Jurnalistii de la Romania Libera si cei de la Prima TV, alaturi de mai multe organizatii neguvernamentale, au organiat un mars de solidaritate cu jurnalistii romani rapiti in Irak.

Incepand de vineri seara, cand televiziunea Al-Jazeera a difuzat noi imagini cu cei trei jurnalisti romani, au fost organizate zilnic manifestari de solidaritate, atat la Palatul Cotroceni, cat si in Piata Universitatii.

Romulus Cristea, presedintele "Initiativei R", organizatie sindicala a jurnalistilor de la Romania Libera, a spus ca reactia la cererea rapitorilor de a fi retrase trupele romanesti din Irak in termen de patru zile trebuie sa fie "una extrem de prudenta".

"Este un mars de solidaritate. La sfarsit vom lansa un mesaj simbolic, cateva zeci de porumbei albi si cateva sute de baloane. Vor continua actiunile de solidaritate, vor continua toate demersurile noastre, vom trimite scrisori la ambasade, la organizatii internationale.

Noi credem ca solutia este negocierea si nu santajul si, de asemenea, consideram ca intreaga clasa politica trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce se intampla" - a declarat Romulus Cristea, presedintele Initiativei "R", organizatie sindicala a jurnalistilor de la Romania Libera.

Unul dintre participanti, intrebat daca a venit in calitate de jurnalist la miting, a raspuns: "nu doar in calitatea aceasta. In primul rand sunt om si cred ca nu am fost sensibilizata in plus pentru ca sunt jurnalisti, ci pentru ca sunt oameni.

Masa aceasta amoforma nu este formata numai din jurnalisti, din colegi ai lor, ci si din oameni care inca mai simt ceva si care ii vor vii si nevatamati inapoi".

"Nu sunt coleg, sunt de la Asociatia 21 decembrie 1989 si am venit la acest miting doar sa-i sustinem moral si sa sustinem si familiile si sa-i rugam sa faca tot ceea ce este posibil, pentru ca ei, jurnalistii, sunt singurii care pot oferi aceasta garantie pentru dreptate, adevar si democratie", a spus un

alt participant.

"Este un mars nu al tacerii, cat al sperantei. Speram sa vina acasa cat mai repede. Speram ca cei care trebuie sa-si faca treaba sa faca tot ce e omenste posibil si mai mult decat atat, sunt datori cu lucrul asta, Noi ii vrem acasa, inapoi in redactii, pe Jana, pe Sorin, pe Ovidiu."

Dupa ce postul de televiziune arab Al-Jazeera a difuzat o noua caseta infatisandu-i pe jurnalistii romani luati ostatici au fost organizate mai multe marsuri de solidaritate in Bucuresti si in tara.

Sute de persoane, printre care jurnalisti, dar si membri ai comunitatii arabe din Romania, au participat in Piata Universitatii din capitala la o manifestatie in sprijinul eliberarii celor trei ziaristi.

Luari de pozitie ale politicienilor

Reactiile politicienilor la solicitarea de retragere a soldatilor romani din Irak, in schimbul vietii celor 3 jurnalisti rapiti in urma cu aproape o luna la Bagdad, a fost in general rezervata.

Presedintele Partidului Democrat Emil Boc declara ca importante sunt acum actiunile la nivelul celulei de criza de la palatul Cotroceni.

El spune ca in acest moment autoritatile responsabile cu rezolvarea situatiei celor trei jurnalisti ar trebui lasate sa lucreze.

Presedintele UDMR Bela Marko este mai categoric si a declarat ca Romania nu poate ceda santajelor de nici un fel.

"Trupele romanesti fac parte din coalitia internationala. Asa cum nici una dintre tarile implicate in operatiuni n-a cedat in fata santajului, nici acum nu se poate vorbi de asa ceva", a declarat Bela Marko.

Aceeasi atitudine a aratat-o si Partidul Liberal.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu spune ca Romania ar trebui sa dea acum dovada de solidaritate si sa nu cedeze in fata presiunilor.

Exceptia o reprezinta Partidul Umanist, care a propus "retragerea de urgenta" a acestora si discutarea solicitarii in prima sedinta a Consiliului de coordonare a coalitiei aflata la guvernare.

Ideea de retragere a trupelor romanesti din Irak nu e straina nici opozitiei.

PPRM sugeraza pregatirea unui calendar de retragere a trupelor.

PSD i-a reprosat presedintelui Traian Basescu ca nu a convocat partidele parlamentare pentru a le consulta in legatura cu posibilitatea ca Romania sa-si retraga trupele din Irak.