Primele imagini cu jurnalistii romani disparuti la Bagdad au facut inconjurul televiziunilor in noaptea de miercuri spre joi. Dincolo de confirmarea rapirii, una asupra careia inca planeaza o multime de semne de intrebare, filmul aduce si o veste buna: ziaristii romani sint in viata.

Analistii militari, psihologii si cunoscatorii lumii arabe, la unison, au scos in evidenta particularitatile casetei care-i infatiseaza pe colegii nostri. Concluzia pare a fi una comuna: rapirea este atipica.

Televiziunea Al-Jazeera a difuzat miercuri seara primele imagini cu cei trei ziaristi romani, alaturi de Mohamad Munaf, afaceristul care a sponsorizat deplasarea in Irak si cel mai bun prieten al lui Omar Hayssam.

Filmul a fost preluat aproape de miezul noptii si de televiziunile din Romania. Dupa primul impact cu imaginile care-i infatiseaza pe colegii nostri de breasla tinuti in captivitate si cu AKM-urile indreptate spre ei, au inceput sa apara si semnele de intrebare. Filmul, care are o durata de un minut si 45 de secunde, contine mai multe particularitati, chiar ciudatenii.

Continutul mesajului transmis de Marie-Jeanne Ion, decorul din incapere, felul in care sint imbracati rapitorii, filmarea imaginilor cu aparatura jurnalistilor romani, toate aceste lucruri ies din tiparul cu care "ne-au obisnuit" pina acum teroristii irakieni. Pina si faptul ca filmul cu colegii nostri de breasla a fost difuzat la numai doua zile de la rapirea lor este atipic.

Primele imagini cu jurnalista franceza Florance Aubernas au aparut la doua luni de la disparitia ei, iar cu jurnalista italiana Giuliana Sgrena la doua saptamini.

Un mesaj ciudat

Caseta preluata de la Al-Jazeera este diferita de mai toate filmarile cu persoane rapite difuzate pina acum. In primul rind, mesajul transmis de Marie-Jeanne Ion nu are nimic comun cu cel al ziaristei italiene Giuliana Sgrena, de exemplu. Aceasta cerea, in numele rapitorilor, retragerea trupelor italiene din Irak, conotatiile mesajului fiind clar de natura politica.

Si alti ziaristi straini capturati de teroristi cereau retragerea din Irak a trupelor militare ale tarilor lor de provenienta pentru a fi eliberati.

In schimb, cei care i-au capturat pe jurnalistii romani pareau preocupati de transmiterea faptului ca nu s-a cerut o recompensa pentru eliberarea lor. "Am fost rapiti si am auzit de la rapitorii nostri ca s-ar fi cerut o recompensa in schimbul libertatii noastre. Acest lucru nu este adevarat", spunea Marie-Jeanne in engleza.

Alte imagini il prezinta si pe Ovidiu Ohanesian spunind ceva, insa spusele sale nu au fost inca decriptate.

Decorul, iesit din "tipar"

In imagini mai apar doi barbati, cu capetele acoperite cu keffieh, si cu armele indreptate in directia celor patru ostatici, asezati pe jos.

Felul in care sint imbracati barbatii este si el atipic. Unul poarta un tricou visiniu si o pereche de pantaloni asemanatori unor blugi, iar celalalt are o camasa alba cu dungi verticale, gri. Pina acum, persoanele care apareau in imagini cu ostatici erau costumate in negru si nu li se vedeau nici buricele degetelor. Decorul incaperii unde s-a facut filmarea iese si el din "tiparele".

Sint vizibile doua paturi inflorate care acopera un perete, pe cind in alte imagini peretii sint albi sau pictati cu versete din Coran.

Parerea psihiatrului: "Nu par victime, dar nici ca joaca o scena"

Medicul psihiatru Florin Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, citat de Mediafax, apreciaza drept bizara inregistrarea difuzata de postul Al-Jazeera cu jurnalistii romani in Irak, avind in vedere ca nu transmite emotii atit de puternice pe cit este de dramatica situatia.

Medicul apreciaza ca, in acest caz, toti cei care apar in cadru au un comportament absolut neutru: "Nu par a fi nici victime, dar nici ca ar juca o anumita scena". Medicul sustine ca ostaticii au o stare de sanatate fizica foarte buna si nu par terorizati psihic.

Cameramanul Sorin Miscoci tine tot timpul ochii in jos, dar determinat probabil de faptul ca, de regula, poarta ochelari, iar lumina il deranjeaza in lipsa lor. Marie-Jeanne Ion este foarte sigura pe ea, dar este un aspect care poate tine de personalitate, daca aceasta este puternica, afirma profesorul Tudose.

Parerea specialistului video: O inregistrare cu aparatura profesionala

Inregistrarea a fost facuta ziua, intr-o incapere de dimensiuni normale, cu o camera profesionala. Acestea sint concluziile lui Sorin Avram, producator la Videograma, referitoare la inregistrarea difuzata de Al-Jazeera.

Lumina este naturala si intra printr-o fereastra laterala, afirma Sorin Avram. "Iti poti da seama de asta dupa felul cum cade pe cutele hainelor", afirma producatorul.

"Unghiul in care cade lumina arata ca e vorba de o incapere cu ferestre asezate la inaltimea normala. Camera pare a fi una obisnuita, de casa sau apartament. Din deschiderea camerei (n.r. - apropierea pe care o realizeaza) iti dai seama ca a fost asezata destul de aproape de cei patru ostatici. Asta inseamna, de regula, ca operatorul nu a avut spatiu pentru a se departa de subiecti.

Poate fi insa vorba si de o hala, in care camera a fost asezata aproape. Camera cu care s-a facut filmarea pare a fi una profesionista", explica producatorul.

In privinta autorului filmarii, nu se poate spune daca este vorba despre un profesionist sau nu, mai afirma Avram. Cadrul este unul corect, putea fi realizat de un amator sau de un profesionist cu totul lipsit de imaginatie. Un operator bun ar fi gasit o alta incadratura.

Marie-Jeanne Ion: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitorii nostri ca s-ar fi cerut o recompensa in schimbul libertatii noastre. Acest lucru nu este adevarat"

1. Decorul incaperii (doua carpete inflorate) este diferit de alte fundal.

2. Rapitorii nu rostesc nici un mesaj: sint tacuti, insa tin armele indreptate catre cei patru ostatici. In alte inregistrari teroristii isi agita armele, sint zgomotosi si/sau recita versete din Coran.

3. Mesajul transmis de Marie-Jeanne Ion nu este unul politic, ci transmite ca nu s-a cerut recompensa pentru eliberarea lor.

4. Imbracamintea rapitorilor este ciudata: tricou cu mineca scurta si pantaloni asemanatori cu o pereche de blugi.

5. Pozitia in care sint asezati cei patru este si ea diferita de pozitia altor ostatici. Jurnalistii romani si Mohamad Munaf stau pe jos, pe cind alti ziaristi straini stateau fie in genunchi, fie pe vine.

6. Filmarea este facuta cu aparatura confiscata de la jurnalistii romani. Se stie ca gruparile teroriste din Irak folosesc aparatura proprie pentru a filma ostaticii.

7. Interval de la rapire: doua zile

Giuliana Sgrena: "Va implor, puneti capat ocupatiei. Implor guvernul italian. Implor poporul italian sa faca presiuni asupra guvernului pentru retragerea trupelor"

1. Decor: neutru, fara insemne islamiste, o masa incarcata cu fructe

2. Rapitorii: nu se vad, nu transmit nici un mesaj

3. Mesajul ostaticei: politic, rugaminte - "Va implor, puneti capat ocupatiei. Implor guvernul italian. Implor poporul italian sa faca presiuni asupra guvernului pentru retragerea trupelor"

4. Imbracamintea Giulianei: pulover negru, obisnuita, capul descoperit

5. Atitudine: figura ravasita, pozitie in picioare, in spatele mesei; gesturi: miinile sprijinite pe masa; mimica: expresie rugatoare

6. Filmare / calitatea imaginii: slaba, inregistrare video de amator

7. Interval de la rapire: 12 zile

Jurnalista italiana Giuliana Sgrena, reporter al ziarului "Il Manifesto", a fost rapita la Bagdad, la 4 februarie 2005. Dupa aproape doua saptamini, pe 16 februarie, rapitorii au dat publicitatii o caseta in care jurnalista cerea retragerea trupelor din Irak si implora ajutor autoritatilor de la Roma.

Parerea specialistului in negocieri: Radu Ionescu: "Serviciile secrete ar trebui sa le caute legaturile din Romania"

Consultantul in negocieri Radu Ionescu a comentat pentru EVZ imaginile difuzate de televiziunea Al-Jazeera.

"Inregistrarea video are un singur rol, de a arata ca, cel putin la momentul filmarii, ziaristii erau vii si nevatamati si sa demonstreze ca sint in detentia acestui grup. Asta e tot, restul sint imagini neconcludente, fabricate de rapitori", este de parere specialistul in negocieri cu gruparile teroriste.

Radu Ionescu este de parere ca aceasta caseta a aparut mai repede decit in alte cazuri din cauza zvonurilor de rascumparare care au fost lansate in Romania. Specialistul afirma ca rapitorii monitorizeaza constant ceea ce apare in presa.

"Ei au legaturi in tara si asta este si sansa serviciilor secrete sa intercepteze aceste legaturi, care cu siguranta exista. Ei cauta informatii despre ceea ce se intimpla aici pentru ca altfel nu pot gestiona procesul", afirma Ionescu. Acesta apreciaza ca in urmatoarele zile ar trebui sa fie un moment de pauza.

"Urmatoarea miscare a rapitorilor este in functie de felul in care se simt stapini pe situatie. Cu cit sint mai siguri, cu atit vor reactiona mai tirziu, pentru ca ei stiu, cu cit creeaza mai multa presiune cu atit pretul creste", este de parere Radu Ionescu.

De asemenea, specialistul are indicii ca rapitorii sint amatori. "Acest lucru poate fi un avantaj pentru negociatori, dar exista si un risc crescut, tocmai pentru ca, fiind incepatori, s-ar putea sa-si piarda cumpatul, s-ar putea sa faca greseli fatale", mai spune Radu Ionescu, care nu exclude posibilitatea ca rapitorii sa predea ostaticii unor grupari politice extremiste.

"Discutam despre o afacere. Ei detin niste prizonieri care au o anumita valoare. Vor incerca sa obtina cit mai mult pe seama acestor prizonieri. Atita timp cit gruparile politice gen Al-Qaida le ofera mai mult decit eliberatorii, tranzactia poate avea loc in acest sens" afirma Radu Ionescu.

Nici o veste oficiala

Emisarii romani nu i-au gasit pe rapitori. In schimb, SUA s-ar putea implica in criza, fiindca au recunoscut ca Munaf este cetatean american

Dincolo de declaratiile oficiale, la fel de binevoitoare si opace ca si alaltaieri, specialistii din Grupul Operativ au avut ieri o activitate febrila in sprijinul lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Sursele "Evenimentului zilei" afirma insa ca activitatea nu a dat rezultate palpabile, pina in prezent.

SUA s-ar putea implica in caz, fiindca Departamentul de stat a confirmat cetatenia americana a lui Mohammed Munaf.

Imaginile cu ostaticii romani si insotitorul lor irakiano-romano-american, Mohammad Munaf, au provocat ieri un val de simpatie cu cei sechestrati. Expertii in rapiri si negocieri comenteaza la unison ca inregistrarea Al-Jazeera este asa-numita "proof of life", "dovada ca traiesc", si este un prim pas inaintea revendicarilor propriu-zise.

Marie-Jeanne Ion, redactor-sef la Stirile Prima TV, spune in engleza pe inregistrarea difuzata alaltaieri noapte ca "nu e adevarat" ca rapitorii vor bani in schimbul ostaticilor.

Premierul Tariceanu s-a marginit sa declare, joi dimineata, la plecarea in Bulgaria, ca autoritatile de resort incearca in continuare sa contacteze rapitorii: "Suntem concentrati pe analiza datelor si realizarea comunicatiilor, folosind toate canalele diplomatice sau de alta natura, in asa fel incit sa ne putem duce actiunea la bun sfirsit."

Emisarii nu au ajuns la rapitori

Presedintele Traian Basescu a coordonat, ieri, aproape pe tot parcursul zilei, grupul operativ de criza constituit dupa rapirea celor trei ziaristi romani in Irak, ne-au declarat surse oficiale. Celula de la Cotroceni pastreaza legatura cu agentii trimisi in Irak. De ieri, grupul operativ a inceput sa lucreze direct cu serviciile secrete aliate, care au preluat o buna parte a cercetarilor.

Conform unor surse din apropierea celulei, dinspre informatorii serviciilor secrete infiltrati in organizatiile religioase si politice din Irak nu a venit nici o veste, in ciuda presiunilor exercitate.

De obicei, spun aceleasi surse, chiar daca informatorii nu pot dezvalui locatia unde sint depusi prizonierii, acestia confirma macar rapirea acestora. Ciudat, acesta minima confirmare nu s-a produs inca.

Nu s-a primit nici o cerere de rascumparare

Aceleasi surse au precizat pentru "Evenimentul zilei" ca, pina in dupa-amiaza zilei de ieri, nu se primise, la nivelul oficialitatilor, vreo cerere de rascumparare. Mai mult, nici macar nu fusesera contactate autoritatile romane si nici cele aliate pentru vreo alta revendicare.

Pe firul afacerii a intrat, afirma aceleasi surse, si divizia externa a Directiei de Informatii Militare, asa-numitii "asi ai spionajului romanesc".

Alte surse din apropierea grupului operativ afirma ca omul de afaceri Omar Hayssam nu va fi in nici un fel implicat in operatiunea de rascumparare a lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Afaceristul arab afirmase, anterior, ca a primit cereri de rascumparare a celor trei romani si a finantatorului lor Mohammad Munaf contra a patru milioane de dolari.

SUA s-ar putea implica puternic

Departamentul de Stat al SUA a confirmat miercuri rapirea unui cetatean american luni, in Irak, alaturi de cei trei jurnalisti romani, a declarat purtatorului de cuvint Steve Pike. "Putem confirma ca un cetatean american a fost luat impreuna cu cei trei jurnalisti rapiti in Irak luni", a anuntat oficialul american, care a refuzat sa faca alte precizari.

"Cerem eliberarea imediata si in siguranta a tuturor ostaticilor din Irak, inclusiv a cetateanului american si a celor trei jurnalisti rapiti luni", a subliniat insa oficialul Departamentului de Stat. Cea de-a patra persoana prezenta in inregistrarea video a fost identificata ieri drept Mohammed Munaf de Uniunea Arabilor din Romania.

Pike declarase totusi ca nu poate furniza alte informatii despre identitatea cetateanului american, intrucit institutia pe care o reprezinta nu are autorizarea necesara pentru a face acest lucru, in acest caz functionind legea dreptului la intimitate.

Cu o zi inainte, purtatorul de cuvint al Departamentului de stat american, Adam Ereli, citat de AP, declarase ca Statele Unite impartasesc ingrijorarea poporului roman fata de rapirea celor trei ziaristi in Irak,. Oficialul american a anuntat ca, in astfel de cazuri, la ambasada americana este mobilizata o echipa de monitorizare a rapirii.

Ereli a precizat ca diplomatii americani tin o legatura strinsa cu autoritatile de la Bucuresti.

Implicarea SUA in solutionarea crizei este foarte probabila, spun surse diplomatice. Prezenta in grupul de romani a lui Munaf, care poseda si cetatenie americana, obliga Pentagonul si serviciile secrete de peste ocean la demersuri energice.

Pot fi gasiti dupa mobil

Cei trei jurnalisti romani ar putea fi localizati dupa telefoanele mobile pe care cei din urma le aveau asupra lor. Deocamdata, aceasta este doar o ipoteza a carei confirmare depinde de foarte multe variabile. Una dintre conditii este ca atacatorii sa fi pastrat telefoanele jurnalistilor. In plus, aparatele trebuie sa fie dotate cu un soft special care sa permita o localizare exacta.

In lipsa dispozitivului, gradul de precizie al localizarii este foarte redus, sustin specialistii. Pe de alta parte, din informatiile obtinute de reporterii EVZ, unul dintre telefoanele folosite de jurnalista Marie-Jeanne Ion poseda acest soft.

Surse din cadrul Connex-Romania, la care erau conectate mobilele celor trei jurnalisti, ne-au declarat ca, pentru Irak, compania are acord de roaming cu doua retele de telefonie. Astfel, Connex-Romania nu poate garanta acoperirea decit pentru Bagdad. "Sigur, puteti vorbi din orice zona din oras, dar mai mult nu va putem garanta", ne-au declarat sursele citate.

Rapitorii pot fi localizati dupa semnalul telefoanelor mobile

Senatorul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Controlul Tehnologiei Informatiilor, ne-a declarat ca fiecare operator de telefonie mobila (cum sint Connex sau Orange) trebuie sa detina un echipament pe baza caruia agentiile specializate sa poata face interceptarile.

Exista in lume operatori care au astfel de echipamente, foarte sofisticate (asa cum este "sistemul Carnivor" din SUA, care intercepteaza undele electromagnetice din aer). "Romania nu are insa bani pentru asa ceva", a precizat specialistul. Localizarea mobilelor obisnuite este dificila si se face cu o marja de eroare foarte mare: pe o raza de circa un kilometru patrat.

Specialistii in interceptari sustin ca jurnalistii ar putea fi localizati cu exactitate, numai daca telefoanele lor ar avea un soft care sa permita acest lucru. In lipsa unui astfel de program ar putea fi identificata numai zona in care se afla acestia si nu adresa exacta.

Insa, din informatiile obtinute de reporterii EVZ, unul dintre telefoanele folosite de jurnalista Marie-Jeanne Ion este Nokia Communicator, un aparat compatibil GPS, ceea ce inseamna ca telefonul permite localizarea exacta a posesorului, in cazul in care softul este activat.

Surse din cadrul companiei Connex ne-au confirmat ca activarea GPS-ului se poate face din centrala telefonica din Romania, in cazul in care aceasta nu a fost facuta deja de catre jurnalista la plecarea din tara.

Ce spun serviciile secrete?

Potrivit unor specialisti ai serviciilor de informatii, cu cit aparatul telefonic are un meniu mai complex (asa cum este cel al jurnalistei Marie-Jeanne Ion) cu atit este mai usoara identificarea exacta a pozitiei in care se afla aceasta.

Asemenea aparate au in meniu functii care sint foarte putin cunoscute de utilizatorii obisnuiti. Cert este ca activarea involuntara sau intentionata a unor functii ale telefonului (precum cele de redirectionare a apelurilor, de apel in asteptare sau de teleconferinta) constituie vulnerabilitati care pot fi exploatate de serviciile secrete implicate in acest caz.

In alta ordine de idei, modelul de aparat telefonic GSM al jurnalistei poate avea servicii ascunse. Acestea ar putea fi activate in secret de operatorul de telefonie mobila sau chiar de persoane din cadrul serviciilor speciale angrenate in rezolvarea acestui caz.

Drept urmare, in momentul in care un astfel de telefon este apelat, el va putea raspunde automat, va redirectiona sau respinge legatura cu apelantul.

Mai mult, exista si posibilitatea activarii telefonului de la distanta, fara ca utilizatorul sa fie avertizat si astfel sa se poata intercepta convorbirile ambientale (telefonul are si functia de "baby-sitter", care poate fi sau nu mentionata in documentatia tehnica). Functia in cauza poate fi activata doar de cei care cunosc codurile.

Cu ajutorul operatorului de telefonie mobila - care efectueaza criptarea (securizarea) informatiilor transmise - serviciile secrete pot intra in posesia unor informatii pretioase care ar putea duce la gasirea jurnalistilor.

Acestea ar putea fi doar citeva din pistele pe care autoritatile romane, in colaborare cu cele al Statelor Unite ale Americii, le-ar putea urma in rezolvarea acestui caz.

Numarul de telefon facut public nu este al jurnalistei

Numarul de telefon care apare o data cu mesajul: "Am fost rapiti, nu e gluma. Ajutor" facut public de Prima TV nu este al jurnalistei Marie-Jeanne Ion, fapt explicat chiar de directorul departamentului de stiri al postului, Dan Dumitru.

Potrivit acestuia, imediat dupa ce a fost rapita, jurnalista a trimis doua mesaje diferite: unul pe telefonul lui si celalalt pe telefonului iubitului ei, aflat in tara.

Asa se face ca pe mobilul lui Dumitru apar doua mesaje de la numere diferite: unul al jurnalistei, iar celalalt al prietenului ei care a redirectionat mesajul destinat lui, catre Dan Dumitru.