Cristian Tudor Popescu, redactorul-sef al ziarului "Adevarul", si-a anuntat demisia din functie. Decizia lui a venit in urma sedintei de ieri a Adunarii Generale a Actionarilor a societatii "Adevarul". La sedinta AGA, cel mai important punct al ordinii de zi a fost componenta Consiliului de Administratie.

Propunerea supusa votului a fost inaintata de Ana Maria Tinu, detinatoarea a 84,9% din actiuni. In urma deciziei de inlocuire a Consiliului Director, astazi isi vor da demisia si cei trei redactori-sefi adjuncti.

Dupa trei ore de discutii in cadrul AGA, Cristian Tudor Popescu a declarat presei ca intentioneaza sa faca un alt ziar. "In cadrul sedintei AGA, cei patru membri ai Consiliului de Administratie - Lelia Munteanu, Bogdan Chireac, Adrian Ursu si subsemnatul - au fost inlocuiti din CA prin decizia actionarului majoritar.

Am fost inlocuiti cu niste persoane pe care noi nu le cunoastem, experti bancari si avocati si directorul general actual al Societatii. Actualul CA va primi maine (astazi - n.r.) demisiile noastre din functiile de redactor-sef si redactori-sefi adjuncti din Consiliul Director al ziarului, precum si din redactia "Adevarul".

Facem acest gest pentru ca nu este justificata in nici un fel aceasta decizie ca noi sa fim inlocuiti din CA al ziarului, din moment ce in cadrul AGA s-a dat citire raportului cenzorilor si raportului administratorilor care au consemnat performantele excelente ale societatii Adevarului in 2004, care are un profit de aproape 1 milion de euro.

In aceste conditii, noi am fost schimbati, spunandu-se ca trebuie sa se separe activitatea editoriala de activitatea manageriala. Nu putem fi de acord cu asa ceva, din vreme ce, atata timp, singura sursa de productie este acest ziar, aceasta hartie tiparita. Este firesc ca noi cei patru care facem ziarul sa avem un cuvant de spus si in CA al ziarului", a mai declarat Cristian Tudor Popescu.

Potrivit lui Popescu, Ana Maria Tinu a cerut maximizarea profitului. "S-a schimbat orientarea, s-a propus un profit si mai mare, iar noi nu ne simtim in stare sa fortam lucrurile (...

) De asemenea, actionarul majoritar nu vrea in nici un fel sa ofere vreun beneficii ziaristilor", a completat fostul redactor-sef al ziarului, adaugand ca "noi nu mai putem garanta marca ziarului, din moment ce Consiliul Director poate fi destituit in orice moment de CA si schimbata politica editoriala asa cum se crede de cuviinta noi nu mai putem continua.

Prin urmare, noi de maine ne dam demisia".

Solidaritate din partea redactiei

Corpul redactional a fost alaturi de cei patru jurnalisti, si-a manifestat solidaritatea si a intrebat unde sa-si depuna demisiile. C. T. Popescu a mai declarat ca urmareste sa "facem un nou ziar, care va aparea in maximum trei luni in care toti cei care vor dori sa lucreze cu noi vor fi bine veniti".

Filmul zilei in fata redactiei

Ion Lazar, unul dintre actionarii ziarului Adevarul - detinator a 10 procente din pachetul de actiuni - a declarat ieri, inainte de sedinta AGA, ca nu crede ca se pune problema demiterii redactorului-sef Cristian Tudor Popescu. "Va fi o intalnire normala. Nu cred ca se va pune problema demiterii lui Cristian Tudor Popescu.

Sunt foarte multumit de politica editoriala a ziarului si cred ca ziarul are o pozitie buna pe piata media", a declarat Ion Lazar, inainte de intrarea in sedinta.

El a spus insa ca membrii Consiliului Director al publicatiei nu ar trebui sa faca parte si din Consiliul de Administratie. "Vom discuta aceasta problema astazi". Consiliul Director este format din redactorul-sef Cristian Tudor Popescu si redactorii-sefi adjuncti Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu.

"Exista o posibilia exceptie: Presedintele Consiliului de Administratie sa fie redactorul-sef. In mod concret, dl. Cristian Tudor Popescu are capacitatea, experienta si prestanta de a ocupa aceste functii, cu conditia acceptarii acesteia de catre actionari.

In ceea ce ma priveste voi sustine aceasta propunere benefica pentru ziar si Societatea Adevarul", a mai spus Lazar, in acelasi timp director la SC Editura Adevarul si patronul Hotelului Caro.

La deschiderea sedintei Adunarii Generale a Actionarilor Adevarul, la care participa actionari ai societatii si membrii Consiliului Director si-a facut aparitia si Andrei Iucinu, tanarul care sustine ca este fiul lui Dumitru Tinu. Acesta nu a fost primit la sedinta, unde ar fi dorit sa-ti exprime opozitia fata de o eventuala schimbare a Consiliului de Administratie.

Actionarii minoritari nu au avut putere

Andrei Alexandru, actionar fondator al ziarului "Adevarul", a declarat ca in ordinea de zi extraordinara a Adunarii Generale, Ana Maria Tinu a propus schimbarea Consiliului de Administratie. El a cerut o expunere de motive, dar care n-a fost acordata. "S-a cerut impartirea intregului profit al ziarului pe 2004, sub forma de dividente ale actionarilor.

Este o situatie nemaiintalnita sa se dea chiar toti banii sub forma de dividente. Si se platesc 30.000 lei pentru o actiune care costa 5.000 de lei, un profit de 600%. Unii actionari au propus sa se pastreze o parte din bani pentru investitii.

Propunerea a fost de cate 45% pentru dezvoltare, 45% pentru dividente si 10% pentru premierea ziaristilor. De asemenea, Ana Maria Tinu nu a fost de acord, refuzand fara motiv. Sigur ca Ana Maria Tinu, ca detinatoare a 84,9% din actiuni, va incasa 700.000 de euro", a adaugat Andrei Alexandru.

Potrivit acestuia, in 2004 profitul ziarului "Adevarul" a fost de circa 22 miliarde de lei, iar din cele 750.000 actiuni, Ana Maria Tinu detine circa 600.000.