Fostul lider al PSD, Adrian Nastase, a avut timp, intr-un discurs-record sa vorbeasca despre tot ce a facut el, ca presedinte al partidului, in ultimii patru ani. In ceea ce priveste atitudinea viitoare a activistilor de partid, Nastase le-a cerut delegatilor la Congres "sa iasa la bataie" si sa nu mai accepte crearea unei imagini de "partid de hoti" si de "partid de corupti".

Nastase a recunoscut ca una dintre marile greseli ale guvernarii trecute a fost "linistea" cu care a acceptat calomniile venite dinspre opozitia politica sau din partea societatii civile. "La inceput ni s-a parut nerelevant sa le raspundem, dar asta a contribuit la deprecierea imaginii noastre si la acoperirea performantelor noastre ca partid de guvernamant", le-a spus delegatilor Nastase.

Dupa care a continuat: "A facut cineva din PSD afaceri ilegale? Sa fie pedepsit! A sprijinit cineva din PSD afaceri ilegale, sa fie dovedit, condamnat, si noi ii vom retrage sprijinul politic!" a perorat Nastase de la tribuna Congresului. In general, fostul lider al PSD a recomandat ca membrii de partid sa sara la bataie de acum incolo. "Am gresit ca am tacut pana acum.

Nu o vom mai face si vom raspunde fiecarei acuzatii. Daca stam cu capul plecat atunci cand cineva ne acuza pe nedrept, oamenii considera ca suntem vinovati", a spus Nastase.

Sacrificii pe altarul partidului

O buna parte din discurs a fost dedicata de Nastase prezentarii motivelor pentru care nu a candidat impotriva lui Ion Iliescu. Principala motivatie data de Nastase tine de faptul ca nu a vrut sa confirme astfel existenta unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului.

"Tocmai pentru a nu confirma imaginea unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului nostru am anuntat ca nu voi candida impotriva presedintelui Ion Iliescu", a spus Nastase, recunoscand insa ca PSD a oferit, in timpul guvernarii, imaginea unui conflict intern.

Nastase a dezvaluit ca, din cauza faptului ca a anuntat ca nu va candida impotriva lui Iliescu, a fost acuzat, pe de o parte, de lipsa de combativitate si de curaj, iar pe de alta parte i s-a imputat ambitia excesiva sau lipsa de loialitate fata de intemeietorii partidului.

El a respins ambele acuzatii, aducand ca argument suprem in favoarea sa faptul ca, in calitate de lider al PSD, a fost interesat in primul rand de mentinerea unitatii partidului si a cautat sa nu puna in prim-plan ambitiile sau orgoliile personale.

In alta ordine de idei, Nastase a tinut sa-si asume, in al doisprezecelea ceas, responsabilitatea "atat pentru succesul partial al reformei, cat si pentru sovaielile si esecurile partiale".

"Cred ca am inceput reformarea partidului prea tarziu, am sovait in aplicarea masurilor necesare, n-am amendat niste decizii contradictorii, rezultatele alegerilor preliminare contrazicand, in unele cazuri flagrant, vointa sutelor de mii de membri ai partidului, pentru a da satisfactie unor grupuri de putere sau de interese din partid", a explicat Nastase.

Fostul lider al PSD a adaugat ca reforma partidului a fost dusa doar pana la jumatate, iar pasul inapoi pe care l-a facut in vara anului trecut l-a costat pierderea guvernarii.

Jurnalistii nu trebuie tratati cu aroganta

Nastase i-a sfatuit tot ieri pe delegatii social-democrati prezenti la Congresul partidului, sa nu trateze jurnalistii cu aroganta si sa nu respinga dialogul cu acestia.

Nastase a dat acest sfat delegatilor si membrilor PSD dupa ce le-a impartasit constatarea ca, dupa patru luni de la iesirea de la guvernare, presa continua sa trateze PSD extrem de critic, ca si cum s-ar afla in continuare la guvernare.

"Ni s-a reprosat ca au existat o multitudine de stiri despre activitatea guvernamentala prezentate la posturile publice in perioada cand PSD se afla la guvernare", a spus presedintele social-democratilor. Nastase a adaugat ca jurnalistii au respins aceste stiri, fapt care a dus la crearea unei bariere mediatice in jurul partidului.

"Respingand dialogul si tratand jurnalistii cu aroganta nu-i vom apropia niciodata de noi", a mai spus Nastase, avand o revelatie de ultim moment.