O singura certitudine: Eduard Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci erau vii in inregistrarea video care a socat o Romanie intreaga. In rest, totul, pana si rapirea celor trei ziaristi, a fost pus sub semnul indoielii. Ieri, misterul legat de soarta ziaristilor, de identitatea rapitorilor si de revendicarile acestora nu fusese dezlegat.

Iar apasarea pe umerii rudelor, prietenilor, colegilor sau conationalilor lui Marie-Jeanne, Ovidiu si Sorin a devenit cu atat mai mare.

Inca de la prima reluare pe posturile romanesti a inregistrarii difuzate miercuri seara de Al Jazeera a fost clar ca filmul era incomplet. Televiziunea araba precizase ca ziaristilor li s-a cerut sa se prezinte in timp ce erau filmati, dar secventele respective nu au fost difuzate.

Taietura este evidenta in momentul in care Ovidiu Ohanesian apare intr-un scurt cadru spunand ceva, fara sa se inteleaga ce anume (sonorul lipseste). Se poate doar presupune ca isi declina identitatea.

Grupul ostaticilor, din care face parte si irakiano-americanul Mohammed Munaf, este incadrat de doi indivizi cu fetele acoperite. Impresia de amenintare este accentuata de mitralierele Kalasnikov pe care le tin in maini. Totusi, s-a speculat mult pe seama faptului ca indivizii inarmati sunt imbracati destul de "fistichiu" (tricou visiniu, respectiv camasa alba), chiar neglijent.

Cu alte cuvinte, ca nu prea seamana cu teroristii care apar de obicei in astfel de inregistrari si care sunt imbracati in negru. Nici decorul nu e cel "clasic". Lipsesc insemnele si siglele de orice fel. Peretele din fundal este acoperit de doua carpete orientale.

Reporterul Prima Tv Marie-Jeanne Ion neaga ca s-ar fi cerut o recompensa in schimbul eliberarii lor. "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca s-ar fi cerut o recompensa in schimbul libertatii noastre.

Acest lucru nu este adevarat", spune Marie-Jeanne in limba engleza. Ea are in mana un microfon-lavaliera.

Indoieli

Autenticitatea casetei urmeaza sa fie analizata, a precizat Cristi Latea, secretar trei la ambasada romana din Bagdad. Cei care au comentat in Romania inregistrarea au folosit frecvent cuvantul "atipic".

Faptul ca nu exista un mesaj clar (in afara celui evident - "V-am rapit!"), ca rapitorii nu spun nimic, lasand-o pe Marie-Jeanne Ion sa transmita in locul lor ca nu vor recompense (si nici altceva!), ca rapirea nu a fost revendicata - toate acestea au aprins imaginatia romanilor.

Reprezentantii canalului Al Jazeera au refuzat ieri sa faca precizari suplimentare si au sustinut ca nu au alte informatii despre soarta romanilor. "Noi nu vorbim despre acest subiect", a spus unul dintre producatorii postului, contactat de ProTv. Respectivul a afirmat doar ca videocaseta a fost primita miercuri, adaugand insa ca nu stie la ce ora sau prin ce mijloace a ajuns la redactie.

Ar fi pentru prima oara cand Al Jazeera difuzeaza o caseta fara sa se cunoasca macar carei grupari apartin rapitorii.

Atitudine curajoasa

Potrivit directorului Stirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, imaginile sunt cele mai profesioniste dintre cele realizate cu ostatici in Irak. Dumitru a declarat pentru BBC ca filmarea s-a facut cu echipamentul Prima TV pe care ziaristii il aveau asupra lor cand au fost capturati.

"Sunt sigur ca lavaliera si camera sunt ale noastre: asta inseamna ca au avut un om foarte bine pregatit profesional, pentru ca noi avem o camera mai atipica. Au folosit-o perfect. Filmarile sunt superprofesioniste, miscarile camerei sunt superprofesioniste." In opinia sa, atitudinea pazitorilor pare "teatrala".

El crede, de asemenea, ca imaginile au fost transmise prin satelit de la Bagdad la sediul televiziunii Al Jazeera din Qatar, pentru ca ar fi fost greu sa ajunga intr-un alt mod. In pofida situatiei-limita, ziaristii au avut o atitudine curajoasa. Desi parea obosit, Ovidiu avea o privire in care se putea citi hotararea, nicidecum resemnarea.

Marie-Jeanne i-a creat aceeasi impresie lui Dan Dumitru: "Parea ca se simte intr-o situatie pe care o accepti si o infrunti. Nu a coborat deloc privirea. Parca ar fi vrut sa transmita ceva".