Un emisar special al Guvernului de la Islamabad a purtat discutii in cazul unui pakistanez rapit la Bagdad, cu reprezentantii Consiliului Clericilor Musulmani, cu putin timp inainte de intalnirea avuta de acestia cu delegatia romana condusa de ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu.

Dupa o saptamana si jumatate de la discutii, angajatul ambasadei Pakistanului la Bagdad, rapit de o grupare islamista din Irak, a fost eliberat duminica, dupa doua saptamani de captivitate. Malik Javed, in varsta de 45 de ani, angajat al ambasadei Pakistanului din Bagdad, dar fara a avea statut diplomatic, a disparut la 9 aprilie, in timp ce se deplasa la o moschee din Bagdad.

Eliberarea sa survine discutiilor pe care le-a purtat, pe 14 aprilie, un emisar special al Guvernului de la Islamabad cu reprezentantii Consiliului Clericilor Musulmani din Bagdad.

Coincidenta, care ar putea fi fericita pentru noi, a fost ca, inainte ca delegatia de romani condusa de ambasadorul Mihai Stuparu si Octavian Harseu sa intre la Consiliul Clericilor Musulmani, emisarul special al autoritatilor pakistaneze terminase discutiile cu reprezentantii acestuia.

Poate fi un semn bun pentru criza jurnalistilor romani, poate fi o raza de speranta sa-i putem vedea si pe ei intorsi cu bine acasa. Poate ca vizita emisarului pakistanez facuta clericilor musulmani sa fi avut efect asupra rapitorilor, la fel cum s-ar putea intampla si in cazul jurnalistilor romani.

Emisarul special

El lucra de sapte ani la ambasada, in timp ce sotia lui si cei sase copii locuiesc in Islamabad. Rapirea lui Malik Javed, al patrulea pakistanez rapit in Irak, a fost revendicata de gruparea Omar bin Khattab. Premierul pakistanez a desemnat un emisar special care a negociat eliberarea ostaticului. Autoritatile de la Islamabad au negat permanent ca rapitorii ar fi cerut vreo rascumparare.

Anuntul eliberarii a fost facut de premierul pakistanez Shaukat Aziz. "Malik Mohammad Javed a fost eliberat, starea sa este buna si are moralul ridicat", a declarat Aziz. "Le suntem recunoscatori tarilor care au ajutat la eliberarea sa", a adaugat Aziz.

Purtatorul de cuvant al Ministerului pakistanez de Externe, Jalil Abbas Jilani, a tinut sa precizeze ca Malik Javed a fost eliberat neconditionat si va reveni cat mai curand in Pakistan. "Gratie eforturilor Guvernului pakistanez, am reusit eliberarea lui Malik Javed", a spus el.

Aliat, dar fara trupe

Unul dintre fiii lui Malik Javed, Muddasir Malik, a declarat recent ca tatal sau a luat legatura cu familia, careia i-a spus ca rapitorii cer 500.000 de dolari pentru eliberarea lui. Cand, duminica seara, familia sarbatorea vestea eliberarii, premierul pakistanez a telefonat, catre miezul noptii, si a spus: "Am o veste buna.

Tatal vostru a fost eliberat, este sanatos si va reveni la misiunea pakistaneza din Bagdad", a povestit fiica ostaticului. Fiica celui eliberat a multumit poporului pakistanez si presei, care, a spus ea, au ajutat la salvarea unei vieti nevinovate.

Pakistanul s-a opus interventiei americane in Irak si a refuzat sa trimita trupe in aceasta tara, chiar daca este un aliat-cheie al SUA in razboiul global impotriva terorismului.