Ziarul congolez Le Phare, preluat de Rompres, anunta rapirea unui om de afaceri roman in Republica Democrata Congo (fostul Zair).

Informatia nu a fost confirmata inca de Ministerul Afacerilor Externe, dar Ambasada Republicii Congo la Bucuresti confirma ca un om de afaceri roman pe nume Ion Dinca se afla in Congo de aproximativ un an. Reprezentantii ambasadei ne-au declarat ca Ion Dinca este un specialist in domeniul legumiculturii, dar nu au confirmat nici ei posibila rapire a acestuia.

Un investitor roman, denumit "dl Dinca" de ziarul Le Phare, a fost rapit in Republica Democrata Congo de o intreaga "cohorta de militari porniti impotriva lui de aproape o saptamana", scrie in editia sa de joi cotidianul congolez.

La 5 aprilie, Dinca, "un investitor roman venit sa participe la dezvoltarea republicii, in domeniul agriculturii" a fost ridicat de "elemente necontrolate", barbati in uniforma care opereaza pe teren ca intr-un teritoriu ocupat, impunandu-si propria lege, "aceea a terorii", scrie publicatia congoleza.

Declaratia privind rapirea investitorului roman a fost formulata telefonic, pentru redactia ziarului, de un "muncitor traumatizat de amenintarile cu moartea si intimidarile" proferate la adresa sa de un general.

Interlocutorul a relatat ca romanul, presedinte-director general al societatii Mega Star Congo, a fost ridicat, dupa ce, cu multe zile in urma, ofiteri in haine civile l-au haituit, "precum vanatul", atat la resedinta sa, cat si la exploatarile sale agricole.

Potrivit informatiilor colectate de la personalul din subordinea investitorului roman, echipele acestuia prestasera diverse munci agricole la ferma respectivului general, situata intr-o periferie a capitalei congoleze, Kinshasa, iar dl Dinca a cerut plata pentru serviciile sale.

Aceasta veritabila rapire reprezinta pentru observatorii scenei politice locale, si nu numai, o tentativa a unor ofiteri congolezi de rang inalt de a submina campania lansata de presedintele Joseph Kabila de atragere a investitorilor straini in RDC, cu scopul eradicarii somajului, prin crearea de noi locuri de munca, si pentru sustinerea dezvoltarii economice a tarii.

"Responsabilii politici si militari din RDC sunt invitati sa intervina in aceasta afacere, pentru ca d-lui Dinca, de la care nu mai exista nici o veste de la rapirea sa, sa nu i se intample nimic rau", conchide amintita publicatie.

Dinca, un afacerist controversat

Ion Dinca a fost patronul unei societati comerciale care a facut afaceri cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole "Horting" (ICDIMPH). Conform directorului acestui institut, Marian Bogorscu, Dinca a fugit din tara in toamna lui 2002, lasind in urma datorii de citeva miliarde atit la Horting, cit si la alte institutii.

Relatia contractuala dintre firma lui Ion Dinca si Institut a fost, in 2002, tinta unor anchete de presa in care se dezvaluia faptul ca cel tepuit ar fi fost, de fapt, Dinca.