Dupa mai bine de 30 de ani de la scandalul Watergate, care a dus la demisia presedintelui Nixon, s-a aflat in sfarsit cine a fost sursa celor doi reporteri de la Washington Post care au investigat scandalul. "Deep Throat" - sursa lor - este un fost director adjunct al FBI - Biroul federal de investigatii.

Ziarul Washington Post a confirmat ca Deep Throat este nimeni altul decat un fost director adjunct al FBI, Mark Felt. Marti, revista Vanity Fair a relatat ca Mark Felt ar fi recunoscut ca a fost sursa celor doi ziaristi de la Washington Post, Bob Woodward si Carl Bernstein, care au dat de itele scandalului.

Mark Felt, astazi in varsta de 91 de ani, a declarat revistei, "Eu sunt Deep Throat". Numele a fost inspirat de un film pornografic celebru la vremea respectiva.

De fiecare data cand Bob Wodward avea nevoie sa se intalneasca cu Deep Throat ca sa verifice sau sa afle noi informatii, punea un steag intr-un ghiveci, intr-un anume loc de la fereastra sa, semn ca cei doi urmau sa se intalneasca in secret intr-o parcare, in miez de noapte.

Identitatea sa a fost tinut secreta timp de decenii, fiind aparata cu strasnicie de cei doi ziaristi. "Am spus dintotdeauna ca atat timp cat sursa noastra- cunoscuta sub numele de Deep Throat- va trai, nu-i vom dezvalui adevarata identitate", declarase initial Carl Bernstein.

Insa ulterior, intr-un articol aparut pe pagina de internet a ziarului Washington Post, Bob Woodward, Carl Bernstein si fostul lor sef, Benjamin Bradlee, au reconoscut ca Mark Felt fusese informatorul misterios care i-a tinut in permanenta la curent cu dedesubturile anchetei, ajutandu-i astfel la propriile investigatii.

Scandalul Watergate, dupa numele hotelului din Washington cu acelasi nume, a fost declansat de spargerea unuia din sediile Comitetului national al Partidului Democrat, in 1972.

Cele cinci persoane arestate patrunserera acolo ca sa repare dispozitivele de ascultare puse cu doua saptamani inainte si ca sa fotografieze o serie de documente secrete. Investigatiile oficiale au scos la lumina ca intr-unul din carnetele de insemnari ale unuia din cei cinci - oamenii republicanilor - aparea numele unei persoane din anturajul presedintelui Nixon.

Bob Woodward si Carl Bernstein au fost primii ziaristi care au facut public o legatura intre spargere si Casa Alba. Deep Throat este informatorul care le spusese ca presedintele Nixon ordonase interceptari ilegale la sediul Partidului Democrat, in timpul campaniei electorale.

Ancheta oficiala - in care s-a implicat si Congresul - a mers pe toate firele posibile, indreptandu-se catre concluzia ca in incercarea de musamalizare ulterioara fusese intr-adevar implicat Nixon. Au dovedit-o din plin inregistrarile unor convorbiri din Biroul Oval, pe care Casa Alba a fost nevoita in cele din urma sa le predea anchetei.

Numele lui Nixon a fost adaugat in secret unei liste de sapte persoane acuzate de a fi conspirat la obstructionarea justitiei. 40 de persoane au fost in total condamnate in legatura cu scandalul Watergate.

Cum in urma anchetei din Congres Nixon este acuzat de fapte grave - obstructionarea anchetei, abuz de putere si sfidarea Congresului, asupra sa atarna sabia inculparii.

Demisia sa rasunatoare, in august 1974, nu a fost numai un moment inedit in istoria presedintiei americane, dar ea a provocat, indirect, adoptarea ulterioara a unor masuri drastice privind finantarea partidelor si transparenta activitatii persoanelor din administratie precum si adoptarea unor amendamente la legea privind accesul la informatii.