Obositi dar nu panicati, calmi si seriosi, cu o tinuta ingrijita, descaltati, in fata unor paturi cu motive florale, cei trei ziaristi romani au aparut, miercuri seara, la Al-Jazeera. Caseta a ajuns, intr-un mod misterios, la postul qatariot de televiziune, dupa ce a fost refuzata de BBC si CNN.

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost prezentati langa omul de afaceri irakiano-americano-roman Muhamad Munaf care a parut cel mai relaxat dintre toti. Marie-Jeanne a fost singura a carei voce se aude pe caseta si precizeaza ca "nu este adevarat ca a fost ceruta o rascumparare".

In inregistrare nu este transmisa nici un fel de revendicare din partea rapitorilor, ceea ce nu se inscrie in tipicul casetelor difuzate pana acum de Al-Jazeera in cazul diverselor rapiri care au avut loc in Irak. De asemenea, nu se stie nici carei grupari apartin teroristii.

La o zi dupa ce Mircea Geoana le reamintea teroristilor de prietenia dintre Saddam Hussein si Nicolae Ceausescu, postul qatariot Al-Jazeera a difuzat imagini cu ziaristii romani disparuti in Irak. Imaginile, preluate de toate posturile de televiziune, dau impresia ca ziaristii si un alt barbat, dovedit a fi Muhamad Munaf, ar fi in mainile unei grupari teroriste.

Si totusi, potrivit unor informatii din mediul serviciilor secrete si al comunitatii arabe din Romania, rapirea are multe elemente atipice care sugereaza mai degraba o inscenare.

Psihologii au analizat cu atentie atitudinea si imaginile prezentate de postul qatariot, iar concluzia a fost unanima: inregistrarea este bizara, din punct de vedere al emotiilor.

Daca pana acum ostaticii din Irak prezentati in casete video erau plansi, distrusi, afectati psihic de momentele prin care au trecut, cerand ajutor din partea guvernului lor si formuland revendicari clare, nimic din toate acestea nu s-a intamplat.

Marie-Jeanne Ion, trimisul special al Prima TV in Irak, este singura a carei voce se aude pe caseta, desi, la un moment dat, buzele jurnalistului de la "Romania Libera", Ovidiu Ohanesian, s-au miscat. Dupa ce s-a prezentat, a precizat ca "nu este adevarat ca s-a cerut o rascumparare", de parca teroristii ar fi fost la curent cu tot ceea ce s-a scris sau spus in Romania.

De parca s-ar fi asezat cu totii la televizorul cu antena de satelit, iar romanii le-ar fi tradus emisiunile posturilor noastre. De parca le-ar fi fost teama ca banii sa nu ajunga in alta parte. Aici ar putea fi analizat momentul publicarii casetei.

Momentul ales

La fix 24 de ore dupa ce Omar Hayssam, omul de afaceri irakian cu dosare penale in Romania, a anuntat ca a primit un telefon prin care i se cereau patru milioane de dolari recompensa, apare caseta video care dezminte acest lucru. In mod normal, orice dovada a teroristilor are nevoie de o pregatire psihologica de cel putin o saptamana inainte sa fie publicata.

In plus, atentia a fost distrasa de la Hayssam, toata lumea studiind cu atentie fardul de pe fata jurnalistei sau modul in care Sorin Miscoci isi tine ochii in pamant, pe toata durata filmului. Cele doua scopuri ale casetei par clare: o data sa dovedeasca ca cei patru sunt in viata si apoi sa dezminta faptul ca s-a cerut o recompensa.

Cum nu s-a rostit nici un cuvant despre gruparea terorista care ii tine ostatici, ar putea urma o a doua caseta, care sa contina revendicarile clare. Important poate fi si momentul ales pentru aceasta noua dovada.

Inregistrarea pare facuta de un profesionist, cu aparatele Prima TV. Se insista mai mult asupra romanilor decat asupra lui Muhamad Munaf, ceea ce poate fi un alt lucru suspect. Pentru ca Munaf are si cetatenie americana, deci, teoretic cel putin, ar fi trebuit sa constituie o prada mult mai "pretioasa" pentru teroristi.

Pe de alta parte, Munaf, care are si el dosare penale in Romania, pare atat de calm incat, la un moment dat, plictisit parca de atata tevatura, ridica ochii in tavan.

Fara emotii

Medicul psihiatru Florin Tudose, seful Clinicii de psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a subliniat ca inregistrarea nu transmite emotii atat de puternice pe cat de dramatica este situatia. Toti cei care apar in cadru au un comportament neutru: nu par a fi nici victime, dar nici nu par a juca o anume scena.

Medicul a apreciat ca ostaticii au o stare de sanatate psihica foarte buna si nu par terorizati psihic. Poate cel mai grav lucru este lipsa informatiilor confirmate, care naste o serie de speculatii care mai de care mai fanteziste, in conditiile in care trei oameni plecati sa isi faca meseria sunt lipsiti de libertate.

Zvonuri si speculatii

• Surse neconfirmate afirma ca imaginile transmise ar fi fost filmate in Siria sau Iordania

• Ziaristii romani au sunat pe numarul de telefon de pe care s-a transmis ultimul sms al ziaristei de la Prima TV, dar cineva le-a refuzat apelul. Ceea ce inseamna ca telefonul nu este inchis

• Paturile cu motive florale din spatele ostaticilor au fost cumparate parca din Europa, a declarat Jaber Ahmed, specialist pe problemele Orientului Mijlociu