Au trecut opt zile de cind cei trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au disparut la Bagdad alaturi de calauza si sponsorul lor, cetateanul irakiano-americano-roman Mohammad Munaf. De mai bine de 72 de ore nu se mai stie absolut nimic despre soarta celor patru.

Nici Omar Hayssam, omul de afaceri care a pretins ca a fost sunat de rapitori pentru a i se cere patru milioane de dolari rascumparare pentru eliberarea ostaticilor, nu mai este de gasit. Astfel, cele doua personaje-cheie in jurul carora persista cel mai mare mister in acest caz, sirianul Omar Hayssam si irakianul Mohammad Munaf, au disparut. Unul in Romania, celalalt in Irak.

La nici o zi dupa declaratia-bomba ca Omar Hayssam a fost contactat de rapitorii jurnalistilor, care i-au cerut patru milioane de dolari rascumparare, afaceristul sirian nu a mai fost de gasit. Ieri, la unul dintre telefoanele lui mobile ne-a raspuns fratele sau, Mukhles Omar.

"Eu sint fratele lui Hayssam. Haideti sa facem liniste doua zile, pina la intoarcerea ziaristilor acasa. Hayssam nu vrea sa vorbeasca pina nu se intorc colegii dumneavoastra acasa. Nu se ascunde nicaieri. Este in Bucuresti, dar nu vrea sa vorbeasca cu presa. Haideti sa facem liniste, pina reusim sa-i recuperam. Dupa aceea o sa vorbeasca si o sa lamureasca lucrurile.

Normal ca se implica in recuperarea celor patru pentru ca printre ei se afla si "fratele lui" Munaf, prietenul lui cel mai bun. Normal ca face tot ce poate. Sa stiti ca Dumnezeu te vede chiar daca oamenii nu te vad", ne-a declarat fratele lui Hayssam.

Hayssam a intrat in pamint

Omar Hayssam, cel care poate rezolva misterul disparitiei colegilor nostri de breasla, rapiti acum mai bine de o saptamina, este de negasit. Mai intii s-a speculat ca ar fi undeva la munte, apoi ca ar fi in Bucuresti. La locuinta sa din Strada Girlei, intr-o zona apropiata de Casa Presei, ne-am lovit ieri de o liniste apasatoare, incarcata si de tensiunea acumulata in ultimele zile.

Cei din cartierul sau privesc suspect orice masina pe care nu o cunosc, asta poate si pentru ca nu am fost singurii care am vrut sa vorbim cu Hayssam.

Portarul acestuia chiar ne-a acuzat ca am stresat familia Omar si cu o seara inainte, cind am vrut sa pozam vila. In jurul orei 14.00, din curtea lui Hayssam au iesit doua femei, una in virsta de aproximativ 40 de ani, blonda, iar cealalta de aproape 60 de ani, impreuna cu doi copii. Au demarat in viteza, la volanul unui Opel cu numarul B-69-CTY.

Vila sirianului, intesata de bodyguarzi

Dupa alte doua ore, un automobil marca Mercedes Vito (B-63-CTY) a parcat in fata vilei familiei Omar. Din masina au coborit doua fetite cu virste cuprinse intre 6 si 9 ani si doua garzi de corp. La vederea fotografului nostru, bodyguarzii au devenit iritati. Am plecat pe un drum laturalnic, insa pe strada Dobrogeanu Gherea cele doua garzi ne-au iesit in fata, blocindu-ne drumul.

Bodyguarzii ne-au avertizat ca o urmatoare intilnire nu va mai fi asa de blinda pentru ca ii speriem pe copiii lui Hayssam. Intorsi in apropierea vilei sirianului, am fost amenintati chiar si de portar.

Uniunea Araba din Romania: "In doua-trei zile vom avea informatii certe"

La sase zile dupa plecarea in Irak, echipa de negociatori, formata din cetateni sirieni si romani, iese din nou la rampa, prin vocea unui cetatean de origine araba. Se vorbeste de noutati care vor aparea in curind, dar nu se pomeneste nimic de eventuale revendicari financiare sau de identitatea rapitorilor.

Unul dintre negociatori a recunoscut ca ar exista un fond financiar pus la dispozitie de mai multi oameni de afaceri arabi si romani, dar nu a indicat nici un nume. (Andrei Badin)

Catalin Nastase, vicepresedintele Uniunii Arabe din Romania, a declarat ieri pentru EVZ ca informatiile provenite de la delegatia aflata la Bagdad pentru negocieri ar fi optimiste.

Conform sursei citate, doctorul Mohammed Yassim, ca si un alt membru al delegatiei, au comunicat, luni, Uniunii Arabe din Bucuresti ca "in doua-trei zile vor exista informatii certe" despre soarta jurnalistilor romani, ostatici in Irak de o saptamina.

Nastase nu a putut preciza cu exactitate la ce se refera membrii delegatiei de negocieri atunci cind vorbesc despre "informatii certe" si daca acestea se refera la inceperea negocierilor sau la posibila eliberare a celor trei jurnalisti romani si a cetateanului cu tripla cetatenie: romana, irakiana si americana, cel care a fost ghidul si translatorul acestora in Irak.

Intr-un comunicat al Uniunii Arabe din Romania, rapirea celor trei ziaristi romani si a cetateanului de origine irakiano-americano-romana a fost condamnata de organizatie.

Fond de eliberare pentru jurnalistii romani

La sfirsitul saptaminii trecute, Yassim declarase ca nu a stabilit inca un contact cu rapitorii jurnalistilor.

El spunea ca nu ar fi fost mandatat de presedintele Basescu sa poarte negocieri pentru o rascumparare financiara, dar a recunoscut ca ar avea sprijinul "unor oameni de afaceri arabi si romani" pentru plata unei sume daca aceasta ar fi ceruta de rapitori.

Yassim nu a precizat care ar fi cuantumul sumei pe care oamenii de afaceri ar fi dispusi sa o puna la dispozitie pentru a obtine eliberarea ostaticilor. Totusi doctorul sirian a recunoscut ca nu a plecat cu nici un ban din Romania.

Omar, insotitorul lui Iliescu in delegatiile oficiale

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam este membru PSD si a fost vazut deseori in delegatiile care-l insoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu in turneele efectuate de acesta in intreaga lume.

Intr-un comunicat, remis recent presei, Iliescu a explicat prezenta lui Hayssam in delegatiile economice de peste hotare prin calitatea lui de om de afaceri.

"In momentul in care, la sfirsitul lui 2002, au aparut informatii in legatura cu posibile probleme cu justitia, domnul Omar Hayssam nu a mai fost inclus in aceste delegatii, tocmai pentru a nu da nastere la speculatii", se arata in comunicat. Desi Iliescu a sustinut public ca nu l-a mai luat pe Hayssam in delegatiile oficiale din 2002, lucrurile stau altfel.

Una dintre vizitele la care sirianul a luat parte a avut loc in luna septembrie 2003, cind Iliescu a mers in Kazahstan pentru a discuta problema transportului de petrol din zona Marii Caspice spre Europa. Confirmarea prezentei lui Hayssam in acea delegatie a fost oferita, la vremea respectiva, de Administratia Prezidentiala.

Pe de alta parte, in luna februarie 2002, Hayssam l-a insotit pe Ion Iliescu intr-un turneu care a cuprins vizite oficiale in Emiratele Arabe Unite, Japonia, Vietnam, Filipine si Singapore. Din delegatie a facut parte si Mohammad Munaf, irakianul rapit alaturi de cei trei ziaristi.

Se pare ca numele celor doi arabi au fost adaugate in ultimul moment pe lista cu oamenii de afaceri care l-au insotit pe fostul sef al statului.

Sirianul, un adept al "ideilor" PSD

Intr-o declaratie publicata de EVZ in noiembrie 2004, Omar Hayssam a recunoscut ca l-a insotit pe fostul presedinte Ion Iliescu in vizite oficiale peste hotare. "Am fost in calatorii (n.r. - cu Ion Iliescu), in tarile arabe mai ales.

Sint vicepresedintele Organizatiei intreprinzatorilor din Romania si sint vicepresedintele Ligii Romane de Prietenie cu Lumea Araba", declara atunci omul de afaceri sirian. Acesta a mai precizat ca s-a inscris in PSD pentru ca ii "plac ideile partidului". "E un partid de centru, nu e extrema. E de centru, pentru economia de piata si sa nu dezamageasca oamenii", a mai spus Hayssam.

Munaf, intre "pamatuf" si "americanul"

Mohammad Munaf, ghidul si sponsorul celor trei jurnalisti romani rapiti in Bagdad, a fost considerat, inca de la inceput, o cheie in dezlegarea acestei povesti. In imaginile filmate de teroristi si difuzate de Al-Jazeera, el aparea linga jurnalistii luati ostatici, insa a lipsit din fotografiile difuzate de Reuters, provenite de la rapitori.

Disparitia din poze a fost pusa pe seama faptului ca detine cetatenie americana, lucru care i-ar fi fost fatal.

Mohammad Munaf, calauza celor trei jurnalisti rapiti in Irak, s-a nascut in Basra, pe 12 martie 1968, si este casatorit. Se pare ca sotia si cei trei copii ai irakianului locuiesc in Bucuresti, insa angajatii de la firmele lui Munaf spun ca n-au vorbit niciodata cu acestia.

In Romania, Mohammad Munaf a venit la inceputul anilor ,90, demarind afaceri in diferite domenii de activitate, si este partener al controversatului om de afaceri Omar Hayssam. In noul context international, Munaf avea un interes deosebit in a incheia contracte cu guvernul de la Bagdad si a ales sa ia cu el citiva jurnalisti romani.

Vizita organizata pe fuga

Din reconstituirea plecarii si a perioadei petrecute acolo reiese ca pregatirile s-au facut in graba, iar Munaf s-a cazat la parintii sai, in timp ce ziaristii au stat intr-un hotel.

Dupa rapirea celor patru, disparitia lui Munaf a fost pusa pe seama faptului ca detine cetatenia americana, pe linga cea romana si irakiana, motiv pentru care este considerat tradator pentru orice grupare nationalista din Irak.

Irakianul are multe afaceri in Bacau, doua dintre ele cu masa lemnoasa. El figureaza ca actionar majoritar la firma Ifigenia SRL din Bacau, dar si ca administrator al firmei ForexBac din comuna Beresti Tazlau. Mohammad Munaf a ajuns in comuna bacauana in noiembrie anul trecut, dupa ce Omar Hayssam a inceput sa aiba probleme cu legea, iar fratele acestuia - Mohammed Omar - fugise din tara.

Printre salariati si localnici, lui Mohammad Munaf i se spune "Pamatuf", din cauza ca numele este greu de pronuntat.