Un sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie la nivel national arata ca majoritatea romanilor nu sustine ideea alegerilor anticipate.

Potrivit sondajului INSOMAR, 68% dintre cei chestionati sustin ca organizarea de alegeri anticipate in acest moment este inoportuna, in timp ce 32% considera ca un asemenea proces electoral ar fi necesar. Respondentilor care s-au pronuntat in favoarea organizarii de anticipate li s-a cerut sa ierarhizeze si formatiunile politice in functie de interesul manifestat fata de alegerile anticipate.

44% dintre respondenti au considerat ca Alianta D.A. este interesata de acest aspect, 26% au indicat PSD, 21% pe presedintele Traian Basescu, 6% PPRM, iar 2% UDMR.

OPTIUNI. Totusi, daca duminica viitoare ar fi alegeri, rezultatele cercetarii releva ca Alianta D.A. ar obtine 55% din intentia de vot, in timp ce pentru PSD ar vota 27% din cei intervievati. In favoarea PPRM s-ar pronunta 9% din cei chestionati, pentru UDMR 6%, iar pentru PUR 1%. Dintre cei care au raspuns la aceasta intrebare, 11,2% au declarat ca nu ar vota, iar 12,6% ca nu sunt hotarati.

NIVEL DE TRAI. 46% din cei chestionati considera ca nivelul de trai este similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, iar 33% din respondenti sustin ca acum traiesc mai rau decat in 2004. In schimb, nivelul de trai pare mai ridicat comparativ cu anul trecut doar pentru 15% dintre cei chestionati.

In termeni absoluti pozitivi la aceasta intrebare s-au exprimat doar 2% dintre respondenti, iar un procent dublu de respondenti au vazut lucrurile in negru total.

PESIMISM. O mare parte din cei chestionati, 33%, considera ca situatia economica nu va marca schimbari anul acesta fata de 2004, comparativ cu cei 28% care preconizeaza o usoara crestere economica si cu cei 24% care considera ca aceasta va inregistra o usoara scadere.

Totodata, 13% dintre subiecti au afirmat ca in acest an economia va scadea puternic, procentul optimistilor care considera ca economia va inregistra o crestere puternica fiind de doar 2%.

Studiul INSOMAR s-a facut pe un esantion reprezentativ de 1.660 de persoane. Eroarea maxima admisa este de 2,45%, garantata la o probabilitate de 95%. Interviurile au fost realizate in 51 de localitati urbane, inclusiv in Bucuresti, si in 57 de localitati rurale.

MOLDOVA. Mai mult de jumatate dintre cei chestionati, 56%, au sustinut ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa acorde ajutor si sprijin Republicii Moldova in orice domeniu, 21% dintre subiecti au optat pentru acordarea de sprijin numai in ceea ce priveste rezolvarea conflictului din Transnistria, iar 15% au sustinut nevoia unui sprijin mai ales in domeniul economic.

La polul opus s-au situat 8% dintre cei chestionati, in opinia carora Bucurestiul ar trebui sa manifeste indiferenta fata de problemele romanilor de peste Prut.