• Conferinta de presa sustinuta ieri de cei trei ziaristi reveniti din Irak mai mult a incurcat lucrurile decit sa le lamureasca. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au vorbit mult, dar n-au spus aproape nimic

• Un psiholog reputat, Mirela Zivari, a concluzionat: „Comportamentul lor trada minciuna. I-au dat de gol vestimentatia, gesturile si discursul din emisiunile televizate"

• Mai multa lumina vine dinspre Bagdad. Conform procurorului intors ieri din capitala Irakului, Mohammad Munaf a recunoscut ca asociatul sau Omar Hayssam a pus la cale rapirea celor trei jurnalisti

• Mohammad Munaf a declarat ca Hayssam i-a spus sa ia legatura cu fratele sau, Mahmoud Munaf, care, prin relatiile sale, poate gasi mai usor un grup de rapitori

• Tot mai multe fire duc spre Marie-Jeanne, care a avut multiple legaturi cu Hayssam

Mohammad Munaf a recunoscut ca sirianul Omar Hayssam a fost cel care a pus la cale rapirea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Asa sustine procurorul care ancheteaza cazul celor trei ziaristi tinuti ostatici in Irak si care s-a intors, ieri, cu informatii noi din Bagdad.

Totodata, autoritatile spun ca, in cel mai scurt timp, magistratii Parchetului General vor cere extradarea lui Mohammad Munaf, iar cei trei ziaristii vor fi audiati saptamina viitoare de procurori. La aceste audieri va participa si seful Departamentului de stiri al postului Prima TV, Dan Dumitru. (Ramona Feraru)

Surse judiciare au declarat pentru „Evenimentul zilei" ca anchetatorii vor solicita extradarea cetateanului american Mohammad Munaf, care este tinut acum intr-o baza militara din Irak.

Acesta a recunoscut in fata anchetatorilor ca omul de afaceri Omar Hayssam a fost cel care a regizat rapirea celor trei ziaristi. Munaf a declarat ca Omar i-a spus sa ia legatura cu fratele sau, Mahmoud Munaf, care are mai multe relatii in Bagdad si care se poate ocupa de gasirea unei grupari de rapitori.

El a mai sustinut ca a ajuns la gruparea Muad Ibn Jabal cu ajutorul a patru-cinci intermendiari, iar organizatia ar fi trebuit sa realizeze doar o „rapire de forma". „La inceput totul a fost un simulacru", mai spune Munaf in declaratia data in fata anchetatorilor romani, insa dupa patru-cinci zile, contactul cu rapitorii a fost pierdut.

El a mai afirmat rapitorii sint aceleasi persoane cu cele care i-au tinut in captivitate pina la eliberare.

De asemenea, acesta a mai aratat ca nu se cunostea cu nici unul dintre cei trei ziaristi, insa spune ca Omar Hayssam se stia cu Marie-Jeanne, precum si cu tatal acesteia, senatorul Vasile Ion, cu care de altfel Omar avea o serie de afaceri.

Surse judiciare au declarat ca Omar Hayssam era monitorizat de serviciile secrete de mai mult timp, insa din continutul convorbirilor telefonice purtate intre acesta si Mohammad Munaf nu ar fi reiesit elemente care sa sustina punerea la cale a unei rapiri. Cu toate acestea, anchetatorii declara ca existau unele indicii potrivit carora Omar Hayssam ar fi pus la cale un „plan important".

Ziaristii vor fi audiati saptamina viitoare. Procurorii Parchetului General care instrumenteaza aceasta cauza ii vor chema la audieri, la mijlocul saptaminii viitoare, pe cei trei ziaristi. Prima chemata la Parchet va fi Marie-Jeanne Ion, urmata de Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Pe de alta parte, anchetatorii il vor cita si pe Dan Dumitru, seful Departamentului stiri Prima TV, care va trebui sa explice de unde stia ca primul mesaj a fost trimis de Marie-Jeanne Ion, cind pe telefonul sau aparea numarul cameramanului Sorin Miscoci, dar si alte aspecte referitoare la convorbirile pe care acesta le-a avut cu mai multe persoane din Irak.

Pina la finalizarea anchetei, cei trei ziaristi vor fi confruntati si cu Omar Hayssam.

In acelasi timp, procurorii vor demara procedura de solicitare a extradarii lui Mohammad Munaf, pentru care vor emite un mandat de urmarire internationala, prin biroul FBI.

Conferinta rapitilor

Cei trei jurnalisti romani care au fost ostatici in Irak au sustinut ieri o conferinta de presa. Ei insa nu au reusit sa lamureasca multe dintre misterele care invaluie rapirea lor si conditiile in care au fost eliberati.

Mai mult decit atit, raspunsurile incomplete pe care le-au dat au fost de natura sa alimenteze suspiciunile legate de povestea pe care atit ei, cit si autoritatile au furnizat-o opiniei publice. Cele mai multe dintre declaratiile date de Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian nu au facut decit sa-i nemultumeasca pe ziaristii prezenti la intilnire. Si asta pentru ca multe intrebari au ramas fara raspuns.

Marie-Jeanne Ion a fost contactata de Omar Hayssam care i-a propus sa mearga in Irak. „M-a sunat si m-a intrebat daca cineva de la Prima TV ar vrea sa mearga in Irak. Em am spus ca as fi prima interesata sa merg acolo. Apoi mi-a facut cunostinta cu Mohammad Munaf", a declarat Marie-Jeanne.

Ea a precizat ca Munaf, cel care urma sa-i insotesca, trebuia la rindul lui sa se intilneasca la Bagdad cu citiva demnitari irakieni pentru a incheia o afacere. „Era ceva cu zahar... Noi aveam alte interese acolo". Marie-Jeanne a adaugat ca problemele pe care Hayssam le avea cu justitia nu au pus-o pe ginduri.

„Despre probleme de afaceri ale lui Hayssam s-a tot scris, a curs multa cerneala in presa romaneasca pe aceasta tema. Banuiam ca, daca ceva este in neregula cu el, trebuia sa fie chemat de autoritati si intrebat", a adaugat aceasta. „Nu m-am gindit la aceste probleme. (...) Am fost orbita de ambitia profesionala", a adaugat Marie-Jeanne.

Tot ea a explicat si modul in care operatorul Sorin Miscoci s-a alaturat echipei. „Sorin este operatorul meu preferat", a afirmat Marie-Jeanne. La rindul lui, Miscoci a precizat ca a vrut sa o urmeze pe Marie-Jeanne si, in consecinta, si-a schimbat si pasaportul pentru asta. „Eu tocmai ma intorsesem din Israel.

Pentru a pleca mi-am schimbat pasaportul deoarece nu puteam intra in Irak daca aveam viza de Israel pe pasaport", a adaugat Miscoci.

Referitor la plecarea sa, Ovidiu Ohanesian a precizat ca nu l-a cunoscut si nu il cunoaste pe Omar Hayssam. „M-a contactat o alta persoana, al carei nume nu il pot dezvalui, pentru ca in acest moment se deruleaza o ancheta.

Acea persoana m-a pus in legatura cu Munaf, cu care am vorbit de vreo doua ori la telefon si apoi m-am intilnit cu el, o singura data, cind i-am dat pasaportul pentru a rezolva problema cu viza", a precizat Ohanesian. El a spus ca nu regreta ca a plecat in acest mod, pentru ca, altfel, nu ar fi putut realiza ceva deosebit pe plan profesional.

Finantarea deplasarii

„Nu am luat nici un ban pentru aceasta deplasare. Am avut niste bani pentru deplasare de la Prima TV, cred ca dintr-un fond de protocol. Biletele de avion le-a platit Mohammad Munaf. Dar, oricum am fi avut si noi bani sa le platim, pentru ca nu a fost mare lucru. (...) Era vorba de citeva sute de dolari. Hotelul nu stiu cine l-a platit.

Stiu doar ca Munaf a vorbit la receptie, dar nu stiu cine a platit hotelul", a spus Marie-Jeanne. Ea a adaugat ca toti au avut bani la ei. „Am schimbat 50 de dolari", a completat-o Ohanesian. „Noi ne cumparam mincare din Bagdad si mincam in camera, la hotel", a adaugat Marie-Jeanne.

Ajunsi in Irak

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au ajuns la Bagdad pe 23 martie. Jurnalista postului Prima TV relateaza: „Dimineata am fost la Ambasada Romaniei in Irak si am urmat procedurile de rigoare. De altfel, noi ne-am acreditat ca jurnalisti si pe linga zona verde de securitate, cea mai sigura din capitala irakiana".

Aceasta mai adauga: „Hotelul in care am fost cazati era plin de ziaristi straini, iar in zona respectiva erau de fapt amplasate vreo doua sau trei hoteluri". Potrivit jurnalistei, Mohammad Munaf, ghidul si sponsorul calatoriei, a dormit in prima noapte la parintii lui si nu in camera de hotel.

Mai mult, sustine Marie-Jeanne, in primele zile „Munaf a facut mai multe plimbari prin Bagdad in legatura cu afacerile sale, dar noi nu l-am insotit". Pina in momentul rapirii, cei trei jurnalisti au reusit sa realizeze un interviu cu premierul Irakului, Iyad Allawi, si pregateau pentru a doua zi un altul, cu presedintele acestei tari.

Rapirea

Jurnalistii au fost rapiti pe 28 martie, in timp ce se indreptau spre hotel de la o filmare. La ora 18.00, jurnalista avusese ultima transmisiune in direct pentru „Focus", emisiunea informativa a postului Prima TV si, potrivit procedurilor, cei trei trebuiau sa revina la hotel pina la ora 20.00.

Nu au mai ajuns la destinatie intrucit, in jurul orei 19.40, doua masini le-au blocat calea, iar din acestea au iesit mai multi barbati inarmati. Marie-Jeanne povesteste ca ea a fost asezata pe bancheta din spate a primei masini, in timp ce Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian (foto) au fost aruncati in portbagajul aceluiasi autoturism.

Mohammad Munaf insa a fost luat de rapitori si bagat intr-o alta masina. Marie-Jeanne Ion a explicat si cum a reusit sa-si sune seful si sa transmita cele doua mesaje de pe telefonul mobil, in conditiile in care se afla sub amenintarea armelor. „Colegii mei erau in spate, in portbagaj, bubuiau acolo si aveam senzatia ca se sufocau, ca nu aveau aer.

Eu mi-am dat seama ca era vorba de o rapire si atit am avut in cap: sa sun si sa cer ajutor. Eram pe bancheta din spate si am dat mesajele, care au fost doua nu trei, cum am auzit eu intr-o emisiune: unul, sefului meu si unul, prietenului meu". Jurnalista a mai sustinut ca avea asupra sa doua telefoane mobile, pe cel personal si pe cel de la redactie, pe care „il foloseam impreuna cu Sorin".

Aceasta a povestit ca aparatele i-au fost confiscate de rapitori dupa ce a primit inapoi cite un apel si un mesaj de la cei carora le ceruse ajutorul. Pe linga telefoane, atacatorii le-au mai luat si gentile, dar si aparatura pe care ziaristii o aveau asupra lor in momentul rapirii.

Detentia

„Nu stiu daca a fost vorba de doua grupari. Stiu ca, initial, am fost dusi intr-o cladire si apoi am fost mutati in alta. Cei care ne-au rapit si cei care ne pazeau nu ne-au lasat sa le vedem chipurile, iar hainele lor puteau fi schimbate.

Mai mult decit atit, am fost tinuti legati la ochi pina in ultima secunda", a declarat Marie-Jeanne Ion, care a adaugat ca nu poate spune nimic despre locatiile in care au fost dusi de rapitori pentru ca ar pune in pericol vietile mai multor persoane aflate in Irak. „Am fost aruncati intr-un beci, unde eram tinuti in intuneric si legati la ochi. Ne-au luat si ne-au asezat pe jos.

Eram intr-o stare de groaza continua. A fost ceva ce nu se poate explica. Eram paziti de mai multi gardieni care vorbeau limba araba. Munaf a stat in permanenta cu noi. In primele doua zile, Munaf ne traducea totul", a adaugat Marie-Jeanne.

Sorin Miscoci a precizat ca primeau de mincare de trei ori pe zi. „Dimineata, primeam un sandvis si un ceai, la prinz un sandvis si o cana de suc, iar seara, din nou un sandvis. Pe toata perioada detentiei nu am avut nici o informatie acolo despre ce se intimpla afara", a adaugat Miscoci.

Ziaristii au mai spus ca barbatii erau scosi de doua ori pe zi la toaleta, dimineata si seara. Marie-Jeanne a avut parte insa de un regim „preferential", intrucit ea putea iesi si la prinz. „Aveam parte de un regim preferential pentru ca eram femeie, iar ei respecta femeile.

(...) Am avut contact cu ei in masura in care nu ma atingeau, nu m-au atins niciodata, ci ma luau de mineca si ma conduceau la toaleta. (...) Nu intelegeam ce spun deoarece gardienii vorbeau numai araba", a precizat Marie-Jeanne.

Tensiunea a atins apogeul cind Sorin Miscoci a fost imbracat in camasa mortii. „Au fost mai multe momente de tensiune, insa acela a fost cel mai greu moment din viata mea. M-am asteptat sa ne ucida pe rind, in ziua aceea, iar eu am avut un blocaj psihic", a adaugat Ohanesian.

„Ovidiu a fost, la un moment dat, batut si amenintat cu arma", a recunoscut, apoi, Sorin Miscoci, sub tirul intrebarilor ziaristilor de la conferinta de presa. „Am fost batut, in ziua in care Sorin a fost imbracat in costumul portocaliu (...)", a spus Ohanesian, precizind insa ca nu poate dezvalui numarul celor care l-au lovit sau motivele pentru care au facut-o.

Dupa aceasta declaratie, Ohanesian s-a intors catre Marie-Jeanne si intre ei a avut loc un schimb de replici pe aceasta tema. La finalul discutiei, Ohanesian, vadit enervat, si-a scos ochelarii de vedere pe care-i purta si a lovit cu pumnul in masa.

Asa cum a relatat si in interviul din cotidianul la care lucreaza, Ovidiu Ohanesian a precizat ca rapitorii nu il scoteau din „spion". „Asta poate si pentru ca nu am recunoscut nici o clipa ca stiu limba engleza", a adaugat el.

„Nu am nici o legatura cu serviciile secrete, insa, cine este jurnalist cu experienta, poate citi printre rinduri si intelege ce am vrut sa spun cu asta in interviu", a adaugat el.

Marie-Jeanne a mai declarat ca rapitorii au avut numarul lui Omar Hayssam de la Munaf, iar cele din redactia Prima TV le-au obtinut de la ei. „Rapitorii au facut ei insisi rost de numerele de telefon prin care au contactat autoritatile de la Bucuresti", a precizat Marie-Jeanne.

Imaginile in care Sorin Miscoci apare imbracat in camasa mortii au fost filmate, potrivit acestuia, cu o camera de mina. Mai mult, el a sustinut ca rapitorii au deteriorat voit calitatea filmului, iar pentru aceasta au acoperit toate geamurile camerei in care s-a facut inregistrarea. Incaperea se afla deasupra beciului in care cei trei jurnalisti si Munaf au fost tinuti captivi.

In ziua in care Miscoci si Munaf au fost imbracati in costumul portocaliu, Marie-Jeanne a purtat tricoul lui Mohammad Munaf. Cu toate acestea, ea sustine: „Am primit un tricou. Nu mi-am dat seama ca era al lui Munaf".

Eliberarea

Desi in Romania s-a zvonit de mai multe ori ca ziaristii si Munaf au fost eliberati si se aflau deja in custodia aliatilor, cei trei sustin ca nu au stiut nimic pina in momentul in care unul dintre rapitori s-a dus si le-a spus: „Go Romania!". „La plecare, eu personal am primit de la unul dintre rapitori hirtie igienica. Poate si pentru ca tot timpul a fost o problema cu hirtia igienica.

Oricum, gardienii erau foarte fericiti ca plecam. E o mentalitate pe care imi este foarte greu sa mi-o explic. (...) Cred ca este vorba despre niste oameni care lupta pentru idealurile lor, acolo, nu cred ca este vorba despre niste tilhari", a declarat Marie-Jeanne.

Referitor la momentul eliberarii, Sorin Miscoci a afirmat: „Am fost scosi, tot legati la ochi, apoi am fost urcati intr-o masina si lasati pe o strada din Bagdad, de unde am fost preluati". Totusi cei trei ziaristi au refuzat sa dezvaluie cine i-a preluat sau numarul persoanelor care au facut-o.

Intrebata daca ofiterii mascati care i-au insotit in avion, pina in tara, au fost cei care i-au preluat, Marie-Jeanne a declarat: „Am fost preluati de altcineva in Bagdad. Asta e tot ce putem spune".

Ziaristii au recunoscut ca, la rindul lui, Munaf a fost preluat de la Ambasada Romaniei din Bagdad de fortele americane. „Ni s-a parut normal acest lucru intrucit era cetatean american", a precizat Marie-Jeanne. Ea a adaugat: „Nu am avut nici o implicare in rapire. (...) S-a negociat pentru eliberarea noastra, insa nu stiu in ce a constat aceasta negociere pentru ca nu ne-a spus nimeni.

Au fost oameni care au stiut ce sa faca sa nu murim. Dupa ce am ajuns in tara, am stat de vorba cu niste oameni, insa nu ni s-a spus ca am fost audiati... a fost debriefing (n.r. - descarcare de informatii)".

Pe de alta parte, ea a multumit obsesiv presedintelui Traian Basescu. „Toata familia mea si eu, personal, ii sintem recunoscatori presedintelui. Omul asta si-a asumat un risc enorm atunci cind a ales sa conduca Celula de Criza", a mai spus Marie-Jeanne, adaugind ca i-a cerut scuze presedintelui pentru tot ce s-a intimplat.

La rindul lui, Ohanesian a afirmat: „Eu sint primul vinovat pentru ca am ajuns in Irak, cel putin in ceea ce ma priveste".

Marie-Jeanne si Sorin aveau o singura cartela de la Prima TV

Directorul Stirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, afirma ca a stiut ca mesajul referitor la rapire vine de la Marie-Jeanne Ion deoarece si aceasta, si Sorin Miscoci foloseau o singura cartela cu roaming, oferita de Prima TV. „Si Marie-Jeanne, si Sorin aveau cite un numar personal, dar au primit o cartela de roaming, cu numarul 0724.377.528", a declarat pentru „Evenimentul zilei" Dumitru. „In agenda mea era trecuta ca „MJI Irak"".

Dan Dumitru a precizat ca mesajul primit pe telefonul lui a fost cel cu greseli: „Nu rauiti hamiryia, suna ams 111111". „Cel in care se spune „nu e o gluma" a venit pe telefonul prietenului ei", a spus Dumitru.

Directorul Stirilor Prima TV a negat ca ar fi fost demis de boss-ul SBS Christoph Buerge la putina vreme dupa rapire. „Nu as fi putut sa mai vorbesc despre criza din pozitia pe care o am", a afirmat el. „Sigur, nu pot sti ce e in capul sefului meu, dar cred ca nu este nemultumit de mine, dimpotriva"

Explicatiile celor trei despre relatia cu Hayssam si Munaf

Marie-Jeanne, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanasian au incercat sa lamureasca, in conferinta de presa, legaturile lor cu cei doi oameni de afaceri arabi, Omar Hayssam si Mohammad Munaf, care le-ar fi sponsorizat deplasarea in Iordania si Irak.

Daca Marie-Jeanne a recunoscut ca il cunostea pe Omar Hayssam „din timpul unei deplasari intr-o delegatie prezidentiala in Tunisia si Algeria", Ovidiu Ohanesian a spus ca nu l-a intilnit niciodata. (Andrei Badin)

Marie-Jeanne a spus ca, in trecut, a relatat la Prima TV de mai multe ori despre Hayssam si a amintit ca una dintre stiri a avut ca subiect implicarea acestuia in eliberarea unor marinari romani din Yemen. Jurnalista de la Prima TV a mai spus ca stia de afacerile lui Omar in judetul Buzau si ca tatal sau il cunostea.

Ea a recunoscut ca mama sa i-ar fi trimis lui Hayssam un SMS in primele zile dupa rapire.

Ziaristii nu cred in implicarea lui Munaf

Cei trei au mai spus ca nu pot confirma implicarea lui Omar Hayssam si Munaf in rapire. „Nu intelegem nici acum cum ar fi putut fi implicat Munaf in aceasta chestiune, mai ales ca el avea trei copii", a spus Ovidiu Ohanesian.

La rindul sau, Marie-Jeanne a afirmat ca a auzit despre scenariile care s-au facut despre rapire, insa neaga orice implicare a sa si nu crede ca Munaf ar fi avut rolul despre care se vorbeste.

Masina lui Marie-Jeanne, cumparata de la Hayssam

Marie-Jeanne a recunoscut ca a cumparat o masina de la firma City Center a lui Hayssam, dar a negat ca ar fi vorba despre un cadou. De asemenea, si directorul general de la Prima TV, Dan Dumitru, a fost intrebat daca si-a cumparat masina tot de la firma lui Hayssam, dar a refuzat sa raspunda.

Marie-Jeanne a recunoscut insa, la editia speciala Focus Prima TV, de miercuri seara, ca a cerut ajutorul lui Omar Hayssam pentru achizitionarea unei masini.

Peste un miliard de lei, cadou de la Senat pentru Hayssam

Senatul, sub semnatura ex-secretarului general Constantin Sava, a indesat in buzunar lui Omar Hayssam, prin contract, peste un miliard de lei. Firma lui Hayssam, City Center, a primit banii pentru a livra piese de schimb, desi acestea erau in exces in service-ul Senatului.

Sava a fost luat la puricat de Curtea de Conturi, care i-a cerut explicatii scrise in legatura cu un contract „dubios" de 1,186 miliarde incheiat in 2004 cu City Center, firma afaceristului arab Omar Hayssam.

Actualul secretar general, Dan Vasiliu, a declarat ca a primit din partea Curtii de Conturi un raport provizoriu, in care sint semnalate mai multe tranzactii dubioase pe bani publici efectuate de Sava pe vremea cind era in mandat la Senat. Practic, Sava este suspectat ca a bagat peste un miliard in buzunarul lui Hayssam pentru piese de schimb, desi acestea existau in stoc.

„La o analiza a stocurilor de la vremea aceea s-a constatat ca s-au facut aprovizionari de piese de schimb, desi acestea existau deja in stoc", a precizat Vasiliu. (Adriana Istodor)

Verdictul psihologilor: au mintit!

Felul in care s-au comportat cei trei jurnalisti a fost, pentru psihologi, o dovada a faptului ca Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci ascund informatii, altele decit cele pe care au fost instruiti sa nu le spuna. „I-au tradat vestimentatia, gesturile si discursul din emisiunile televizate", ne-a spus psihologul Mirela Zivari.

„Bilbe" si cuvinte evazive

Discursul jurnalistilor a fost pregatit doar partial. La aceleasi intrebari din partea presei, Marie-Jeanne a raspuns diferit. Nu a spus exact cind si cum l-a cunoscut pe Hayssam, cum a reusit, legata la ochi fiind, sa scrie SMS-ul pe care l-a trimis redactiei si daca se afla in a doua sau a treia masina a rapitorilor.

In plus, spune psihologul, adresarea a fost diferita. „Marie-Jeanne a vorbit tot timpul la plural, ceea ce arata ca avea nevoie de sustinere din partea colegilor ei, iar Ohanesian vorbea la persoana intii, se apara pe sine, mesajele sale erau stiintifice, bine fundamentate.

Sorin Miscoci isi cerea mereu scuze, a preferat mesajul afectiv, a fost retinut, ca si cum ar fi vrut sa fie iertat", a spus Mirela Zivari. Greselile de exprimare si cuvinte precum „niste", „alte", „chestii", numite in limbaj psihologic „acte ratate", au ridicat si ele semne de intrebare psihologilor. „Cind vor sa fuga de un raspuns, oamenii folosesc aceste cuvinte.

Marie-Jeanne nu a gresit pentru ca nu stia cum sa se exprime, ci pentru ca era pusa in incurcatura. A avut „multe bilbe pentru ca nu era clar ceea ce voia ea sa se afle", este de parere medicul.

Zivari pune la indoiala si marturisirea fetei cum ca ar fi fost legata la ochi: „Cum stia atunci ca gardienii nu erau aceiasi cu cei care filmau? Cind esti privat de lumina, pierzi notiunea timpului, iar fata stia ca au fost rapiti seara, ca dupa cinci zile au fost dusi in alta parte".

„Cadoul" pe care Marie-Jeanne spune ca l-ar fi primit de la rapitorii arabi, respectiv hirtie igienica, este cel putin la fel de suspect. „Arabii nu au asa ceva si asta se stie", spune psihologul.

Si-au luat haine de culoarea sinceritatii

Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian s-au imbracat special pentru conferinta de presa. Ea purta un pulover alb, voia sa para sincera, el a adoptat stilul sobru ca si cum ar fi fost dispus sa-si faca singur ancheta. Gesturile au spus si mai mult despre starea lor.

„Fata s-a incruntat si incurcat tot timpul, a facut grimase cind a fost intrebata de Omar Hayssam, a tinut microfonul foarte aproape de buze, ca si cum ar fi vrut sa ascunda ceva. Nu a mai fost exuberanta ca la inceput", a spus psihologul Mirela Zivari.

E curios ca nu isi amintesc bine momentul rapirii

Daca ar fi fost o rapire in adevaratul sens al cuvintului, spun psihologii, jurnalistii ar fi fost mult mai afectivi in discurs, ar fi pus accentul pe suferinta lor, ar fi povestit cum s-au sustinut in acele zile, ar fi redat mai exact filmul rapirii. „Momentul rapirii nu aveau cum sa nu-l tina minte, iar Marie-Jeanne isi amintea doar de bancheta din spate", spune psihologul.

Pina si modul in care au fost pozitionati in timpul conferintei de ieri lanseaza suspiciuni. „Ne-am aflat in fata unor oameni asezati la o masa. Ca si cum noi am fi fost curiosii, iar ei detinatorii secretelor", a mai spus psihologul. (Mihaela Naftanaila)

Intrebari care au ramas in continuare fara raspuns

• Cine este acea persoana care l-a pus pe Ovidiu Ohanesian in legatura cu Mohammad Munaf?

• Cine le-a facilitat lui Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci obtinerea vizelor pentru Irak?

• Cine le-a platit jurnalistilor cazarea la hotelul din Bagdad?

• Unde era Munaf in momentul rapirii celor trei jurnalisti? De unde a fost luat el de rapitori si bagat in cea de-a doua masina?

• Care sint locatiile in care au fost tinuti ostaticii?

• De ce a fost batut Ovidiu Ohanesian de rapitori? Ce reguli a incalcat acesta?

• De ce nu au probleme cu vederea daca au fost tinuti legati la ochi timp de 55 de zile?

• De cine au fost preluati cei patru ostatici in momentul in care au fost eliberati?

• Ce informatii detine Munaf, considerate esentiale pentru securitatea trupelor Coalitiei?

• Cine sint cei ale caror vieti ar putea fi puse in pericol de divulgarea unor informatii esentiale in elucidarea misterului rapirii jurnalistilor?

Raluca Dan, Laurentiu Mihu, Andre Badin, Mihaela Naftanila