Directorul ANM, Ion Sandu, ne-a declarat ca saptamina viitoare va ploua din nou.

„Deocamdata, vor urma citeva zile de repaus. Insa, marti seara, va incepe din nou sa ploua in toata tara, inclusiv miercuri. Va fi din nou pauza, citeva zile, dupa care simbata dimineata si duminica va ploua din nou", a precizat Sandu. Directorul ANM nu a putut sa ne precizeze amploarea precipitatiilor care vor cadea in aceasta saptamina.

Ion Sandu afirma ca inundatiile puternice din weekend-ul trecut sint rezultatul unor fenomene meteoro-logice care se intimpla foarte rar la noi in tara. „In general, lunile aprilie si mai sint foarte instabile din punct de vedere meteorologic. Anul acesta s-a intimplat sa ninga foarte mult in februarie, iar topirea zapezilor a facut ca nivelurile riurilor sa creasca foarte mult.

Daca la aceasta adaugam precipitatiile abundente, rezulta inundatiile puternice cu care ne-am confruntat", a explicat directorul ANM.

Doi oameni morti, sute de familii izolate

Cel mai puternic lovit de inundatii a fost judetul Dimbovita. Precipitatiile abundente au determinat revarsarea riului Ialomita si a afluentilor acestuia. Un locuitor de 55 de ani din localitatea Ghirdoveni a fost luat de apele piriului Cricov si a fost gasit mort in cursul zilei de simbata. Un alt barbat din comuna Traianu, judetul Olt, a murit simbata, dupa ce a fost lovit de un fulger.

In Prahova, peste o suta de familii sint izolate din cauza apelor, iar o persoana este data disparuta. Surse din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova au confirmat disparitia unei femei de 52 de ani, din comuna Brebu. Femeia ar fi fost vazuta simbata adapostindu-se de ploaie, sub un pod, dupa care ar fi fost luata de o viitura de pe riul Telega. In judet, ploile au facut prapad.

La Dumbravita, Moeciu, Tohan, Feldioara, Hoghiz, Risnov, Zarnesti, Rupea, Dimbul Morii, Sercaia, Teliu, Dopca, Sacele, cotele apelor au depasit 40-50 de litri pe metru patrat in 24 de ore. Cele mai mari proble-me le-a creat Oltul. Si in Dolj ploile au facut prapad.

„In unele locuri, cum ar fi la Suglui, caderile de precipitatii au fost intre 40 si 70 de litri pe metru patrat", a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. In judetul Covasna, zece localitati, printre care si orasele Sfintu Gheorghe si Baraolt, au fost afectate de ape. 110 case si mai bine de 800 de hectare de teren au fost inundate simbata.