Ultimul asalt al „revolutiei lalelelor" din Kirgizstan a fost scurt si eficient. Opozitia a preluat controlul asupra cladirilor guvernamentale din Biskek.

Mediatizate partial sau chiar ignorate in unele cazuri, evenimentele din Kirgizstan - fosta republica sovietica din Asia Centrala, una dintre regiunile cheie ale noii confruntari mondiale dintre marile puteri – au ajuns ieri la un final.

Demonstratiile opozitiei, care preluase deja controlul asupra sudului tarii, s-au extins ieri si in capitala, unde s-au transformat in scurt timp in confruntari violente cu politia si cu sustinatorii regimului Akaiev.

Folosindu-se de pietre si bite, protestatarii au reusit sa puna pe fuga fortele de ordine si sa intre, cu un numar minim de raniti, in „Casa Alba", cladirea care adaposteste sediul guvernului si al presedintiei. Ocuparea televiziunii de stat si fuga ministrilor au fost miscarile care au consfintit, practic, caderea regimului condus timp de 15 ani de presedintele pro-rus Askar Akaiev.

Unul dintre liderii opozitiei, fostul premier Kurmanbek Bakiev a anuntat ca urmatorul pas va fi organizarea de noi alegeri parlamentare. Spre ingrijorarea Moscovei, Kirgizstanul devine astfel a treia republica fost sovietica ce sufera schimbari de guvernare pe fondul revoltelor populare.

Zbaterile lui Akaiev

Presedintele Askar Akaiev nu se afla in cladirea presedintiei in momentul asaltului final al fortelor opozitiei. Surse citate de publicatia online „Ukrainska Pravda" au precizat ca presedintele Akaiev purta negocieri intense cu reprezentantii OSCE, veniti cu putin timp in urma la Biskek, pentru a evalua situatia din tara.

Cererile opozitiei, privind „predarea pasnica si constitutionala" a puterii nu au mai fost insa auzite de liderul kirghiz. Surse citate de Interfax precizau ca ieri, in timp ce demonstrantii fluturau steaguri de la fereastra guvernului, Askar Akaiev si familia sa se afla la bordul unei aeronave, cu destinatia Kazahstan. Informatiile erau insa contradictorii.

Agentiile de presa de la Moscova sustineau ca Akaiev a demisionat si se afla intr-o aeronava, de data aceasta, in drum spre Rusia.

Rusia, in expectativa

Intentiile inca neclare ale opozitiei, dezorganizata si condusa de mai multi lideri, mai lasau ieri-seara o serie de incertitudini in ceea ce priveste sfirsitul revoltei. Un oficial al OSCE citat de CNN a apreciat ca cea mai buna solutie pentru stabilizarea situatiei ar fi crearea unui guvern de coalitie nationala.

Cit despre oficialii rusi, dupa ce au subliniat ca militarii Moscovei nu se vor implica in confruntarile interne, acestia au facut apel la calm si au cerut o rezolvare pe cale diplomatica a conflictului.