Fiecare institutie implicata in elaborarea listei oamenilor de afaceri care au participat la vizita lui Ion Iliescu din februarie 2002 neaga ca i-ar fi propus pe Omar Hayssam si Mohammad Munaf sau nu-si aminteste de ei. Toate ne-au trimis insa la Administratia prezidentiala, care avea ultimul cuvint in privinta delegatiei, avea dreptul de a taia sau a adauga directori ori patroni.

Seful administratiei lui Ion Iliescu era Ioan Talpes, caruia numele celor doi nu-i spun nimic. Din delegatie a facut parte si sotia lui Omar Hayssam, fapt neobisnuit pentru asemenea deplasari oficiale.

Fiecare institutie implicata in elaborarea listei oamenilor de afaceri care au participat la vizita lui Ion Iliescu din februarie 2002 neaga ca i-ar fi propus pe Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Din delegatie au facut parte nu numai cei doi, ci si sotia lui Hayssam, fapt neobisnuit pentru asemenea vizite.

Potrivit regulilor, numele persoanelor erau inaintate administratiei prezidentiale de Camera de Comert si Industrie, prin Ministerul Economiei, si de Departamentul de Comert Exterior, la acea vreme in subordinea MAE.

Fostul sef al protocolului prezidential, Dumitru Honciu, spune ca propuneri mai veneau si din partea departamentului economic al presedintiei si de la Administratia prezidentiala, iar la urma, lista finala ajungea la Simona Miculescu, consilierul pe probleme de politica externa care stabilea contactele.

Criteriul de selectie era ca firmele invitate sa desfasoare afaceri in tarile pe care presedintele urma sa le viziteze. Atit Camera de Comert, cit si Departamentul de Comert Exterior afirma ca listele lor erau cenzurate la Presedintie. "Daca noi veneam cu 17 directori sau patroni de firme romanesti, probabil ca in jur de 12 se mai regaseau in delegatie.

Schimbarile erau operate la Presedintie", isi aminteste Eugen Dijmarescu, care l-a inlocuit pe Cristian Colteanu, sef al Departamentului de Comert Exterior in perioada cu pricina.

De la „nu-mi amintesc" la „nu, sigur"

Cind vine vorba de vizita din anul 2002 in Emiratele Arabe Unite, Japonia, Vietnam, Filipine si Singapore, persoanele implicate in organizarea deplasarii fie sufera de amnezie, fie neaga orice legatura cu Hayssam si Munaf. Sa le luam pe rind.

Alexandru Marinescu, purtator de cuvint al Camerei de Comert, sustine ca institutia face propuneri exclusiv din rindul membrilor sai, pe care le inainteaza ministerelor care la rindul lor triaza - in acest caz, celui al Comertului si Economiei -, dar numele lui Omar si Munaf nu figurau pe lista.

Pe Cristian Colteanu, fostul sef al Comertului Exterior, nu am reusit sa-l contactam, dar superiorul sau Mircea Geoana ne-a trimis direct la Administratia prezidentiala: „Nu-mi amintesc, mai degraba nu, Administratia prezidentiala".

Ultimul cuvint il avea Ioan Talpes

Nici seful protocolului, Dumitru Honciu, prin miinile caruia au trecut listele, nu-si aminteste cum au ajuns cei doi in delegatie: "Acum toti arunca pe mine. Noi mai primeam nume si de la Departamentul economic si de la Administratia prezidentiala. Este posibil sa se fi primit si un telefon".

Seful Departamentului economic, consilierul de specialitate al presedintelui Ion Iliescu, spune raspicat: „Nu, sigur nu". Ultima persoana in acest lant era seful Administratiei prezidentiale Ioan Talpes. Dumitru Honciu ne-a indicat ca Talpes prezenta presedintelui Iliescu lista. Nici unul nu-si aminteste insa cum au ajuns cei doi in delegatie.

Sigur este insa ca selectia finala era facuta de Administratia prezidentiala, fapt confirmat de absolut toate institutiile, deci de Ioan Talpes. Care declara ca uneori prezenta lista presedintelui Ion Iliescu, alteori nu.

SPP a inaintat celulei de criza documentele vizitelor

Lista delegatiei oamenilor de afaceri era verificata de SPP. Fostul consilier de securitate nationala al presedintelui Emil Constantinescu, Dorin Marian, ne-a declarat ca, pe linga SPP, numele propuse erau supervizate si de SRI: "Noi le trimiteam si la SRI, pentru cercetari". Seful protocolului lui Ion Iliescu sustine ca lista pentru vizita din 2002 nu a fost trimisa nici la SRI, nici la SPP.

„De-abia din 2003, cind au aparut informatii si in legatura cu Omar Hayssam si cu domnul Tender, am inceput sa cerem SPP sa ne dea date", spune Honciu. De la SPP nu am reusit sa aflam nici o informatie legata de aceasta procedura pentru ca, in acest moment, acestea sint secrete. „Nu va putem da informatii pe acest caz.

Tot ce avem am trimis la celula de criza", ne-a declarat purtatorul de cuvint al institutiei, colonelul Constantin Dobre.