Realitatea TV, citand o stire a agentiei Mediafax, a transmis miercuri, 4 mai, la ora 21.10 o declaratie a lui Traian Basescu, potrivit careia: "Lucrurile s-au complicat extrem de puternic dupa alegerea noului guvern irakian - (investit ieri-nota red.), in contextul actiunilor declansate de coalitie si de fortele irakiene".

Potrivit surselor citate, presedintele Basescu a plecat de la o dezbatere pe tema culturii pentru a se intoarce la celula de criza, moment in care a facut declaratia citata de Mediafax.

Administratia prezidentiala spune ca declaratia sa s-a referit la situatia din Irak, care complica implicit comunicarea cu rapitorii.

La scurt timp, Traian Basescu a intrat in direct prin telefon la postul de televiziune citat si a facut precizari:

"Orice ratare a unui contact este un element de alerta maxima", spune Traian Basescu. "Lucrurile s-au complicat extrem de puternic in Bagdad dupa alegerea noului guvern irakian, iar complicarea situatiei creeaza dificultati, in special de contactare".

"Aceasta efervescenta razboinica in Bagdad ne-a creat dificultati in a mentine contactul cu reprezentantii celor care ii detin pe cetatenii romani.

Cetatenii romani sunt in aceeasi situatie ca si duminica, sunt – as spune – pentru moment, in afara unui pericol iminent, suntem in contact cu gruparea care ii detine, deci nimic altceva decat realitatea Bagdadului.

Iar la 19:30, in urma atentatelor care au fost astazi (miercuri, 4 mai), am convocat serviciile de infomatii ale Romaniei pentru a face o analiza asupra situatiei din Bagdad bazata pe toate informatiile de la structuriile de informatii ale statului roman".

Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Realitatea TV evolutia ultimelor evenimente:

"E foarte greu sa realizezi o intelegere in Irak. Din cauza situatiei politice fluide de acolo, toate intelegerile realizate pana acum se clatina, dupa alegerea guvernului irakian".