Penetrarea telefoniei mobile va ajunge la 60% in Romania la sfarsitul acestui an, cand vor exista aproximativ 12 milioane de utilizatori, a declarat Dan Georgescu, presedintele Asociatiei Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) - arbitrul pietei de comunicatii din Romania.

De asemenea, "estimarile conform carora penetrarea va ajunge la 80% in perioada 2007-2008 sunt realiste", a afirmat Alexandra Hirtan, vicepresedinte ANRC. Altfel spus, doar doi romani din zece nu vor fi posesori de telefon mobil.

La sfarsitul anului trecut, penetrarea telefoniei mobile (numarul de utilizatori raportat la totalul populatiei - n.r.) era de 47%, iar numarul utilizatorilor ajunsese la 10,2 milioane, fata de 7 milioane cu un an inainte. Totusi, Romania este ramasa in urma.

De pilda, in Bulgaria rata de penetrare a atins 60%, iar in Cehia a depasit 100% datorita faptului ca utilizatorii din aceasta tara folosesc uneori mai multe terminale.

"Daca operatorul Cosmorom va fi relansat, tarifele la serviciile de telefonie mobila ar putea scadea semnificativ", a mai spus Georgescu.

De altfel, CosmOte (noul detinator al pachetului majoritar Cosmorom) a avut experiente asemanatoare in Grecia si Bulgaria, unde a reusit sa recupereze teren fata de competitori, a adaugat presedintele ANRC.

Intrebat daca odata cu relansarea Cosmorom ar putea izbucni un razboi al preturilor intre operatorii de telefonie mobila, Georgescu a raspuns: "Speram!", avand in vedere ca astfel cei care ar avea de castigat ar fi consumatorii.

Totodata, ANRC va publica pana la sfarsitul acestui an noi modele de calculare a tarifelor pentru interconectare practicate de operatorii principali de telefonie mobila si fixa.

Cu alte cuvinte, este vorba de tarifele cerute de companii precum RomTelecom, Orange sau MobiFon pentru ca alti operatori telecom sa le poata folosi retelele pentru efectuarea de apeluri telefonice de catre propriii abonati.

Daca tarifele sunt nerealiste (mult mai mari decat costurile operatorului care permite accesul la propria retea), cei care au de suferit sunt micii operatori care incearca sa se dezvolte pe piata telecom.

In prezent, operatorii alternativi de telefonie fixa au aproximativ 150.000 de clienti, la doi ani si jumatate dupa ce RomTelecom si-a pierdut monopolul.

Momentan, aceste tarife au fost stabilite de ANRC in urma studierii situatiei din mai multe tari europene, insa modelele nu au fost inca adaptate strict la specificul fiecaruia dintre principalii operatori din Romania.

"Atat pentru telefonia fixa, cat si pentru telefonia mobila, listele cu noile tarife de interconectare vor fi gata pana la sfarsitul anului si vor intra in vigoare imediat", a spus Alexandra Hirtan, vicepresedinte ANRC.

"In ceea ce priveste negocierile cu operatorii de telefonie mobila, suntem la fel de avansati precum autoritatea de reglementare din Marea Britanie", sustine ea.

Totodata, oficialii ANRC au vorbit si despre initiativa de implementare in Romania a asa-numitului "serviciu universal", o conditie obligatorie pentru accederea in Uniunea Europeana, conform careia orice cetatean ar trebui sa aiba acces la o baza minima de servicii de comunicatii.

ANRC, in colaborare cu operatori telecom, instaleaza in zone rurale, izolate, o serie de "telecentre", practic spatii dotate cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare si un fax puse la dispozitia locuitorilor satului sau comunei respective.

Cum functioneaza modelul? Instalarea telecentrelor se face prin licitatie, dupa ce ANRC evalueaza costurile urmand ca operatorii sa faca oferte succesive mai mici, pana cand se alege un castigator.

Acesta primeste o subventie din partea ANRC pentru punerea la punct a telecentrului, iar veniturile care provin din exploatarea acestor spatii (practic, banii platiti de locuitori pentru a accesa echipamentele) revin operatorului.

De obicei, costurile pentru amenajarea unui telecentru se ridica la 10.000 - 20.000 de euro, a spus Dan Georgescu, presedintele asociatiei de reglementare.

In prezent, functioneaza 5 telecentre, construite in colaborare cu Orange, iar ANRC intentioneaza sa mai deschida cel putin 100 de astfel de locatii in cursul acestui an. Nu este exclus ca in termen de 5 ani sa fie deschise in total 1.000 de telecentre, conform oficialilor ANRC.