Presedintele Basescu a fost ieri, de la inceput si pina la sfirsit, comandantul plutonului de oficialitati care i-a intimpinat la Aeroportul militar Otopeni pe cei trei ziaristi eliberati la Bagdad.

Presedintele si premierul au sosit ieri impreuna la Baza Aeriana 90, cum este denumit oficial Aeroportul militar Otopeni, sincronizarea cu momentul aterizarii aeronavei care i-a adus acasa pe ostaticii romani fiind aproape perfecta. Presedintele Basescu a sosit flancat de senatorul PSD Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, si de mama acesteia.

Alaturi, premierul Tariceanu si rudele celorlalti doi ziaristi, consilierii prezidentiali Adriana si Claudiu Saftoiu, impreuna cu ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, si un reprezentant al Statului Major General.

Rudele, apoi autoritatile

Doar cinci minute fata de ora anuntata a intirziat aeronava care i-a adus acasa pe cei trei ziaristi eliberati, timp in care presedintele si premierul s-au intretinut cu rudele fostilor ostatici in asteptarea momentului in care acestia au coborit din avion.

Pentru citeva momente, Basescu a luat un avans de citiva pasi in fata grupului de oficialitati si apropiati ai ziaristilor, cu miinile in buzunar, cu tendinta aproape inconstienta de a inainta spre aeronava cu motoarele inca in functiune.

Cu zimbetul pe buze, dar si foarte stapini pe ei, pina la coborirea din avion a lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, mama si tatal ziaristei de la Prima TV au facut cu mina timp de minute bune spre un grup de reprezentanti ai Prima TV care imortalizau momentul in spatele unei urari de bun-venit in culori alb-rosu.

Momentul sosirii a fost dominat de strigatele de bucurie ale reprezentantilor Prima TV, numele cel mai frecvent scandat fiind cel al cameramanului Sorin Miscoci.

Veseli si bine imbracati

Oficialii si rudele ziaristilor s-au indreptat spre fostii ostatici, insa presedintele, premierul si intreaga suita de autoritati au stat deoparte acordind rudelor exclusivitate pentru momentul initial al revenirii acasa. Ulterior, presedintele Basescu a fost cel care a imbratisat-o prima pe Marie-Jeanne, apoi pe Sorin Miscoci si dupa aceea pe Ovidiu Ohanesian, reporterul „Romaniei libere".

Aceasta a fost, de altfel, si ordinea in care cei trei au coborit din avion, si ordinea in care pe parcursul celor 55 de zile in care au fost ostatici au fost pomeniti de media din Romania. Zimbete largi, miini ridicate, de la distanta, pentru toti cei prezenti la Otopeni, in semn de buna-revenire, din partea celor trei.

Marie-Jeanne purta o pereche de jeansi aproape de invidiat, Miscoci era imbracat in culori deschise si ridea, Ohanesian zimbea mai putin si arata cel mai diferit fata de plecare. Ulterior momentului, ziaristii s-au facut nevazuti in hangarul aeroportului, rudele si oficialii s-au retras.

La retragere, Basescu, ramas sa inchida plutonul, nu a dorit sa se opreasca la solicitarea reprezentantilor Prima TV. Daca nu a facut declaratii, Basescu a facut altceva, si anume un salut ca in campania electorala, insotit de celebrul „Sa traiti bine!", nemaiauzit tot cam de atunci.

Lui Marie-Jeanne ii pare rau

Trei zile, atit crede senatorul PSD ca ar trebui sa dureze carantina dupa revenirea acasa, carantina care, potrivit declaratiilor lui, se rezuma la consilierea psihologica a celor trei. El a povestit ca, la regasire, Marie-Jeanne i-a spus ca ii pare rau pentru ce s-a intimplat, ca stie ca a creat probleme in tara, ca se bucura enorm ca a pus piciorul pe pamintul tarii.

O sa o si certe, a mai declarat el cuprins de emotii, dar o sa o lase sa isi faca meseria in continuare. Cristina Topescu explica si ea ca nu crede ca Marie-Jeanne ar avea vreo vina in tot ce s-a intimplat, ci cel mult „sa fi nimerit in vreo inscenare". Rudele ziaristilor au spus, fara exceptie, ca nu stiu unde vor fi dusi cei trei in perioada de carantina.

Munaf a ramas in Irak

Munaf Mohammed detine informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak, a anuntat, ieri, Ambasada SUA la Bucuresti. Reprezentantii ambasadei au ajuns la aceasta concluzie dupa mai multe interviuri preliminare care au avut loc in cursul ultimelor doua zile la Bagdad.

Din aceasta cauza, mai spun oficialii Ambasadei SUA, s-a luat decizia ca Munaf sa ramina in Bagdad pentru continuarea interogatoriilor, fiind retinut de fortele multinationale in capitala Irakului. „Munaf Mohammed va ramine in custodia acestora pentru interviuri suplimentare", specifica un comunicat remis presei ieri.