Papa Ioan Paul al II-lea, care se afla in stare critica, este "linistit (...) si pregatit" sa plece, a declarat vineri, la Vatican, parintele Konrad Hejmo, responsabilul pelerinilor polonezi, iar cardinalul abilitat sa anunte moartea Suveranului Pontif a sosit la Vatican.

Cardinalul italian Camillo Ruini, vicarul Romei, care este abilitat, potrivit dreptului canonic, sa anunte moartea Papei, a sosit, vineri dimineata, la Vatican, unde Ioan Paul al II-lea se afla intr-o stare critica.

Decesul Papei va trebui sa fie constatat oficial de prelatul care asigura functia de Camerling (cardinal care administreaza afacerile bisericii pe timpul cit Sfintul Scaun ramine vacant - n.r.), cardinalul spaniol Eduardo Martinez Somalo. Moartea Suveranului Pontif va fi anuntata ulterior, in mod public, de cardinalul Ruini.

O noua declaratie referitoare la starea de sanatate a Papei va fi data publicitatii in jurul prinzului, a anuntat Vaticanul.

Papa Ioan Paul al II-lea, in virsta de 84 de ani, a primit, joi seara, sfintul maslu, dupa o brusca inrautatire a starii sale de sanatate, iar vineri dimineata se afla intr-o stare "critica", in urma unui stop cardiac, a anuntat Vaticanul.

"In aceasta dimineata, conditia de sanatate a Papei este critica. Dupa ce, ieri seara, a suferit o infectie urinara, s-a declansat o septicemie si a avut un stop cardiac", a precizat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, intr-o declaratie urgenta.

"Sfintul Parinte a fost salvat imediat de echipa de medici care il supravegheaza in apartamentul sau particular" si a fost plasat "sub asistenta cardio-respiratorie", a adaugat purtatorul de cuvint.

"Sfintul Parinte este lucid, constient si impacat", a precizat el.

Purtatorul de cuvint al Vaticanului a confirmat ca Ioan Paul al II-lea a primit "Sfintul Maslu, joi, la ora 19.17 (20.17, ora Romaniei)".

Sfintul Maslu este o slujba religioasa crestina oficiata pentru muribunzi, in timpul careia se face ungerea cu mir, iar anterior surse de la Vatican se referisera la aceasta sub denumirea de "ultima impartasanie".

Navarro-Valls a precizat ca "Sfintul Parinte si-a exprimat dorinta de a ramine in camera sa, unde ii sint acordate toate ingrijirile".

Dupa decesul Papei, slujbe funerare vor fi oficiate timp de noua zile, iar Suveranul Pontif va fi inmormintat intre a patra si a sasea zi consecutive mortii sale, potrivit dispozitiilor pe care le-a dictat in Constitutia sa apostolica din 1996.

Documentul, foarte precis, stabileste procedurile si interdictiile, dupa decesul Papei, referitoare la funeralii si la alegerea succesorului sau.

Dupa anuntarea decesului sau, cardinalii vor trebui sa "stabileasca ziua, ora si modalitatea prin care corpul neinsufletit al Pontifului defunct va fi adus in biserica de la Vatican, pentru a permite credinciosilor sa-si ia ramas bun".

Inhumarea va avea loc in Biserica San Pietro, cu exceptia cazului in care nu exista alte dispozitii testamentare.

Potrivit unor surse poloneze, Ioan Paul al II-lea ar dori sa fie inhumat in Polonia - tara sa de origine - in cripta familiei de la Wadowice, din apropiere de Cracovia.

Acest aspect va fi lamurit in cazul in care Papa a lasat un testament.