Guvernul a stabilit, in sedinta de ieri, noi masuri privind ajutorarea persoanelor sinistrate din judetele din vestul tarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca au fost adoptate in acest sens mai multe acte normative.

Astfel, s-a decis acordarea unor ajutoare umanitare de urgenta, cu titlu gratuit, constand in produse alimentare, in limita sumei de 4,5 miliarde lei, pentru familiile sinistrate din judetul Timis. Pentru cazarea provizorie a persoanelor evacuate au fost transferate din administrarea MApN in cea a Consiliului Judetean Timis mai multe bunuri, precum paturi, saltele, corturi.

Pe de alta parte, vor fi asigurate, in regim de urgenta, medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide si materiale sanitare specifice, in valoare totala de 11 miliarde de lei, pentru evitarea epidemiilor in judetele Timis, Caras-Severin si Hunedoara.

DUPA PAGUBE. Dupa evaluarea rezultatelor anchetelor sociale efectuate de directiile teritoriale de munca din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti si Timis, fiecare dintre familiile afectate de inundatiile din perioada martie-aprilie 2005 va primi ajutoare de urgenta, in functie de pagubele suferite.

Au fost alocate de asemenea, prin suplimentarea bugetului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, 122,7 miliarde de lei pentru judetul Caras-Severin si 156 miliarde de lei pentru judetul Timis, in scopul refacerii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale.

Alte 497 miliarde de lei vor fi cheltuite de Ministerul Transporturilor pentru refacerea infrastructurii de cale ferata in judetul Caras-Severin.

SURSE DE FINANTARE. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat totodata ca statul va reface si casele distruse, cu materiale din rezerva nationala la care se vor adauga contributiile financiare din donatii si sponsorizari.

Potrivit premierului, casele vor fi reconstruite pana la venirea iernii. Pe de alta parte, Tariceanu a spus ca ajutoarele guvernamentale trebuie doar sa completeze eforturile autoritatilor de la nivel local.

SPRIJIN. Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, in Romania Thomas Delare, a autorizat alocarea sumei de 50.000 dolari cu titlu de asistenta in caz de dezastru pentru victimele inundatiilor din vestul Romaniei. Totodata, guvernul Statelor Unite analizeaza posibilitatile existente in vederea acordarii unor fonduri suplimentare.