Grupul financiar francez BNP Paribas, unul dintre cele mai importante din Europa, a achizitionat afacerea Credisson in cadrul unei tranzactii care se invarte in jurul a 40 de milioane de euro, suma care ar putea fi majorata ulterior in functie de performantele viitoare, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.

Francezii cumpara pachetul integral de actiuni al celei mai mari companii specializate in acordarea de credite de consum de pe piata romaneasca prin intermediul filialei sale Cetelem, cotata ca fiind cel mai mare jucator pe piata de consumer finance din zona euro.

Afacerea Credisson a fost pornita in urma cu aproximativ trei ani de catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures si Dan Andronescu - fondatorul Flanco -, prin externalizarea activitatii de credit de consum din portofoliul retailerului Flanco. Oresa Ventures detine 80% din actiunile Credisson, restul fiind in posesia lui Andronescu.

Oficialii Oresa Ventures si cei ai BNP Paribas nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei in privinta acestei tranzactii. Vanzarea Credisson este vazuta pe piata romaneasca ca una dintre cele mai spectaculoase tranzactii din mai multe motive.

In primul rand, randamentul investitiei este foarte mare, avand in vedere ca proprietarii Credisson au investit aproximativ 3,5 milioane euro, reusind sa vanda afacerea catre un investitor strategic pentru o suma de peste zece ori mai mare.

Apoi, Credisson a fost prima afacere de consumer finance de pe piata romaneasca, iar achizitia sa a interesat atat investitori financiari de talia Polish Enterprise Fund, cat mai ales investitori strategici precum OTP (Ungaria), General Electric (SUA), AIG Consumer Finance (SUA) sau Sofinco (parte a grupului financiar francez Credit Agricole).

De asemenea, si Societe Generale, actionarul majoritar al celei de-a doua banci de pe piata romaneasca, BRD, a depus o oferta. Pe de alta parte, intrarea BNP Paribas pe piata cu achizitia Credisson ar putea determina grupul francez sa fie interesat de extinderea operatiunilor sale in sectorul bancar local.

Cetelem are peste 20 de milioane de clienti, fiind activa in peste 20 de tari. Profitul brut al Cetelem in 2003 a fost de 427 milioane euro.

Credisson este prima companie de consumer finance din Romania si a fost infiintata datorita conditiilor macroeconomice favorabile (stabilizarea cursului monedei nationale si scaderea dobanzilor) si potentialului de crestere al pietei, devenind treptat un finantator comparabil cu o banca de talie medie.

Practic, fiecare dintre potentialii cumparatori ai Credisson si-a stabilit ca obiectiv intrarea in acest an pe piata de profil din Romania, pe care o considera foarte atractiva in acest moment, apreciaza surse de pe piata.

In plus, deznodamantul afacerii Credisson poate reorienta multi dintre investitori, care au luat decizia strategica de a intra in Romania, catre alte oportunitati de pe piata de profil, cum ar fi Estima Finance (consumer finance dezvoltat de catre Fondul Romano - American de Investitii) si retailerul "electric" DoMo sau Altex.

Altex a anuntat recent ca va lansa anul acesta pe piata propria companie de consumer finance.

Initial, Credisson s-a aflat in vizorul investitorilor financiari, anul trecut fiind angajate discutii pentru intrarea in afacere a fondului de investitii polonez Polish Enterprise Fund, care ar fi urmat sa detina 41% din Credisson in urma unei tranzactii in valoare de 9 milioane euro, care ar fi implicat pretul pe pachetul de actiuni si o

majorare de capital. In final, intrarea fondului de investitii polonez in afacerea Credisson nu s-a mai produs, tocmai pe fondul apetitului in crestere din partea investitorilor strategici.

Volumul de finantari acordate de catre Credisson International SRL a trecut anul trecut de 105 milioane euro, potrivit unor estimari, iar cifra de afaceri realizata a ajuns la 12 - 12,5 milioane euro. In 2003, compania a raportat un profit net de 6,2 milioane euro la o cifra de afaceri de 7,9 milioane euro.

Pentru 2004, este estimata o rata de profit mai mica fata de cea din anul anterior.