Sala Palatului s-a umplut ieri pana la refuz, numerosii delegati (peste 1.600), chemati la Congresul PSD sa modifice statutul si sa-si aleaga presedintele, presedintele executiv, secretarul general si vicepresedintii, straduindu-se sa se incadreze in atmosfera cu aerul ca "PSD a castigat alegerile, dar nu se afla la putere".

Atat de frenetice au fost aplauzele de inceput, incat Ion Iliescu s-a simtit ca la congresele PCR: "Dau cuvantul tovarasului Adrian Nastase", a spus el. Faza la care sala s-a prapadit de ras. Iar Nastase, care a preferat sa-si spuna "camarad", a anuntat ca nu va candida impotriva lui Iliescu si ca a ales sa dea mesaj de unitate.

Numai ca fosta purtatoare de cuvant de la Cotroceni, Corina Cretu, nu l-a crezut pe cuvant si - vazand ea cum in timp ce mentorul sau este izolat la prezidiu, la conducerea sedintei, Miron Mitrea, Ioan Rus, Adrian Nastase si Mircea Geoana se evaporasera din sala - s-a dus repede la microfon sa demaste jocurile de culise.

Cretu a tinut sa infiereze inclusiv negocierile secrete dintre greii partidului si sefii de filiale petrecute in noaptea de miercuri spre joi ca sa nu fie votati "Iliescu si Nastase", ci "Geoana si Oprescu" sau "Nastase si Geoana".