Inundatiile din ultima perioada de timp au starnit dispute, in centrul atentiei fiind premierul Calin Popescu Tariceanu. Pe de o parte, actuala opozitie, dar si fosti guvernanti din alte partide reclama proasta gestionare a situatiei. La acestia se adauga sinistrati, care au reprosat premierului lipsa de reactie corespunzatoare in cazul acestor inundatii.

Nu a putut trece neobservata reactia obraznica a primului ministru la reprosurile destul de taioase ale unor sinistrati care au sustinut ca autoritatile nu i-au ajutat sa-si evacueze bunurile. Pe un ton intepat, Tariceanu a precizat ca masurile de prima urgenta au fost deja luate si ca lucrarile de refacere a locuintelor si a infrastructurii vor incepe imediat dupa retragerea apelor.

"Ce vreti sa facem, sa ridicam un hotel acum? Veti primi ajutoare si va vom sprijini. Toata lumea e cazata, nimeni nu sta sub cerul liber, chiar daca nu e confortul de acasa", le-a raspuns Tariceanu. Declaratia a starnit valuri care s-au lasat cu precizari, tot din partea premierului.

"Doamna respectiva (o sinistrata n.r.) avea probleme de ordin politic", a spus premierul, care a precizat ca alti sinistrati nu erau atat de nemultumiti. "Sunt oameni, care, in pofida greutatilor, reusesc sa-si mentina demnitatea", a adaugat Tariceanu.

Mediul multumit

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a tinut sa puncteze faptul ca ministerul pe care il conduce "a luat masurile care trebuiau luate". "Sunt multumita de felul in care s-a actionat din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Nemultumirile care au aparut au fost cauzate de lipsa dotarilor la nivel local.

Pe de alta parte, unii oameni nu au vrut sa plece din case, ca sa nu-si lase bunurile si animalele", a adaugat Barbu, ieri, intr-o conferinta de presa. Ministrul a pus accent pe lipsa barcilor necesare pentru evacuarea populatiei si a bunurilor, fapt ce a amplificat situatia de criza.

De altfel, oficialul MMGA a dat vina, in principal, pe debitele istorice ale precipitatiilor inregistrate in zona de sud-vest a tarii, care au inundat judetele Caras Severin si Timis. Ministrul a precizat ca, ieri, mai erau izolate 7 localitati, din totalul de 180, in 7 judete, cate au fost afectate de inundatii.

Sulfina Barbu a declarat ca ieri urma sa aiba o intrevedere cu reprezentantii Bancii Mondiale pentru un credit de 7,5 milioane de euro, pentru reparatii urgente la lucrarile hidrotehnice. Pentru a realiza toate lucrarile hidrotehnice necesare in cele 2 judete afectate mai trebuie 49,2 milioane de euro.

Achizitii curioase, lucrari istorice

Aurel Pana, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), a declarat ca, de pe 20 martie 2005, au fost demarate actiuni de verificare a modului in care au fost facute lucrarile de regularizare a apelor. "Achizitiile publice facute pentru aceste lucrari sunt cel putin curioase.

Sunt 3-4 firme care se ocupa de aproape toate lucrarile din tara", a spus Pana, in conferinta. El a nominalizat SC Aqua Proiect Bucuresti, ca aproape unic proiectant pentru lucrari, si firmele Apasco, Socot si Recon Oradea. Parte din aceste firme au legaturi puternice cu vechea guvernare. Pana a precizat ca "nu pune la indoiala licitatiile si lucrarile executate de aceste firme.

Vor fi verificari. Dar nu poti trece peste multitudinea de procese verbale de constatare a calamitatilor si de acte aditionale la contract", a adaugat pana. El a amintit de o lucrare care a inceput in 1979 si este preconizat sa se termine in 2010.

"Sunt termene foarte largi si dupa fiecare inundatie poti sa zici ca in jocul de copii: Podul de piatra s-a daramat/A venit apa si l-a luat", a completat directorul ANAR.

Ajutor de la stat

Populatia sinistrata din zonele inundate va primi noi ajutoare din partea Guvernului, printre care si produse alimentare asigurate de la rezervele de stat. Executivul a decis, ieri, acordarea de alimente, in limita sumei de 4,5 miliarde lei.

In regim de urgenta vor fi asigurate medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide si materiale sanitare specifice, in valoare totala de 11 miliarde de lei, pentru evitarea epidemiilor in judetele Timis, Caras-Severin si Hunedoara. Vor fi acordate ajutoare de urgenta fiecareia dintre familiile afectate de inundatiile din perioada martie-aprilie 2005, in functie de pagubele suferite.

Prin suplimentarea bugetului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, au fost alocate 122,7 miliarde de lei pentru judetul Caras-Severin si 156 miliarde de lei pentru judetul Timis, in scopul refacerii lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale.

Alte 497 miliarde de lei vor fi cheltuite de Ministerul Transporturilor pentru refacerea infrastructurii de cale ferata in judetul Caras-Severin.

Cresterea economica nu va fi afectata

"Inundatiile din ultima perioada, care au afectat si terenuri agricole, nu vor influenta tinta de crestere economica prognozata pentru acest an, o eventuala pierdere a recoltei pe aceste suprafete neputand modifica semnificativ obiectivul propus", considera premierul Calin Popescu Tariceanu.

Conform datelor statistice, ploile cazute in unele judete din vestul tarii au inundat peste 30.000 hectare teren arabil. Pentru acest an a fost estimata o crestere economica de 5,5 -6 procente. In 2004, Romania a inregistrat o crestere economica de 8,3%, bazata si pe rezultatele foarte bune in domeniul productiei agricole.

Localitati stramutate

Pentru a evita, in viitor, catastrofe naturale de amploarea actualelor inundatii din judetul Timis, administratia judetului a decis ca noile poduri si diguri sa fie construite dupa modelul celor din Olanda.

Presedintele Consiliului Judetean Timis (CJT), Constantin Ostaficiuc, a mai informat, ieri, ca echipa de specialisti din cadrul institutiei pe care o conduce, sub indrumarea arhitectului sef al CJT, a initiat deja proiectele urbanistice de reconstructie din temelii a localitatilor inundate de apele revarsate, prioritara fiind ridicarea caselor pana la toamna.

Din cauza compozitiei speciale a unor soluri, care nu permit inglobarea apei si care mentin apa la suprafata, in baltire, este posibil ca unele localitati sa dispara de pe harta judetului, localnicilor de aici urmand sa li se construiasca noile locuinte in alte locatii, mai sigure. Un astfel de caz ar fi satele Ionel si Gad, inghitite total de apele revarsate.

Sprijin din SUA

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite, Thomas Delare, a autorizat alocarea sumei de 50.000 dolari cu titlu de asistenta in caz de dezastru pentru victimele inundatiilor din vestul Romaniei. Primul transport cu ajutoare din judetul Ilfov va ajunge astazi in Timis.

Prefectura a colectat de 22 tone de alimente, cereale, paturi, haine, produse sanitare in valoare estimativa de 421 milioane de lei, care vor fi distribuite sinistratilor din zonele calamitate. Donatiile in bani sunt in valoare de peste 210 milioane de lei.

( Corina SCARLAT, Luminita MOROIANU