Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Lelia Munteanu si Bogdan Chireac s-au aratat nemultumiti ca au ramas cu putere de decizie doar in ce priveste partea editoriala, pierzindu-si prerogativele privind chestiunile financiare. Dupa anuntarea demisiei, C.T. Popescu a lansat o oferta catre restul redactiei, de a-l urma la un nou proiect editorial, care va fi lansat in trei luni.

Aseara, numele vehiculate pentru a prelua conducerea ziarului Adevarul erau Corina Dragotescu si Val Vilcu. Nici unul dintre ei nu a confirmat preluarea conducerii ziarului, dar nici nu si-a manifestat intentia de a urma fosta conducere.

Conducerea ziarului „Adevarul" si-a dat ieri demisia, dupa ce actionarul majoritar, Ana Maria Tinu, i-a scos din Consiliul de Administratie pe cei patru ziaristi care formau Consiliul Director.

Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Lelia Munteanu si Bogdan Chireac au ramas, prin urmare, cu putere de decizie doar in ceea ce priveste partea editoriala, pierzind-si prerogativele de pina acum privind chestiunile financiare. Chiar daca pe ordinea de zi nu se afla schimbarea Consiliului de Administratie, Ana Maria Tinu a venit cu aceasta propunere cu doar cinci zile inainte de AGA.

Avind 83% dintre actiuni, fiica lui Tinu a avut puterea de a schimba, fara sa clipeasca, componenta Consiliului de Administratie si in locul lui Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chireac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu - conducerea ziarului - au fost numiti doi consultanti bancari, Victor Capitanu si Andrei Diaconu, avocatul Horia Minea si directorul general Adrian Buga.

In acelasi timp, din rindul actionarilor au mai venit inca trei propuneri, refuzate, insa, chiar de cei propusi. Desi actionarul Sergiu Andon l-a mandatat pe fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu sa mearga in locul lui la AGA, acesta nu a fost primit in sala, pe motiv ca procura se poate face doar intre actionari.

Imediat dupa terminarea AGA, Cristian Tudor Popescu a anuntat ca in cursul zilei de astazi, atit el, cit si cei trei redactori-sefi adjuncti isi vor depune demisiile, urmind ca peste trei luni sa iasa pe piata cu un nou ziar. „Nu este justificata deloc decizia de a ne inlocui, mai ales ca s-au consemnat performantele excelente ale echipei noastre.

E firesc ca noi sa avem un cuvint de spus si in CA. Ne-am facut datoria in CA pina la capat si am fost inlocuiti si acum nu ne mai simtim in siguranta. Nu mai putem garanta pentru calitatea ziarului". CTP le-a spus tuturor redactorilor „Adevarului" ca sint bineveniti in structura noului ziar, fara sa le explice cine va finanta acest nou produs.

Bogdan Chireac crede ca majoritatea oamenilor din redactie se vor alatura celor patru demisionari. „La ora asta, in redactie e un adevarat balamuc", ne-au spus aseara mai multi jurnalisti ai acestui ziar.

Decizii financiare contestate

Ana Maria Tinu nu a fost de gasit ieri dupa teminarea AGA, pentru a ne da o idee privind persoana care il va inlocui pe CTP. Surse din redactie o dau ca sigura pe ziarista Corina Dragotescu, iar ca adjunct pe Val Vilcu, jurnalist specializat pe sanatate. Corina Dragotescu a respins insa aceasta ipoteza, desi ieri a votat conform propunerilor Anei Maria Tinu.

Ea a spus ca nu o intereseaza o pozitie de conducere, dar nici nu-i va urma pe fostii sefi.

Ana Maria Tinu a cerut, ieri, si impartirea profitului pe dividende, pentru a nu mai fi reinvestit, ceea ce a creat o stare de nemultumire in masa in rindul actionarilor. Conform datelor oferite in cadrul AGA, profitul ziarului pe anul 2004 a fost de aproximativ 23 de miliarde de lei, Ana Maria Tinu detinind 83% dintre actiuni, ceea ce inseamna ca ea va primi 700.000 de dolari.

Conform previziunilor actionarului majoritar al „Adevarului", anul 2005 ar trebui sa se incheie cu un profit de 32 de miliarde de lei, ceea ce ar insemna cu zece miliarde de lei mai mult decit se astepta Consiliul Director (CD) al ziarului, din care fac parte cei patru sefi.

Pe de alta parte, Ana Maria Tinu a decis ca salariile sa nu mai creasca in decursul acestui an, considerind ca un salariu mediu de 28 de milioane de lei este suficient.

La intrebarile celorlati actionari despre cum argumenteaza ea cresterea profitului si schimbarea Consiliului de Administratie, desi se declarase multumita de rezultatele celor patru sefi, Ana Maria Tinu a declarat ca prefera sa nu comenteze. Singurul lucru care l-a mentionat a fost ca e timpul ca partea redactionala sa se desprinda de partea administrativa.

Hrebenciuc: „Un ziar batrinicios"

Acuzat ieri, intr-un editorial semnat Cristian Tudor Popescu, de faptul ca s-ar afla in spatele intentiei de a debarca echipa de conducere a ziarului, Viorel Hrebenciuc ne-a declarat: „Era un ziar batrinicios si Ana Maria a vrut sa opereze unele schimbari. Cita vreme e actionar majoritar, nu cred ca se poate opune cineva.

Dupa cum ati putut citi in editorial, nu am fost singurul politician care suna la «Adevarul», au fost si Basescu, si Tariceanu, si Nastase. E ceva obisnuit ca politicienii sa sune la ziare. Cristian Tudor Popescu este victima propriei sale inchipuiri, problema lor e ca li s-a luat decizia financiara si au ramas doar cu cea editoriala".

Hrebenciuc a recunoscut ca a fost prieten cu Dumitru Tinu si a pastrat relatia de prietenie cu Ana Maria Tinu si cu sotul acesteia, Claudiu Constantinescu.