Ambasada SUA la Bucuresti a anuntat, joi, ca insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, Thomas Delare, a autorizat alocarea sumei de 50.000 dolari cu titlu de asistenta in caz de dezastru pentru victimele inundatiilor din vestul Romaniei.

Pe langa acest raspuns imediat la situatia de criza, guvernul Statelor Unite analizeaza posibilitatile existente in vederea acordarii unor fonduri suplimentare si a unor masuri de ajutorare a persoanelor afectate de aceste inundatii, se arata in comunicatul Ambasadei SUA.

"Inundatiile reprezinta un eveniment tragic si au loc intr-un moment dificil pentru Romania. Guvernul Statelor Unite va intreprinde toate masurile necesare pentru a sprijini eforturile actuale si pentru a ajuta la furnizarea unor resurse suplimentare in regiune", a spus Delare.

Fondurile vor fi utilizate in vederea achizitionarii si distribuirii de ajutoare de urgenta cum ar fi apa si filtre de purificare a apei, articole de igiena personala, hrana si dispozitive portabile de incalzire.

Asistenta va fi implementata de catre World Vision, organizatie de dezvoltare si asistenta umanitara, care va coordona aceste activitati impreuna cu autoritatile locale, deja implicate in furnizarea de ajutoare de urgenta.

Asistenta acordata de guvernul SUA este coordonata in principal prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) care se ocupa in prezent cu implementarea unor programe economice, sociale si democratice atat in regiunile afectate cat si pe intreg teritoriul Romaniei.

Directorul USAID-Romania, Rodger D. Garner, a afirmat: "Dorim sa oferim un sprijin esential si imediat pentru persoanele sinistrate, pentru a preveni pierderile materiale, dar mai ales pierderile de vieti omenesti".

Pe langa asistenta furnizata prin activitatile umanitare si de raspuns la situatiile de criza, guvernul SUA a mai sprijinit statul roman cu proiecte pe termen lung de prevenire si inlaturare a efectelor negative provocate de inundatii sau de alte dezastre.

Incepand cu anul 2001, Statele Unite au contribuit cu peste 2 milioane dolari pentru a ajuta Romania sa construiasca sisteme de prevenire si de gestionare integrata a apelor. Odata implementate, aceste sisteme moderne vor permite luarea deciziilor in timp real in cazul inundatiilor, secetei sau deversarilor accidentale de materiale periculoase.

Aceste sisteme vor permite de asemenea reducerea daunelor, precum si a costurilor asociate cu producerea inundatiilor sau a deversarilor accidentale.