Tensiune, nervozitate, negocieri intense intre gruparile principale ale partidului, vot necontrolat, certuri in public. Aceste stari au caracterizat Congresul PSD de ieri, convocat pentru a alege noua conducere.

PSD parea, azi-noapte tirziu, la un pas de a se debarasa de Ion Iliescu. Inainte de ora 22.15, cind a inceput votul, Mircea Geoana reusise sa capaciteze toate sufragiile anti-Iliescu, dar s-a ales spre final cu o noua sudalma din partea fostului presedinte.

La limita dementei

Accente dramatice ieri noapte, la Congresul PSD, unde rezultatul scrutinului s-a negociat pina in ultima clipa. „Ofer propria mea viata partidului. Nu as dori sa-mi para rau ca am venit la aceasta competitie si sa rezulte ceea ce nu va folosi partidului", a declarat Ion Iliescu la finalul Congresului PSD, atunci cind zvonul privind debarcarea sa din fruntea partidului parea tot mai consolidat.

Nastase a profitat de slabiciunea lui Iliescu si a inceput sa le ureze succes tuturor candidatilor, in frunte cu Ioan Rus si Victor Ponta. El nu a scapat de ironiile salii cind a incercat sa le explice delegatilor de ce procesul de vot nu a inceput la ora 17.00, cum era prevazut, ci abia dupa ora 22.00: „Nu stiu ce se numara atita", le-a spus Nastase membrilor PSD.

„Ouale", i-au raspuns unii colegi ai sai din sala.

Suspiciuni la vot

Degeaba s-au mai montat cabine de vot. Cei peste 1.600 de membri PSD s-au calcat in picioare, in subsolul Salii Palatului, in incercarea de a ajunge primii la cele 5 buletine. „Asta nu mai e vot secret, se poate intimpla orice", exclama nervos Victor Ponta. Oamenii votau unde apucau: in toalete, pe scari, pe picioarele membrilor comisiilor de vot.

Dupa care se repezeau spre autocarele cu care venisera din judete, pentru a ajunge odata acasa. Consiliul National prevazut a avea loc astazi s-a aminat pina dupa Paste.

Iliescu: „Geoana, un handicap pentru conducerea partidului"

In sala goala, Iliescu dadea declaratii presei, garantind ca nu va pleca din partid chiar daca pierde sefia dorita. „Nu o sa incurajez pe nimeni sa plece". Tonul lui s-a schimbat brusc: „ Nu-l cred pe Geoana, la ora actuala, capabil sa conduca partidul. Va fi un handicap pentru el conducerea partidului. Eu nu am mentalitate de bunic".

Dupa care l-a taxat din nou pe rivalul sau cu apelativul „prostanac", lansat de el cu o luna in urma: „Ramine intelesul acelui cuvint. A venit ca disperatul, gifiind, batindu-se. Ce i-a trebuit asa ceva?". La alt etaj, Adrian Nastase, linistit de faptul ca parea sa-si fi asigurat in urma negocierilor pozitia a doua in PSD, prin eliminarea lui Sorin Oprescu, declara: „E un moment istoric.

Pentru toata viata politica romaneasca a fost un exercitiu surprinzator, banuiesc". •

O gafa cit un congres

„Dau cuvintul tovarasului Adrian Nastase...aaa, pardon, domnului Adrian Nastase. Stiti, in Internationala Socialista se foloseste si acest cuvint". Greseala grava pentru Ion Iliescu, caruia i-a scapat expresia chiar la inceperea lucrarilor Congresului.

Sala Palatului, unde ieri au fost concentrati peste 1.600 de membri PSD, a inceput sa fremete: „Lasa-ne cu vraja", comentau unii dintre delegatii. Sosit in fuga la microfon, Nastase a folosit greseala lui Iliescu in favoarea sa: „Dragi camarazi, sau cum vreti voi sa traduceti...". Pina la momentul votului s-au purtat negocieri dure.

Geoana a fost sprijinit, pentru a-l inlocui pe Iliescu, de grupul de la Cluj, care a negociat sustinerea cu gruparea Mitrea-Popescu, oferindu-i un schimb: sprijin pentru Oprescu contra Nastase.