Senatorul Antonie Iorgovan devenit mai nou un fel de emisar a lui Ion Iliescu a atacat ieri violent conducerea pesedista pe subiectul Omar Hayssam. Tirul lui Iorgovan l-a vizat inclusiv pe fostul premier Adrian Nastase despre care, desi nu l-a nomonalizat direct, a sugerat ca este unul dintre cei care trebuie sa raspunda la intrebarile legate de Hayssam.

„Mai toti sefii de la partid au fost si sefi in guvern. Vine o vreme cind trebuie sa raspunda pentru informatiile pe care le-au primit in guvern si pentru faptul ca nu le-au dus in partid pentru a pune piciorul in prag", a spus Iorgovan.

Este pentru prima data cind Nastase este culpabilizat pentru cazul Hayssam: „Nici macar rivalii politici nu au facut pina acum vreo legatura intre afaceristu arab aflat in arest si ex-presedintele PSD. In replica la atacul colegului de partid Nastase a facut apel ala una dintre „glumitele" caracteristice. El a spus despre Iorgovan ca este „un fel de electron care a sarit de pe orbita".

Iresponsabilitate sau complicitate. „Au fost informati de serviciile secrete in calitatile oficiale pe care le-au avut", a spus Iorgovan care a refuzat sa pronunte nume desi presa le-a enumerat: Adrian Nastase, Ioan Rus, Dan Ioan Popescu. Iorgovan a facut trimitere la momentul octombrie 2004, cind Parchetul i-a intocmit dosar lui Omar Hayssam cu interdictie de parasire a teritoriului romanesc.

„Nu se poate concepe ca partidul sa nu se miste, iar asemenea fapte grave sa nu aiba rezonanta in filiala din care face parte" (n.r. - organizatia Bucuresti condusa de Dan Ioan Popescu). „Ori o iresponsabilitate, fie complicitate", a punctat Iorgovan, „si intr-un caz si in altul, trebuie sa plateasca".

Pesedistul Antonie Iorgovan a venit ieri in fata presei cu o idee-soc, care-l vizeaza tot pe Adrian Nastase. „Toti cei din BPN (conducerea PSD) sa-si declare toate veniturile incepind cu 1 ianuarie 1990, inclusiv impozitele aferente". Iogovan a precizat ca va face aceasta propunere in viitoarea sedinta a Delegatiei Permenente.

Lupul moralist. Postura lui Iorgovan de „inchizitor" al coruptilor din PSD pare cel putin ciudata, dat fiind ca senatorul-avocat a fost el insusi acuzat ca a aparat diverse persoane dubioase.

A „prestat" in salile de tribunal in favoarea lui Adrian Tarau (fiul fostului prefect de Bihor, cercetat penal pentru implicare in tranzactii ilegale cu produse petroliere) sau a lui Gheorghe Domocos, fost director in Ministerul Agriculturii, acuzat de PNA de luare de mita.

Tot Iorgovan a fost si avocatul maiorului Gabor, in procesul in care acesta a fost acuzat de uciderea studentului Andrei Frumusanu, in timpul mineriadei din 1991. Un alt nume din „arhiva" biroului de avocati al senatorului PSD este Severin Tcaciuc, cercetat pentru contrabahnda.

A. Istodor, O. Dobre