Rapirea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor irakian a aratat inca o data, daca mai era nevoie, cat de usor poate fi manipulata societatea romaneasca, prin intermediul mass-media. In ultimele zile, toata presa din Romania a fost bombardata de zvonuri legate de soarta celor patru, de implicarea in rapire a unor persoane din tara sau de posibila eliberare a ostaticilor.

In acelasi timp, ecranele televizoarelor si paginile ziarelor s-au umplut de analisti, comentatori si specialisti deveniti peste noapte experti in negocieri, rapiri si eliberari de persoane.

In timp ce zeci de ziaristi incepeau sa isi piarda noptile inutil in aeroporturi, asteptand sosirea colegilor rapiti, oficialii au continuat sa mentina o tacere normala in astfel de cazuri, in ciuda protestelor multora. Bursa zvonurilor a explodat insa in momentul in care s-a anuntat arestarea omului de afaceri Omar Hayssam.

Iar anuntul a venit direct de la Cotroceni, unde activeaza celula de criza. Din acest moment, in presa, a inceput o adevarata isterie. Jurnalistii rapiti erau asteptati din ora in ora, din minut in minut. Eliberarea lor a avut loc in forta sau in urma negocierilor, pe baza prieteniei romano-irakiene sau la presiunile unor lideri religiosi, oameni de afaceri etc.

Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu sunt in siguranta, paziti de fortele coalitiei, in Ambasada Romaniei, aparati de militari romani, intr-un avion Romavia, intr-un avion militar sau in cursa de Amman. Au fost eliberati, sunt in continuare ostatici. Se stie unde sunt, urmeaza eliberarea. Nimic despre Munaf, care oricum disparuse din ultimele fotografii difuzate de Reuters.

Apoi au urmat informatii legate de rapitori. Fratele lui Omar ar fi recunoscut ca, impreuna cu Munaf, ar fi organizat operatiunea. Unul dintre jurnalisti este implicat in operatiune. Marie-Jeanne ar fi fost mai mult decat prietena cu Hayssam. Legaturi de afaceri intre pesedistul Omar Hayssam, senatorul PSD Vasile Ion, tatal jurnalistei si alti membri ai partidului.

Ieri, a mai fost lansata o bomba. Controversatii pesedisti Ristea Priboi si Viorel Hrebenciuc vor fi adusi la Parchet. Anchetatorii le perchezitioneaza locuintele si sediile firmelor, pentru a obtine dovezi incriminatoare. Dovezi ale legaturilor necurate cu Omar, cel care a pus la cale rapirea.

Toate aceste informatii au fost furnizate redactiilor de surse "sigure", "avizate" sau "de incredere". Desi autoritatile au negat aceste informatii, presa romaneasca a actionat la unison si le-a difuzat.

Cineva a incercat si a reusit sa se joace cu ziaristii romani si cu nervii publicului din Romania.

Cea mai logica explicatie ar fi ca este vorba de mana serviciilor secrete. Mai ramane de aflat cine este in spatele acestora. Dar, urmand acelasi fir logic, se poate ajunge la Cotroceni.

Ce interes ar avea insa Administratia prezidentiala? Foarte probabil, doreste sa indeplineasca ceea ce s-a promis in campania electorala si ceea ce i s-a cerut din partea cancelariilor occidentale: eliminarea coruptiei si tragerea la raspundere a coruptilor. Desi nu e nimic sigur, e foarte probabil ca cei trei jurnalisti sa fie in siguranta.

Profitand de acest lucru, prin intermediul activitatii celulei de criza - care actioneaza ca si cum ar fi o stare de razboi -, se poate ajunge direct la anumite personaje din PSD, considerate corupte. Astfel, Cotrocenii scapa de acuzatia de amestec in treburile Justitiei si de fabricare a dosarelor politice. Asa cum recent s-a intamplat in cazul Iacobov.

Actiunea capata legitimitate in ochii opiniei publice, iar lovitura data fostului partid de guvernamant si liderilor marcanti ai acestuia va fi fatala. Nu este exclus ca cei din PSD sa fie constienti de acest lucru si sa incerce sa ia masuri.

Nelinisti exista in partid si deja se reactioneaza haotic, daca stam sa ne gandim ca eliminarea nestatutara a lui Hayssam din PSD s-a transformat miercuri intr-un circ.

Cert este, pana in acest moment, ca unul dintre personajele despre care ZIUA a aratat inca de la inceputul acestui caz ca are legaturi cu disparitia jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, se afla in prezent dupa gratii. Este vorba despre Omar Hayssam, un om de afaceri romano-sirian.

Acesta a fost arestat preventiv in urma cu doua zile intr-un dosar de inselaciune, implicarea sa in rapirea celor trei ziaristi romani fiind cercetata in continuare de autoritati. Si asta, cu toate ca purtatoarea de cuvant a Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat, in urma cu cateva zile, ca retinerea afaceristului are legatura cu cazul jurnalistilor.

Semne de intrebare

Semne de intrebare exista in legatura cu acest aspect, insa ele nu se refera de cele mai multe ori la arestarea lui Omar Hayssam, ci la faptul ca aceasta a avut loc la mai bine de o saptamana de la declansarea crizei. Dupa cum se stie, Omar este cel care, impreuna cu Mohamed Munaf rapit si el alaturi de ziaristi, a sponsorizat deplasarea in Irak a jurnalistilor.

Tot el este cel care la scurt timp de la disparitia acestora a anuntat ca a fost sunat in doua randuri de rapitori, care i-au cerut o recompensa. Patru milioane de dolari, suma pe care de altfel Omar a si fost de acord sa o plateasca. Acesta este momentul in care toata atentia presei si probabil si a serviciilor secrete s-a indreptat asupra afaceristului romano-sirian.

ZIUA a publicat la acea data un material in care arata faptul ca Hayssam nu este strain de acest caz. Mai exact, Omar a fost cel care a organizat rapirea ziaristilor si care a dorit sa devina un erou national in momentul in care a anuntat ca este dispus sa plateasca suma ceruta de teroristi. Ce a urmarit? Este simplu.

O data devenit salvator al unor vieti omenesti si deci si erou national, Hayssam scapa de toate problemele pe care le avea cu autoritatile romane. Practic, dosarele de la Parchete ramaneau in sertarele procurorilor.

In acelasi timp, Hayssam, dat in consemn la frontiera, putea sa plece din tara cu o valiza de bani pentru o misiune nobila: salvarea ziaristilor. Numai ca o data plecat, sirianul nici ca se mai intorcea.

Aceste aspecte au fost cunoscute nu numai de catre presa, ci, in mod cert, si de catre serviciile secrete romanesti si de celula de criza instituita la Palatul Cotroceni.

In aceste conditii, apare o intrebare extrem de simpla: de ce a fost lasat Hayssam atat timp in libertate? O varianta se refera la negocierea care a avut loc intre sirian si autoritatile de la Bucuresti: viata ziaristilor, pentru dosarele de la Parchet. Mai exact, la faptul ca statul roman nu l-a putut aresta pe Omar pentru ca astfel viata ziaristilor ar fi fost pusa in pericol.

Chiar daca serviciile secrete nu au luat in calcul aceste ipoteze si nu l-au banuit pe Omar de implicare in rapirea celor trei, lucru greu de crezut de altfel, ne intrebam atunci de ce nu i-au cerut ajutorul. Un lucru normal daca tinem cont de faptul ca Hayssam a fost cel care a declarat ca a primit o cerere de rascumparare.

Si tot el a fost cel care a pus la dispozitia celulei de criza inregistrarea convorbirii avute cu rapitorii. O inregistrare despre care nu s-a mai suflat nici o vorba.

Omar "uitat", PSD in prim plan

In cele din urma, romano-sirianul a fost arestat pentru inselaciune. Un pas facut de autoritati, dupa ce oamenii au fost pregatiti.

Se stie ca la scurt timp de la prima declaratie a lui Omar referitor la recompensa ceruta de rapitori, intreaga atentie a presei s-a indreptat catre un singur subiect dorit de altfel si de serviciile secrete: cine este Omar Hayssam? Astfel, toate posturile de televiziune si toate ziarele au prezentat materiale in care se dezvaluiau afacerile necurate ale sirianului, dar si legaturile acestuia cu

PSD si care in acelasi timp induceau ideea ca locul romano-sirianului ar fi dupa gratii. Ceea ce in cele din urma s-a si intamplat. Moment in care cei trei ziaristi romani au trecut pe un plan secund.

In acest moment, ne aflam intr-o situatie asemanatoare in care zvonurile si bombardamentul informatic continua sa fie intretinute cu ardoare de la nivel inalt. Primul zvon a fost cel referitor la eliberarea ziaristilor. Neconfirmat.

Cel de-al doilea, aflat acum in plina dezvoltare, priveste relatiile unor oameni politici marcanti din Partidul Social Democrat cu Omar Hayssam, dar si mai multe descinderi ale procurorilor la casele si firmele acestora. Neconfirmat si acest zvon.

Sigur este faptul ca Omar a fost "uitat" in arest, iar informatiile se indreapta catre anumiti lideri din PSD, precum Viorel Hrebenciuc sau Ristea Priboi si legaturile acestora cu Hayssam. Ce se urmareste astfel? Chiar daca nu se stie exact, totusi exista o ipoteza.

Conform acesteia, rand pe rand, toate afacerile liderilor PSD vor fi scoase la iveala, urmand practic sa se intample ceea ce s-a intamplat si cu Omar. Dupa ce presa a scris despre recompensa primta de acesta, atentia a fost indreptata in mod voit catre dosarele acestuia de la Parchet. O manevra care a dat legitimitate urmatorului pas, arestul.

Penibil, la PSD

Printre toate aceste zvonuri si informatii care scot la suprafata fel de fel de increngaturi, mai mult sau mai putin reale, fostul partid de guvernamant a decis ca cea mai buna solutie este lepadarea de Omar.

Dupa ce acesta a sponsorizat ani buni PSD-ul si dupa ce liderii acestuia au fost foarte aproape sa-i dea si o recompensa - un loc de parlamentar-, afaceristul a devenit brusc "o mare greseala facuta de PSD". Astfel, el a fost aruncat in cel mai penibil mod pe usa din dos de catre mai marii partidului.

Bombardamentul continua

Pas cu pas, colegii nostri rapiti in Irak au ajuns sa fie pe planul al treilea. Numele lor sunt amintite de cele mai multe ori in contextul arestarii lui Omar Hayssam sau in cazul zvonurilor care se refera la descinderi si cercetari ale anumitor oameni politici. Daca au fost eliberati sau nu, nimeni nu stie.

Totusi, declaratii ale unor oameni din viata politica lasa sa se inteleaga ca Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian se afla sub protectia trupelor coalitiei. Mai mult, foarte multi au vazut in retinerea lui Omar Hayssam eliberarea celor trei ziaristi. Un aspect care nu este cunoscut decat de catre cei de la celula de criza de la Cotroceni.

Numai ca, in cazul in care intr-adevar jurnalistii au fost eliberati, atunci de ce nu sunt adusi in tara. Poate pentru ca nu acesta este momentul. Si asta intrucat reintoarcerea lor in tara ar constitui evenimentul principal si astfel afacerile si legaturile dubioase ale liderilor PSD nu ar mai fi bagate de nimeni in seama.

Ceea ce, in viziunea unora, nu trebuie sa se intample, intrucat bombardarea informatica trebuie sa continue pentru ca astfel sa existe acea legitimitate pentru o eventuala ancheta sau chiar retinere a acestor oameni politici.