Ieri, grupul operativ s-a reunit la Cotroceni si inca o data informatiile despre soarta ziaristilor romani rapiti in Irak si a insotitorului lor au fost trecute sub tacere. Mihai-Razvan Ungureanu a spus ca autoritatile nu dau informatii pentru a nu periclita siguranta datelor si chiar a romanilor rapiti, astfel incat ei sa poata fi readusi in tara.

Ministrul crede ca informatiile de la celula de criza sint suficiente. De la Presedintie presa a fost indemnata de purtatorul de cuvint Adriana Saftoiu sa nu mai creada cu usurinta zvonurile si scenariile privind situatia ziaristilor si a dat asigurari ca, in momentul in care vor fi recuperati, mass-media va fi anuntata.

Francezii au mobilizat liderii lumii arabe

Practic, de la inceputul crizei ostaticilor romani, acum o saptamina, singurele informatii transmise de autoritati sint ca au fost contactati partenerii din NATO si ca se lucreaza cu prudenta si discretie.

Autoritatile franceze si cele italiene au actionat pentru eliberarea jurnalistilor Giuliana Sgrena, Charles Chesnot si Georges Malbrunot cu aceeasi prudenta si discretie, dar au informat opinia publica periodic despre situatia jurnalistilor si despre progresele realizate pentru eliberarea acestora, adica exact ceea ce lipseste din comunicarea institutionala la Bucuresti.

De asemenea, liderii italieni si francezi au contactat personalitati din regiune si au lansat la posturile tv in limba araba mesaje pentru rapitori. Pe 29 august 2004, presedintele Frantei anunta rapirea ziaristilor Chesnot si Malbrunot, iar a doua zi ministrul de Externe Michel Barnier avea intilniri la Cairo cu omologul sau egiptean si cu secretarul general al Ligii Arabe.

Pe 12 septembrie, trei saptamini de la disparitia celor doi jurnalisti, Barnier discuta cu seicul Qatarului pe aceeasi tema si intervenea in favoarea eliberarii captivilor la Al Jazeera. In timpul crizei, Ministerul francez de Externe a creat doua celule de criza, la Bagdad si la Amman.

Mesaje oficiale la Al Jazeera

A doua zi dupa rapirea ziaristei italience Giuliana Sgrena, imediat dupa ce organizatia Jihadul islamic a revendicat rapirea, ministrul de Interne Gianfranco Fini a aparut la Al Jazeera cerind eliberarea ei. Inainte, la citeva ore de la rapire, guvernul italian anuntase ca rapitorii sint „infractori de drept comun din zona sunnita, in contact cu fosti reprezentanti ai regimului Saddam Hussein".

Peste inca doua zile, timp in care o alta organizatie islamista si-a asumat responsabilitatea pentru disparitia ziaristei, ministrul italian al informatiei a anuntat la Amman ca Italia cere sprijinul tarilor arabe prietene, incepind cu Iordania. S-a mai anuntat, totodata, ca guvernul face demersuri pe canale „diplomatice, politice si de informatii".

Aceasta se intimpla la jumatatea perioadei de o luna de pina la eliberare, fiind ultima interventie publica a autoritatilor italiene. Cu trei zile inainte de eliberare, ministrul irakian de Interne anunta ca Sgrena se afla in viata.

(Ioana Lupea, Mihaela Ganet)