La Sala Arcub a avut loc prima conferinta de presa comuna a celor trei ziaristi rapiti in Irak. Intilnirea a fost extrem de tensionata, ziaristii din sala insistind sa primeasca raspunsuri pe care cei trei jurnalisti rapiti nu au vrut sa le dea, sustinind ca ar periclita viata unor oameni.

Printre cele mai importante lucruri discutate sint urmatoarele: Marie-Jeanne Ion a explicat legaturile sale cu Omar Hayssam, a spus ca nu a fost implicata in rapire, iar Ovidiu Ohanesian a recunoscut ca a fost batut de rapitori.

Ziaristii au povestit si despre modul in care au fost rapiti, dar au refuzat sa dea aproape orice informatie despre operatiunea de eliberare. Toti cei trei ziaristi s-au aratat extrem de contrariati de posibila implicare a lui Mohamed Munaf in rapirea lor, sustinind ca le este greu sa creada ca un om cu trei copii, care a suferit impreuna cu ei in detentie, ar putea face asa ceva.

Marie-Jeanne a spus ca cei care ii tineau ostatici au fost foarte bucurosi de eliberare. "Eu am primit cadou o hirtie igienica, pentru ca acolo avusesem o mare problema cu acest lucru".

Cel mai greu moment a fost, pentru toti, cind Sorin Miscoci a fost imbracat in portocaliu. "Am avut un blocaj psihic", a spus Ovidiu Ohanesian.

Marie Jeanne a spus ca neaga orice implicare in aceasta rapire: "E un scenariu de film prost".

Ovidiu Ohanesian a spus ca nu-l cunoaste pe Omar Hayssam si ca nu stia nimic despre vreo afacere a acestuia cu "Romania Libera". Ohanesian a reiterat faptul ca nu a avut contacte inainte de plecare decit cu Munaf.

Marie Jeanne Ion a mai spus ca Prima TV a mai dat stiri despre Omar Hayssam, cind acesta s-ar fi implicat in salvarea unor marinari romani captivi in Yemen. "Despre probleme de afaceri ale unor oameni s-a scris mult in presa, dar e cale lunga pina a avea probleme reale", a spus Marie Jeanne despre Munaf, explicind de ce a acceptat sa plece in Irak alaturi de acesta.

"Nu intelegem nici acum cum ar fi putut fi implicat Munaf in aceasta chestiune, mai ales ca el avea trei copii", a spus Ovidiu Ohanesian. Ziaristul de la Romania Libera a mai spus ca a plecat in Irak dupa ce o alta persoana l-a pus in legatura cu Munaf, fara sa spuna care este aceasta persoana.

Cei trei ziaristi au declarat ca exista lucruri pe care nu le pot spune, pentru a nu pune in pericol viata unor persoane implicate in ancheta.

Sorin Miscoci a spus ca nu erau dezlegati la ochi nici macar atunci cind erau dusi la toaleta, astfel ca nu pot spune daca au fost doua grupuri disctincte de rapitori.

Cei trei ziaristi au spus ca, o data ajunsi in Irak, s-au dus la Ambasada Romaniei, dupa care s-au acreditat la centrul de presa controlat de americani. "Hotelul nostru era intr-o zona plina de ziaristi", au spus ziaristii.

"La ambele capete ale strazii erau oameni care o pazeau", au mai spus ei. "Noi nu am iesit noaptea din hotel. Era ora 7 cind am fost rapiti, si ne intoarceam de la o filmare la hotel".

"Am vrut sa facem materiale care nu se pot face cind pleci impreuna cu o delegatie de militari", au spus ziaristii.

"Ei au un deosebit respect pentru femei, asa ca Marie Jeanne avea un tratament mai bun. Era scoasa de mai multe ori din beci decit noi, baietii, a spus Ovidiu Ohanesian.

"Pentru aceasta deplasare nu am luat nici un ban de la Hayssam sau Munaf, cu exceptia biletelor de avion. Am avut bani de la Prima TV dintr-un fond de protocol", a spus Marie Jeanne Ion. "Hotelul nu stiu cine l-a platit, dar mincarea ne-o cumparam noi", a mai spus Marie Jeanne.

"Eu n-o sa pot spune anumite lucruri, unele pot fi citite printre rinduri in interviul meu din Romania Libera", a spus Ohanesian. "Nu am nici o legatura cu serviciile secrete", a mai declarat Ohanesian.

Intrebati despre ceea ce au facut imediat dupa eliberare, cine i-a eliberat, ziaristii au refuzat sa spuna vreun cuvint: "Sint informatii clasificate, nu putem spune absolut nimic. Am fost predati autoritatilor romane, atit putem spune. Am fost dati jos dintr-o masina si am fost predati. Atita tot putem spune. Am fost legati la ochi tot timpul."

Referindu-se la lucrurile pe care le-au primit inapoi de la rapitori, dupa eliberare, Marie Jeanne Ion a spus ca au primit telefonul Nokia Communicator al lui Sorin, dar nu si telefonul sau personal. Nu au mai primit inapoi nici camerele de vederi si nici casetele pe care isi inregistrasera materialele filmate.

In ceea ce priveste ancheta oficiala in dosarul rapirii, ziaristii au recunoscut ca au fost supusi unui debriefing, dar nu au dat inca declaratii in fata procurorilor.

In ceea ce priveste tratamentul aplicat de rapitori lui Munaf, Marie Jeanne a spus ca acesta era traducatorul ordinelor, in primele zile. "N-as putea spune ca a avut alt tratament decit noi. Au fost moment cind l-am imbarbat noi pe el." "In momentul eliberarii, de la Ambasada noastra, el a plecat la partea americana, pentru ca este cetatean american".

Referindu-se la momentul mutarii din prima locatie, cei trei ziaristi au spus ca nu au sesizat nici o schimbare de atitudine din partea rapitorilor.

"Nu am vorbit nimic cu gardienii care ne tineau acolo si ne duceau la toaleta. Acestia erau diferiti de cei care ne filmau", a spus Marie Jeanne.

Intrebat despre propria ancheta, pe care a promis ca o va realiza, Ovidiu Ohanesian a spus: "E o problema care ma priveste, au fost multe scenarii la care m-am gindit cit timp am fost detinut". El nu a vrut sa comenteze motivele care l-au determinat sa faca aceasta declaratie.

Marie Jeanne a dezvaluit ca nu si-a scris testamentul, asa cum s-a spus, ci a scris citeva ginduri personale pe o hirtie lasata prietenului sau: "Nu am lasat nici o avere, nu e vorba despre asa ceva".

Cei trei ziaristi au dezvaluit ca nu au fost nici o clipa in custodia autoritatilor americane din momentul eliberarii.

O dezvaluire interesanta a lui Marie Jeanne a fost ca Munaf, in momentul rapirii, a fost urcat in alta masina decit cea in care au fost aruncati Sorin, Ovidiu si Marie Jeanne.

"Ovidiu a fost batut si amenintat cu arma la un moment dat, pentru ca nu a respectat anumite reguli", a dezvaluit Marie-Jeanne Ion, fara a dori sa spuna ce reguli anume nu a respectat. "Intr-adevar, am fost batut doar eu, in momentul in care Sorin a fost imbracat in portocaliu, dar nu pot sa va spun mai multe", a declarat si Ovidiu Ohanesian.

"Eram mai solid decit ei si poate de aceea am fost batut, poate ca aveau un complex, mai ales ca eu am spus la inceput ca nu stiu limba engleza".

Marie Jeanne a spus ca au fost 5 inregistrari video si una audio. Interesant este ca Marie Jeanne a spus ca "faptul ca nu pot face mai multe declaratii poate avea legatura cu orice cetatean rapit in Irak in acest moment".

"Intotdeauna ni s-a spus ce sa spunem in mesaje, de aceea uneori spuneam in mesaje doar despre noi trei", a spus Sorin Miscoci. "Va rugam sa ne intelegeti ca nu putem spune prea multe, dar orice prostie pe care o scapam noi pe gura acum poate duce la moartea unor oameni", a spus Sorin Miscoci.

"Sint instabili psihic oamenii aceia, orice cuvint pe care il scriati voi in Romania avea acolo consecinte majore", a adaugat Miscoci. "Le datoram unor oameni, care au comunicat cu rapitorii, faptul ca tratamentul nostru nu a fost chiar ingrozitor", a spus in incheiere si Marie Jeanne.

"Tineti cont ca nici o realizare profesionala nu merita ceea ce am patit noi acolo. Le-am facut rau unor oameni care tin la noi", a mai spus Marie Jeanne, vizibil emotionata.

"Ei, cei din Irak, vor fi foarte atenti la ce am spus noi aici, asa ca va rugam sa ne intelegeti", a spus Sorin Miscoci, lasind sa se inteleaga ca rapitorii sint inca in libertate in Irak.