adevarul, impreuna cu colegii sai Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu, fostul redactor-sef al ziarului Adevarul, Cristian Tudor Popescu, a spus: Consiliul de Administratie va primi maine demisiile noastre din functiile de redactor-sef, redactori sefi adjuncti, din Consiliul Director al ziarului Adevarul, precum si din redactia

Adevarul, ca redactori la baza.

Facem acest gest pentru ca nu este justificata in nici un fel aceasta decizie, ca noi sa fim inlocuiti din Consiliul de Administratie al societatii din moment ce in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor s-a dat citire raportului cenzorilor si raportului administratorilor care au consemnat performantele excelente ale societatii Adevarul in anul 2004; s-a incheiat cu un profit de aproape 1 milion

de dolari, ceea ce trebuie sa va dati seama ca este extraordinar pentru un ziar care este de unul singur, nu are nici televiziune, nu are nici alte fabrici in jurul unui holding, suntem doar un ziar, deci profitul s-a realizat, vanzarile ziarului sunt in crestere, de prestigiul ziarului nu mai vorbesc, il stiti.

Si in aceste conditii noi am fost schimbati spunandu-se ca trebuie sa se separe activitatea editoriala de activitatea manageriala. Nu putem fi de acord cu asa ceva pentru ca atata vreme cat singura sursa de productie, de bani, este acest ziar, aceasta hartie tiparita, este firesc ca noi, cei patru care facem ziarul, sa avem un cuvant de spus si in Consiliul de Administratie.

Daca nu ar fi asa, daca aici ar fi un holding enorm in care ziarul Adevarul este si el o particica, acolo, fireste ca n-am avea nici o pretentie. Noi ne-am facut meseria si datoria in Consiliul de Administratie, pana la capat, foarte corect, si am fost inlocuiti. De asemenea, s-a dorit o schimbare a principiului de pana acum - noi n-am avut principiul maximizarii profitului in acest ziar.

Principiul nostru a fost calitatea ziarului Adevarul, nu neaparat sa facem profituri cat mai mari. Fireste, nici sa facem pierderi, ca nu te poti prezenta in fata actionarilor cu pierderi, dar n-am urmarit maximizarea profitului. Din acest moment s-a schimbat orientarea, s-a propus un buget si mai mare decat anul trecut, or noi nu ne simtim in stare sa fortam lucrurile atat de mult.

E o alta filosofie, o alta conceptie, pe care noi nu ne simtim potriviti sa o punem in opera. De asemenea la asta mai concura si decizia actionarului majoritar de a nu acorda nici un fel de participare la beneficiu salariatilor care nu sunt actionari, dar care au muncit la realizarea acestui profit.

Nici o mica parte nu s-a acceptat, s-a prelevat totul, nici macar investitiile nu au fost luate in consideratie.

Deci in fata acestei noi filosofii si in fata faptului ca noi nu mai putem garanta pentru marca Adevarului din acest moment in noua pozitie, in care Consiliul Director al ziarului poate fi destituit in orice moment de Consiliul de Administratie, si deci schimbata politica editoriala a ziarului asa cum se crede de cuviinta, noi nu mai putem continua cu siguranta ca Adevarul va avea continutul pe

care l-a avut.