"Dau cuvantul tovarasului... domnului Adrian Nastase", au fost cuvintele cu care Ion Iliescu l-a invitat la tribuna Salii Palatului pe colegul sau de partid Adrian Nastase, pana ieri presedintele PSD. Vorbele lui Iliescu au provocat hohote de ras celor 1.600 de delegati veniti din toata tara la Congresul principalului partid de opozitie.

Adrian Nastase a incercat sa iasa elegant din aceasta situatie penibila si si-a inceput discursul spunand "dragi camarazi sau cum vreti sa traduceti...", ceea ce insa nu a reusit sa calmeze spiritele in sala. Apelativul "tovarase" a radicalizat pozitiile reprezentantilor teritoriali ai PSD.

In orele ce au urmat, mai mult de jumatate din judete s-au decis sa-l voteze pe Mircea Geoana la presedintia partidului, in loc sa mearga pe varianta promovata pana acum, respectiv Ion Iliescu. Oamenii se intrebau cum poate Ion Iliescu sa-i mai reprezinte de-acum inainte si apreciau ca prin aceasta scapare Ion Iliescu a facut de ras partidul in fata competitorilor politici.

In virtutea obisnuintei, oamenii au facut haz de necaz si au inventat pe loc un banc: "De ce a spus Iliescu tovarase? Pentru ca este la Sala Palatului si se simte ca la 45 de ani". A fost o aluzie clara la congresele Partidului Comunist, tinute pe vremuri tot la Sala Palatului. Situatia din PSD a fost extrem de fluida si sforile s-au tras pana in ultima clipa pentru un candidat sau altul.

Cu o zi inainte de Congres, presedintii de organizatii au fost sunati de la Bucuresti pentru a li se spune cu cine sa voteze: Iliescu - Nastase - Andronescu. Spre seara, oamenii au primit alte telefoane de la aceleasi persoane, dar cu alte indicatii: Iliescu - Nastase - Mitrea.

Debusolarea a fost extrem de mare, mai ales ca, in paralel, grupul de la Cluj, la care s-a alaturat si Miron Mitrea, a facut jocuri pentru un alt candidat: Mircea Geoana. Adunati grupuri-grupulete prin diverse locatii din Bucuresti, pesedistii au facut si au desfacut variante de conducere pana spre dimineata.

De altfel, acest lucru a fost confirmat de la tribuna Congresului de Corina Cretu, care le-a reprosat complotistilor ca au negociat pana la 5 dimineata o alta structura decat cuplul Ion Iliescu - Adrian Nastase. Fostul consilier prezidential a spus ca in acest fel unii incearca sa puna "o piatra funerara" pe cel mai mare partid de pe scena politica.

Dupa ce a vazut ca manevrele se desfasoara chiar in timpul sedintei, sub ochii prezidiului, Corina Cretu a renuntat la discursul pregatit de acasa si a improvizat un altul, in care l-a aparat pe Ion Iliescu, spunand "nici un partid responsabil nu-si da la o parte simbolurile si nu le arunca in ridicol prin candidaturi dubioase.

O functie se poate castiga intr-o noapte la negociere, dar increderea oamenilor si popularitatea nu se pot castiga prin negocieri". Lumea nu a reactionat la un asemenea tip de mesaj, pentru ca deja marea majoritate a delegatilor erau cuprinsi de valul schimbarii. Pentru un asemenea pas a pledat presedinta organizatiei Maramures, Eugenia Gogea, care a spus ca a venit timpul schimbarii si in PSD.

Ea a fost mult mai aplaudata decat colega sa Corina Cretu. La cateva ore dupa inceperea Congresului, existau deja printre participanti doua variante de formula finala pentru conducerea PSD, din ambele lipsind insa Ion Iliescu.

Una era Mircea Geoana, presedinte, Adrian Nastase, presedinte executiv, Victor Ponta, secretar general, iar o alta era Mircea Geoana, presedinte, Sorin Oprescu, presedinte executiv, si Miron Mitrea, secretar general.

Au existat si putine voci care au pariat la pauza pe varianta initiala a tandemului, adica Ion Iliescu - Adrian Nastase, carora ar fi urmat sa li se alature Miron Mitrea ca secretar general. Cu toate ca unda de simpatie a fost pentru Mircea Geoana, acesta nu a avut multe organizatii intregi de partea lui.

Sunt locuri in care Geoana nu a adunat decat jumatate din voturile organizatiei, cum este cazul de la Bucuresti sau Arges. La Vrancea, in schimb, pana mai ieri fieful lui Iliescu, Geoana a gasit toata sustinerea, Marian Oprisan declarand ca toti colegii sai vor da un vot pentru schimbare.

Schimbarea de atitudine a vrancenilor a venit dupa ce Miron Mitrea s-a infuriat pe faptul ca Ion Iliescu l-a chemat si i-a sugerat sa se retraga din competitia pentru secretar general.

Miron Mitrea s-a rupt de Ion Iliescu

La fel cum au basculat organizatiile la cuvantul tovarase, si-a schimbat pozitia si Miron Mitrea, pana atunci un sustinator deschis al lui Ion Iliescu. Ca sa fie sigur ca nu cumva Ion Iliescu va fi votat de cineva din Vrancea, Marian Oprisan a gandit un sistem de supraveghere a colegilor, in momentul votului, chiar daca acesta urma sa aiba loc in cabina speciala.

Schimbarea de atitudine a lui Mitrea a fost bine primita de grupul de la Cluj, al carui reprezentant principal, Ioan Rus, s-a certat cumplit cu Ion Iliescu in ultima Delegatie Permanenta. Rus era ieri destul de agitat si chiar spunea ca la o adica, daca iese Ion Iliescu presedinte, prefera sa plece din partid.

Opinia sa era impartasita de mai multi delegati la Congres, care declarau pe culoare ca nu vor sa mai ramana intr-un partid condus de Ion Iliescu si Adrian Nastase. In acest timp, cei doi stateau la tribuna unul langa altul, dupa cum si sosirea lor la Sala Palatului a fost tot in tandem, Ion Iliescu si Adrian Nastase coborand din aceeasi masina.

De la prezidiu, ei au observat permanenta miscare de sub ochii lor, stiind exact ce se intampla. Dupa gafa pe care a facut-o la inceput, Ion Iliescu a rasfoit hartii aproape o ora si jumatate, timp in care Adrian Nastase s-a aflat la tribuna rostind un discurs mult prea lung pentru rabdarea participantilor.

Surse din partid spun ca Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au coalizat in ultimul moment, incercand sa contracareze demersurile celor care il sustineau pe Mircea Geoana, dar delegatii nu s-au lasat impresionati si spuneau ca partidul are nevoie de o schimbare, iar daca Adrian Nastase "nu s-a bagat" la presedintie, atunci ei il voteaza pe Geoana.

Cu toate astea, nimeni nu excludea o alta surpriza la vot. Chiar si locul lui Adrian Nastase in structurile de conducere a fost pus sub semnul intrebarii si daca se opta pentru un vot succesiv, atunci in varianta Mircea Geoana - presedinte, nici Adrian Nastase nu mai era sigur pe pozitia de presedinte executiv.

Argumentul pesedistilor a fost ca "daca tot facem o schimbare, sa o facem pana la capat". Chiar si sustinatorii traditionali ai lui Ion Iliescu au inceput sa aiba spre seara indoieli in privinta reusitei acestuia si singura intrebare fara raspuns era cum va accepta Adrian Nastase sa fie condus de Mircea Geoana.

Geoana - in campanie electorala pana in ultimul minut

In timp ce inclestarea era maxima in sala, Mircea Geoana s-a perindat printre reprezentanti din organizatii intr-o continua campanie electorala. Chiar daca pe multi nu-i vazuse niciodata in fata ochilor, Geoana ii lua prietenos de dupa umeri si le vorbea ca si cand ar fi fost amici de-o viata.

Mircea Geoana a venit de la ora 10 si a stat de vorba cu oamenii pe scarile Salii Palatului, dupa aceea s-a plimbat indelung printre grupurile adunate pe holuri, iar mai tarziu a trecut din scaun in scaun pe la organizatii chiar in timpul sedintei, dand mana cu oamenii extrem de jovial cu tip de campanie din care doar majoretele mai lipseau.

Cu toate astea, oamenii nu s-au lasat pacaliti prea usor si spuneau: "Ce, credeti ca noi nu stim ca daca il alegem dupa aia nu ne mai baga in seama?". Dar chiar si asa, s-au aratat dispusi sa-l incercuiasca pe buletinul de vot.

La un moment dat, Geoana a stat de vorba cu reprezentantii organizatiei Caras-Severin, pastoriti de Ioan Talpes aflat in tabara Iliescu aproape o jumatate de ora, parand sa-i convinga de schimbare. In urma sa insa, oamenii comentau. "Pe mine m-a mai pupat o data si afara". "Ce, nu stii ca asa-i in campanie electorala? Tu n-ai pupat o baba si de trei ori ca sa te voteze?".

(Corina Dragotescu, Mara Stefan)