Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca intentia Executivului de a mari Taxa pe Valoare Adaugata de la 1 ianuarie 2006 nu este doar un zvon, ci o realitate. El a facut aceste declaratii in cadrul unui seminar pe tema denominarii leului si a starii economiei romanesti.

Mugur Isarescu a apreciat ca decizia de a majora TVA apartine in totalitate Palatului Victoria insa a subliniat faptul ca Banca Nationala s-a opus ca aceasta masura sa fie aplicata in acest an pe motiv sa s-ar fi suprapus cu o serie de alte evenimente importante.

'Noi ne-am opus majorarii de TVA in 2005, deoarece s-ar fi suprapus cu majorarea accizelor, cu tintirea inflatiei al carei debut nu a fost inca stabilit. Asa incat, sansele derapajelor erau prea mari', a spus Isarescu.

In aceeasi orine de idei, cresterea cotei TVA in acest an nu era o decizie buna pentru ca ar fi interactionat si cu procesul de denominare a monedei nationale.

In paralel cu cresterea TVA, Guvernul va reduce contributiile la asigurarile sociale pentru a echilibra balanta. 'Este vorba de o decizie politica, de trecere de la impozitarea directa (introducerea cotei unice), la impozitarea indirecta (prin largirea bazei de impozitare).

Statul incearca sa scoata bani de la toata lume inclusiv din mediul rural unde nu prea se plateau taxe', a spus Isarescu. Se considera ca aceasta trecere marcheaza inceputul scoaterii economiei gri la suprafata.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Centrale a declarat ca tintirea inflatiei ar putea fi afectata de majorarea TVA, drept pentru care previziunile cu privire la cuantumul acestui indicator ar putea fi modificate.