Noile valori de impozite si accize propuse de guvern vor determina, in acest an, o crestere suplimentara a veniturilor bugetare de 16 mii de miliarde de lei, a anuntat ministrul finantelor, Ionut Popescu.

Majorarea accizelor va permite si recuperarea pierderilor provocate de scaderea euro in raport cu leul.

Impozit pe vanzarea locuintei

Ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal prevede ca de la 1 mai castigurile din tranzactii cu imobile detinute pe o perioada mai mica de trei ani, tranzactii pe piata de capital si din dobanzi bancare vor fi impozitate cu 10 la suta.

Castigul impozabil din tranzactii cu imobile se va calcula ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza.

Aceasta din urma depinde de pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii utilizat de Camera Notarilor Publici in circumscriptia careia este situat imobilul.

Noi accize

In urma modificarii Codului Fiscal, de la intai aprilie, vor creste si o serie de accize cu 13,5% mai mult decat fusese programat initial si cu trei luni mai devreme decat prevedea calendarul de majorari pentru care s-a angajat guvernul.

Intre acestea accizele pentru alcoolul pur, tutun si uleiuri minerale.

Un motiv al majorarii accizelor invocat de ministrul finantelor este incercarea guvernului de a reduce nivelul importurilor care creeaza dificultati in mentinerea unui nivel acceptabil al deficitului de cont curent adica a diferentei dintre valoarea iesirilor si a intrarilor de valuta.

Ministrul Ionut Popescu spune ca guvernul incearca sa mute accentul de pe impozitele directe, pe salarii sau pe profit, pe impozitele indirecte adica acelea aplicate consumului.

Eliminarea scutirilor

Modificarea Codului Fiscal elimina o serie de scutiri de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata. Exceptiile sunt: TVA aferent medicamentelor, ziarelor, cartilor, spectacolelor de teatru si ale celorlalte actiuni organizate de institutiile publice, care vor ramine la nivelul actual.

Pe lista produselor accizabile reapar camerele foto digitale, scutite, anul trecut, de aceasta taxa.

TVA se va aplica si la nivelul societatilor de televiziune si radio, cu exceptia celor publice, precum si pentru societatile care transmit programe prin cablu.

Ministrul finantelor a precizat ca executivul nu va mai opera in acest an modificari asupra Codului Fiscal. Nivelul accizelor va ramane nemodificat pina in iulie 2006.