O editura virtuala face concurenta industriei cartii tiparite, oferind online carti de Pintilie, Plesu sau Visniec

Razvan Penescu, directorul site-ului Liternet.ro, a initiat un proiect ambitios de editura online, in care publica eseuri, proza scurta, scenarii, poezii, teatru, romane, carti de fotografie. Carti semnate de nume mari, de regizori, scriitori sau fotografi, printre care Lucian Pintilie, Andrei Plesu, Tudor Octavian, Matei Visniec, Cosmin Bumbut, pot fi descarcate gratuit de pe site.

Razvan Penescu si echipa lui nu cistiga bani din acest proiect. Dimpotriva, ii costa multa munca si multe nopti nedormite. Penescu a explicat pentru EZD cum s-a nascut si cum traieste site-ul www.liternet.ro.

Cite carti aveti publicate online pe site-ul Liternet?

De pe 15 noiembrie 2001, am inceput sa publicam cite o carte pe saptamina. Liternetul a publicat pina acum 147 de volume, dintre care s-au descarcat (pe calculatoarele celor care au utilizat site-ul - n.r.) pina acum 310.000 de exemplare. Pe zi, sint descarcate 600 de carti, iar pe luna - aproximativ 35.000. Mai mult de jumatate dintre carti au fost descarcate in ultimele sase luni.

Cum alegeti autorii pe care ii publicati?

Nu am cautat autori, au venit ei spre noi. Am publicat nume mari, printre care Lucian Pintilie, Andrei Plesu, Tudor Octavian, Matei Visniec, Cosmin Bumbut. Acestia sint doar citeva exemple. Cartile sint ingrijite in mod deosebit, cautam intotdeauna imagini speciale, potrivite cu contextul. Sa apari la Liternet a devenit un lucru de prestigiu.

Cum l-ati convins pe Lucian Pintilie sa publice la editura dvs.?

A fost un soc cind m-a sunat intr-o duminica dl. Pintilie sa-mi spuna ca are un text bun, pe care vrea sa-l publice la noi. Ultimul sau text publicat se numeste „Capul de zimbru", un scenariu dupa Vasile Voiculescu. Pintilie va incepe filmarile in curind pentru acest film. Regasim si in textele lui umorul tragic pe care Pintilie il are are in toate filmele sale.

Ce fel de carti publicati?

Publicam roman, proza scurta, eseu sau carti de fotografie cu text (i-am publicat in aceasta maniera pe Cosmin Bumbut, pe Alexandru Paul sau pe Dinu Lazar). Am tradus carti si in limbi straine. Avem la editura noastra carti de toate genurile: scenarii, poezii, teatru, romane, literatura pentru copii etc.

Care a fost cel mai descarcat volum de la editura Liternet?

Pina de curind, cel mai descarcat era un volum de teatru care nu aparuse in romaneste, al lui Matei Visniec. Au urmat cartile lui Cosmin Bumbut. De asemenea, texul lui Andrei Plesu despre intoleranta s-a descarcat in 2.500 de exemplare in doua saptamini. A fost un boom aceasta conferinta a lui Plesu, organizata de revista „Cuvintul".

Care sint avantajele publicarii online?

Avantajele unei edituri online sint foarte mari: nu e nevoie de difuzare, iar cartea de pe site o poti gasi din orice colt al lumii. Nu exista cheltuieli, nu se pierde un timp de la editarea pina la aparitia ei pe piata.

Cum obtineti drepturile de autor ale cartilor?

Depinde cine detine copyright-ul (drepturile de autor - n.r.). Pina acum am vorbit cu fiecare autor in parte si i-am cerut acordul publicarii online.

De obicei, contractele cu o editura se fac pe cinci ani, iar dupa aceasta perioada aceste drepturi revin autorului.

Editurile nu sint reticente fata de concurenta cartilor publicate online?

Da, exista o reticenta a editurilor romanesti fata de noi. Dar noi mergem inainte pe ideea noastra. Noi oferim o alternativa cititorului: e mai usor cititul pe ecran al unor romane si proze scurte, de mici dimensiuni.

Ce formate folositi pentru publicarea cartilor?

Am utilizat formatul Acrobat Reader, adica fisier pdf (portable document format - format portabil pentru documente - n.r.), vizibil pe orice fel calculator. Acesta este un format stabil, in care nu se deformeaza pozele. Folosim si formatul Netscape, in care pagina este un ecran. Netscape-ul este mai odihnitor, iar aspectul general e mult mai placut.

Formatul html (hypertext markup language - limbaj de marcare a hipertextului, folosit de programatori pentru realizarea paginilor de Web - n.r.) se preteaza la citit online, si datorita acestuia textele scurte se parcurg usor. Softul e gratuit, iar fisierul se descarca in 3-4 minute.

Ce presupune editarea unei carti online?

O carte publicata pe saptamina inseamna foarte multa munca: machetarea, scanarea textului, punerea diacriticelor, corectura textelor, ilustrarea cu imagine. Sint carti care vin cu un set de imagini, sint carti care vin cu o idee de imagine, dar marea majoritate a imaginilor le adaugam noi. Apoi trebuie sa gasim texte pentru cartile de fotografie.

Urmeaza partea de corectura pe text si alcatuirea prefetei. Editarea de carte online inseamna foarte multa munca, foarte multe nopti nedormite. Nu am putea rezista, daca nu ar fi, mai intii de toate, foarte multa dragoste.

Ce cheltuieli aveti cu aceasta editura online? Recuperati intr-un fel banii?

Serverul si cheltuielile fixe sint cam la 1.200 de euro pe an, asta fara cheltuielile de conectare la Internet. Tot ce publicam este gratuit pe site. Nu avem publicitate. Nu a venit nici un investitor cu bani. Noi, echipa formata dintr-o mina de oameni care lucreaza pentru site in afara orelor de serviciu, scoatem bani din propriile noastre buzunare pentru a sustine acest proiect in care credem.

Toti avem alte profesii. Nici unul nu traim din Liternet, dar traim pentru Liternet.