„Dorinta expresa a dlui Iliescu a fost sa nu fie vizitat la spital. N-am fost nici eu, nici alti colegi din partid", a spus, ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana. El a adaugat ca a incercat sa-l sune pe Ion Iliescu pentru a se interesa cum ii mai merge inima, dar acesta nu i-a raspuns.

„Din fericire, problemele de sanatate ale domnului presedinte nu sunt serioase", a mai spus Geoana, comunicandu-le ziaristilor ca a inteles ca dorinta familiei Iliescu este ca „acest incident" sa fie tratat cu discretie.

Plimbat ieri prin 3 spitale

Dupa efectuarea coronarografiei, lui Ion Iliescu i-au fost montate cinci stent-uri pe vasele gasite infundate. Interventia s-a terminat, ieri seara, in jurul orei 19. Prof. dr. Sorin Oprescu s-a aratat extrem de optimist in ceea ce priveste recuperarea senatorului Iliescu, sustinand ca in 4-5 zile, acesta ar putea fi externat.

"Nu au fost probleme deosebite si deja s-a trezit din anestezie", a precizat dr. Oprescu. Fostul presedinte urma sa stea internat in Spitalul de Urgenta pana azi dimineata.

Surse medicale sunt de parere ca starea lui Ion Iliescu era foarte grava, putand face infarct in orice moment, dovada fiind cele cinci stent-uri de care a avut nevoie pentru dilatarea vaselor de la inima. Interventia a fost efectuata de dr. Dan Deleanu, de la clinica de cardiologie interventionala de la Institutul "C.C. Iliescu".

Dupa puseul de hipertensiune si dureri in zona inimii, Ion Iliescu a fost internat duminica dupa-amiaza la Spitalul Elias. Ieri dimineata, o comisie medicala extrem de numeroasa a decis sa-l supuna pe fostul presedinte unei investigatii cu ajutorul angiografului.

Prin coronarografie se poate face explorarea vaselor de sange. „Puseul a aparut pe fondul unei hipertensiuni de varsta si a cardiopatiei ischemice de care domnul Iliescu stie ca sufera. Comisia medicala a decis sa fie supus unor analize preliminare la Institutul „C.C. Iliescu", iar coronarografia sa fie efectuata la Spitalul de Urgenta.

Nu s-au putut face toate investigatiile la Elias din cauza platoului tehnic. Coronarografia are riscurile ei de 0,01 la suta si de aceea dr. Bradisteanu are pregatita o echipa la sectia de chirurgie cardiaca", a precizat, ieri dupa-amiaza, prof. dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias.

Surse medicale sustin ca senatorul Iliescu a fost plimbat de la Fundeni la Urgenta, pentru ca la „C.C. Iliescu", spital condus de dr. Bradisteanu, coleg de partid cu fostul presedinte, nu functiona angiograful. Prof. Oprescu a mai spus ca senatorul Iliescu „nu are leziuni deosebite, care sa-i puna viata in pericol".

Dupa efectuarea coronarografiei, Ion Iliescu va ramane sub supraveghere timp de cateva ore in sectia de chirurgie cardiaca de la Urgenta, condusa de acelasi dr. Bradisteanu. Apoi, va fi transferat din nou la Spitalul Elias.

Senatorului Iliescu i-a fost prezentata si alternativa unui tratament in strainatate, la o clinica din Paris, Roma sau Milano. „Domnul Iliescu a spus ca merge pe mana doctorilor de aici. Este un pacient ideal, face numai ceea ce-i spun medicii.

Daca nu va fi nevoie nici de stent, nici de angioplastie pentru desfundarea unor vase de sange, Ion Iliescu se va putea intoarce la viata publica in 4-5 zile. De altfel, dansul a spus ca vrea sa vorbeasca cu presa, dar nu in pijama", a explicat prof. dr. Sorin Oprescu.

Singura vizita pe care a primit-o fostul presedinte a fost cea a sotiei, in cursul diminetii de luni. Restul informatiilor despre starea de sanatate a lui Ion Iliescu au fost date telefonic de Oprescu, autointitulat om de relatii publice in acest caz. „Am primit 7.523 de telefoane. Toti doreau sa stie despre ce e vorba.

Deja la al 3.000-lea telefon spuneam direct, indiferent de cel care sunase:«Nu te bucura ca n-are!» pentru a termina discutia mai repede. Cred ca nu s-a suparat nimeni. Luni dimineata, la ora 6.20, l-am sunat si l-am rugat pe dl. Nastase sa nu treaca toti ca la votare prin spital.

Este si domnul Iliescu ingrijorat si curios sa vada care este starea lui pe interior", a mai spus prof. dr. Oprescu. In legatura cu costul tratamentului lui Ion Iliescu, directorul Oprescu nu a scapat ocazia sa-l „intepe" pe Mircea Cinteza.

„Costurile vor fi deosebit de mici, pentru ca se pare ca ministrul Cinteza a baut din aceeasi cana cu domnul Blanculescu", a spus directorul Spitalului Elias.

Sorin Oprescu a adaugat ca, de obicei, aceste pusee de hipertensiune se fac in perioade de stres intens, in acest fel dand de inteles ca discutiile din PSD ar putea fi cauza acestor oscilatii de tensiune arteriala, fara sa excluda insa varsta pacientului.

Directorul Spitalului Elias a adaugat ca Ion Iliescu nu sufera si de alte boli.

Ion Solcanu: „Sa se recupereze, grupul il asteapta ca pe liderul sau"

Nici unul dintre apropiatii lui Iliescu – Corina Cretu, Rodica Stanoiu, Serban Nicolae – nu a vrut sa faca vreo declaratie publica. „N-am fost la dansul la spital.

Ce sa fac acolo, sa-l obosesc? In astfel de situatii, cand te duci la om, te injura ca tocmai acum ti-ai gasit sa vii pe capul lui", a declarat, ieri, un alt colaborator al lui Iliescu, senatorul Ioan Talpes.

Colegul sau de partid, Ion Solcanu, l-a sfatuit, prin intermediul presei, pe Ion Iliescu sa se odihneasca: „Trebuie sa se recupereze si sa stie ca grupul nostru il asteapta, ca pe liderul sau".

Fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, crede ca Iliescu - „cel mai important om politic al Romaniei, de fapt singurul om politic al Romaniei" – trebuie sa dea dovada „de mai multa intelepciune" si sa treaca „cu serenitate" peste acest moment.