Evenimentele prin care au trecut cei trei ziaristi vor lasa urme psihologice adanci, sunt de parere specialistii. "Ziaristii vor fi o perioada indelungata de timp sub influenta evenimentelor pe care le-au trait. Este ceea ce se cheama, in limbajul medical, stres posttraumatic si aproape sigur vor avea nevoie de psihoterapie. Mintea lor este invadata de experientele traite", ne-a declarat prof.

dr. Ion Dafinoiu. Acesta a mai spus ca cei trei au trecut printr-o trauma psihica puternica, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de o perioada lunga de terapie. O astfel de terapie presupune rememorarea evenimentelor, care ii vor ajuta sa inteleaga intr-o maniera logica tot ceea ce s-a intamplat.

Dupa cum ne-a declarat psihoterapetul Andreia Vasilescu, stresul posttraumatic se manifesta prin retrairea unor scene, ca niste flash-uri din timpul captivitatii. "Pot avea cosmaruri pe un fond de anxietate care poate dura luni de zile, daca nu chiar ani. Este ceea ce s-a intamplat cu soldatii americani care au luptat in Vietnam. Totusi, nu este obligatoriu sa dezvolte stresul posttraumatic.

Depinde de echilibrul fiecaruia, dar cu cat stresul a fost mai intens, probabilitatea este mai mare", ne-a spus dr. Andreia Vasilescu.