Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, a refuzat ieri sa dea declaratii procurorilor Parchetului National Anticoruptie pe tema "Spagii suedeze". Sosit la sediul Parchetului National Anticoruptie la ora 9.40, Lis a evitat ziaristii, afirmind ca daca va avea ceva de spus o va face la iesirea de la audiere.

Aceasta a durat putin peste o jumatate de ora deoarece fostul primar a invocat lipsa cunostintelor juridice, solicitind timp pentru a-si angaja un avocat. Drept urmare, procurorii au aminat audierile pentru luni, cind Lis va veni insotit de aparatorul sau.

La iesirea din sediul Parchetului National Anticoruptie, vizibil nervos, Viorel Lis a declarat: "Nu am nici o implicare in aceasta afacere a datoriilor statului roman catre Suedia. Niciodata nu am participat la vreo discutie despre negocieri. Nu am competenta necesara sa discut sau sa intru in problema asta.

Deci consider ca este o minciuna gogonata, o discreditare mare a persoanei mele si cred ca vor sa ma scoata complet din viata politica!".

Viorel Lis este primul nume pronuntat in instanta de Peter Fallenius, cel care a declansat un adevarat scandal afirmind ca ar fi dat 600.000 de dolari unor inalti oficiali romani mita pentru recuperarea datoriei de 120 de milioane de euro pe care statul roman o avea fata de Suedia.

Fallenius a declarat ca, in 1998, cind Lis era primar general al Capitalei, s-a negociat ca o parte din datorie sa fie convertita in participatiuni la termocentralele din Bucuresti.

Functionari suedezi de rang inalt stiau de mita

Presa suedeza a inceput sa speculeze in privinta unor inalti demnitari de la regiile de Cai Ferate si cea a Apelor care ar fi stiut de la Peter Fallenius de mita pe care acesta ar fi dat-o unor inalti oficiali romani. Dupa ce a parasit postul de la ABB Electro Invest, Fallenius a fost numit in conducerea Cailor Ferate si a societatii de ape.

In proces, el a spus ca a povestit unor persoane cu functii inalte la cele doua societati de stat cum ar fi mituit "inalti demnitari". Conform presei de la Stockholm, datorita faptului ca in Suedia "este o crima sa nu raportezi un delict de acest fel", acesti inalti functionari ar urma sa fie audiati ca martori in proces.

Fallenius a mai afirmat ca banii au fost plimbati prin doua firme din insulele Virgine deoarece asa ar fi cerut "oficialii romani" care doreau sa se piarda urma banilor.

Pe de alta parte, Fallenius mai este acuzat pentru efectuarea unor imprumuturi ilegale prin firma Pendelton AB, in valoare de 7,6 milioane de coroane, pentru care nu ar fi platit impozite.