Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, nu a acceptat sa raspunda la intrebarile procurorilor in legatura cu presupusa mita pe care ar fi primit-o de la reprezentantul ABB. Scandalul capata, insa, amploare.

Viorel Lis le-a declarat ieri procurorilor PNA ca doreste sa fie audiat doar in prezenta unui avocat, intrucit „nu are cunostinte juridice". Dupa o jumatate de ora de discutii cu procurorii, Lis a plecat, urmind sa revina luni, insotit de avocat. La iesire, el s-a declarat victima unei „discreditari", prin care s-ar urmari eliminarea sa „completa din viata politica".

PNA a inceput saptamina aceasta cercetari intr-un dosar cu privire la presupusa mita pe care fostul director ABB Peter Fallenius sustine ca ar fi platit-o in 1998 catre cinci inalti oficiali romani, printre care si Viorel Lis.

Scandalul ABB se muta, pe alta filiera, si la Buzau. Conducerea PD Buzau a cerut PNA sa investigheze daca reprezentanti ai autoritatilor locale au beneficiat de avantaje de la compania suedeza ABB, care a cistigat licitatia privind furnizarea de echipamente pentru reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului.

Potrivit deputatului PD Cezar Preda, de executia proiectului s-ar fi ocupat, la vremea respectiva, primarul PSD Constantin Boscodeala, viceprimarul Nicolae Frinculescu si conducerea Regiei Autonome Municipale. „Acestia, impreuna cu liderul de pe atunci al PSD, Ion Vasile, au sustinut vehement necesitatea implementarii proiectului si s-au ocupat de organizarea licitatiei", sustin liderii PD.

Primarul Constantin Boscodeala a precizat pentru Mediafax ca il va da in judecata pe Cezar Preda, pentru calomnie.