Ion Iliescu a fost supus unor investigatii cardiologice la spitalele Floreasca si Fundeni, dupa ce duminica a fost internat de urgenta la Spitalul Elias. Profesorul Sorin Oprescu a declarat ca starea de sanatate a lui Ion Iliescu s-a agravat datorita "stresului intens" din ultima perioada. Ieri-dimineata la ora 6.00, Adrian Nastase s-a interesat de soarta fostului presedinte.

Senatorii Solcanu si Theodorescu i-au transmis urari de sanatate si sa fie mai... intelept! Mircea Geoana a facut un apel la retinere si la depolitizarea subiectului.

Sorin Oprescu a spus ca primele investigatii s-au desfasurat la Spitalul Fundeni si, ulterior, la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde Ion Iliescu a fost supus unei angio-coronarografii (de catre o echipa condusa de dr. Balanescu). Profesorul Oprescu a confirmat riscul acestei interventii. "In proportie de 0,01%, si coronarografia, ca metoda intempestiva, isi are riscurile ei.

Pentru a inlatura si a fi pregatiti, l-am rugat pe dr. Serban Bradisteanu (seful clinicii), impreuna cu o echipa de chirurgi, sa fie pe stand-by in caz ca lucrurile se complica. Interventia amintita dureaza "4-5 ore" urmand ca Ion Iliescu sa revina la Spitalul Elias. "Nu are leziuni deosebite ca sa-i puna viata in pericol", a mai spus ieri profesorul Oprescu.

Ion Iliescu a refuzat varianta unei internari intr-un spital din Franta sau Italia, declarand ca "merge pe mana medicilor romani". "Ne-a taiat-o scurt", a spus Sorin Oprescu, "nu pleaca nicaieri".

"Nu te bucura, ca n-are!"

Sorin Oprescu a confirmat ca inrautatirea starii de sanatate a senatorului Ion Iliescu s-a datorat stresului la care a fost supus in ultima perioada. "De obicei, aceste pusee de hipertensiune se fac pe fond de stres intens si sigur ca acest lucru a grabit efectul afectiunii mai vechi de care sufera dl Iliescu.

Sigur, nu putem exclude varsta biologica a dansului." Sorin Oprescu s-a declarat optimist, aratand ca, daca totul merge bine, Ion Iliescu va fi "activ din punct de vedere politic" in patru-cinci zile. De avalansa telefoanelor din partea colegilor de partid s-a ocupat tot Sorin Oprescu. "Eu am jucat rolul de PR.

Dupa ce am primit 7.253 de telefoane, la un moment dat nu mai intrebam cine e si spuneam direct: «Nu te bucura, ca n-are!». I-am rugat sa ia o pauza cu telefoanele. Primul pe care l-am rugat a fost Adrian Nastase si i-am zis sa-i opreasca si pe ceilalti ca altfel se plimbau pe aici ca la votare".

De la medicul de familie,pe patul spitalului

Sorin Oprescu a explicat ca vineri dupa-amiaza dl Ion Iliescu a prezentat "un puseu de hipertensiune pe fondul unei hipertensiuni mai vechi «care se instaleaza o data cu inaintarea in varsta»". Vineri a fost vazut de medicul de familie, care a luat masurile specifice in acest caz si lucrurile au intrat in normal.

"Insa sambata, pe fondul cardiopatiei ischemice cronice, cunoscuta de dl presedinte si cunoscuta si de medicii care il ingrijesc, a avut cateva pusee, de fapt un spasm facut pe coronar. In aceste conditii, am considerat necesar sa-l invitam in Spitalul Elias si sa incepem pregatirile unei investigatii generale. Analizele biologice sunt in limitele normale.

Astazi dimineata (luni), la ora 7.30, am intrunit o comisie medicala; dupa examinarea clinica si analiza documentelor (electrocardiograma etc.), comisia a hotarat ca este momentul ca dl Iliescu sa beneficieze de efectuarea unei angio-coronarografii "(metoda de investigare a vaselor sangvine).

Geoana face un apel la "retinere"

Dorinta "expresa" a lui Ion liescu a fost sa nu fie vizitat la spital de catre liderii partidului, a sustinut ieri presedintele PSD Mircea Geoana, care a facut totodata un apel la "retinere" in legatura cu starea de sanatate a fostului sef al statului. Geoana a tinut sa exprime, in numele sau si al colegilor de partid, urari de sanatate pentru Ion Iliescu.

"Din motive pe care le intelegeti, sper, nu am dorit sa comentam ce s-a intamplat in acest week-end, si dorinta expresa a domniei sale a fost ca medicii si cei care se ocupa sa aiba eventual declaratii pentru presa" , a afirmat Geoana, facand un apel sa nu se "hipermediatizeze" si politizeze acest subiect.

Urari de bine de la colegii de partid

Senatorii PSD ii doresc lui Ion Iliescu insanatosire grabnica si ii reamintesc ca este asteptat de grupul parlamentar pe care il conduce. "Odihna pentru refacere si insanatosire grabnica! Grupul il asteapta", a declarat ieri Ioan Solcanu, un apropiat al lui Ion Iliescu.

Senatorul Razvan Theodorescu s-a alaturat, la randul sau, urarilor de sanatate ale colegului Ion Solcanu, insa i-a dat si un sfat fostului presedinte al statului. "Singurul om politic al Romaniei trebuie sa stie sa fie mai intelept", a considerat Theodorescu. Alti colegi de partid ai lui Ion Iliescu au preferat sa nu faca declaratii publice, in ideea de a respecta intimitatea liderului de grup.